Šiel po lane bez istenia a so zaviazanými očami. Medzi mrakodrapmi

Američan Nik Wallenda v noci na pondelok úspešne prešiel po lane medzi chicagskými mrakodrapmi vo výške viac ako 150 metrov. A to bez istenia, časť trate dokonca so zaviazanými očami.

03.11.2014 12:10
Nik Wallenda, Chicago, povrazolezec, akrobat Foto: ,
Časť trate prešiel Nik po lane so zaviazanými očami.
debata (1)

Živý televízny prenos jeho pokusu bol podľa agentúry AP oneskorený o desať sekúnd, aby vysielanie mohli prerušiť, ak by muž spadol.

Tridsaťpäťročný povrazolezec, ktorý vlani ako prvý človek na svete prešiel po lane cez Grand Canyon, zvládol v Chicagu takmer 170 metrovú cestu po lane za približne osem minút. Počas výkonu mu aplaudovali so zatajeným dychom desaťtisíce ľudí. „Počujete ten hurhaj? Milujem Chicago a Chicago určite miluje mňa,“ komentoval potlesk a povzbudzovanie davu Wallenda počas svojej nebezpečnej púte po povraze.

Prvý úsek cesty s dĺžkou 138 metrov medzi špičkou mrakodrapu West Tower v bytovom a obchodnom komplexe Marina City a vrcholom mrakodrapu Leo Burnett Building na opačnom brehu rieky Chicago zdolal povrazolezec za šesť minút a 51 sekúnd, uviedol denník Chicago Tribune. Po tomto výkone zišiel Wallenda výťahom dole na ulicu a vrátil sa do komplexu budov Marina City, kde medzi dvoma mrakodrapmi West Tower a East Tower vzdialenými 28 metrov prešiel po lane so zaviazanými očami za minútu a 17 sekúnd.

Nik Wallenda má v pláne zopakovať povestný...
Počas výkonu Nikovi aplaudovali so zatajeným...
+7Nik Wallenda v noci na pondelok úspešne prešiel...

„Cítim sa fantasticky,“ vyhlásil Wallenda na tlačovej konferencii po svojom neuveriteľnom výkone. Na prvej trase mal povrazolezec pôvodne v úmysle stráviť štvrť hodiny, silný vietor a prudší spád laná ho ale vraj prinútili pridať. Na svoj veľký deň trénoval na lane pod uhlom 15 stupňov, ale pri vystúpení malo lano sklon 19 stupňov.

Podľa odhadov chicagskej polície sa na výkon Nika Wallendu prišlo pozrieť až 50-tisíc divákov. Tých usporiadatelia okrem iného vyzvali, aby počas akrobatovej šou nepoužívali fotoaparáty s bleskom, laserové ukazovátka či malé bezpilotné lietadlá, ktoré by mohli vystupujúceho vyrušiť a vyviesť z rovnováhy.

Wallenda sa v roku 2012 stal prvým človekom, ktorý po povraze prekonal Niagarské vodopády a vlani 23. júna po napätom lane pokoril Veľký kaňon v Arizone. Akrobat aj vtedy kráčal nad niekoľko stometrovou hlbinou bez akéhokoľvek istenia a televízia filmovala aj tieto dva odvážne kúsky. Každý z prenosov sledovalo podľa agentúry AP asi 13 miliónov divákov.

Cítim sa fantasticky," vyhlásil... Foto: SITA/AP, Charles Rex Arbogast
Nik Wallenda, Chicago, povrazolezec, akrobat Cítim sa fantasticky," vyhlásil Wallenda po svojom neuveriteľnom výkone.

Nik patrí k siedmej generácii rodinného klanu cirkusových umelcov a eskamotérov, ktorí dostali prezývku „lietajúci Wallendovci“. Korene tohto rodu údajne siahajú až do roku 1780, keď jeho členovia vystupovali v Čechách.

Rok pred narodením Nika Wallendu sa jeho pradedo Karl Wallenda zabil vo veku 73 rokov pri páde z lana počas vystúpenia v Portoriku. Nik Wallenda má podľa agentúry AP teraz v pláne zopakovať v Georgii povestný akrobatický kúsok svojho prastarého otca, ktorý pri prechode 365 metrov dlhej vzdialenosti po lane zahŕňal aj dve stojky na hlave.

„Trochu som stojky na hlave na lane trénoval, ale nikdy som to neskúšal na verejnosti. Vždy som totiž hovoril, že keď to predvediem, tak to bude pri tomto prechode a spoločne s pradedom,“ vyhlásil Nik Wallenda. Vysvetlil pritom, že chce použiť starý filmový záznam vystúpenia svojho prastarého otca, aby vytvoril ilúziu, že na lane kráčajú spolu. „Mojím snom je kráčať po lane s pradedom,“ konštatoval.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #akrobati #Chicago #povrazolezec