Milión šiítskych pútnikov slávil v Iraku sviatok ášúrá

Viac ako milión šiítských pútnikov sa v utorok zhromaždilo pred svätyňami a mešitami po celom Iraku, najmä v posvätnom mesta Karbalá, kde slávia svoj najvýznamnejší náboženský sviatok - ášúrá. V mnohých oblastiach platili mimoriadne bezpečnostné opatrenia a iracké bezpečnostné zložky mali pohotovosť.

05.11.2014 16:00
Ášúrá, Irak, sviatok, šiíti, sunniti, Karbalá,... Foto: ,
Pred svätyňou imáma Husajna v Karbale stovky tisíc pútnikov skandovali: "Husajn, Husajn, Husajn."
debata (1)

Aj počas minulých rokov došlo počas tohto sviatku k mnohým útokom na šiítov. Teraz navyše časť územia Iraku ovládajú sunnitskí radikáli z hnutia Islamský štát, ktorí majú na svedomí množstvo atentátov.

V Karbale, ktorá leží asi 90 kilometrov od irackej metropoly, nasadili asi 30-tisíc policajtov a vojakov, ktorí sa starali o bezpečnosť pútnikov, uviedla agentúra AP. Zo vzduchu všetko monitorovalo niekoľko vrtuľníkov.

V roku 2004 bolo pri oslavách sviatku usmrtených 171 ľudí. Atentáty mali vtedy na svedomí útočníci z teroristickej siete al-Kajdá. A niekoľko desiatok ľudí zahynulo tiež vlani.

Šiítski pútnici pred svätyňou imáma Husajna v... Foto: SITA/AP, Karim Kadim
Ášúrá, Irak, sviatok, šiíti, sunniti, Karbalá, oslavy Šiítski pútnici pred svätyňou imáma Husajna v Karbale.

Ako napísala agentúra Reuters, pred svätyňou imáma Husajna v Karbale stovky tisíc pútnikov skandovali: „Husajn, Husajn, Husajn.“ Ášúrá je najdôležitejším sviatkom v šiítskom kalendári. Veriaci si ním pripomínajú mučenícku smrť imáma Husajna, ktorý bol vnukom proroka Mohameda, a ďalších 72 jeho stúpencov, v roku 680 počas bitky pri Karbale.

Oslavy sprevádzajú známe obrady, pri ktorých sa muži bičujú reťazami na znamenie zúfalstva.

Počas toho, ako v Iraku vládli sunniti a prezident Saddám Husajn, boli podobné obrady zakázané. Po Saddámovom zvrhnutí v roku 2003 sa na takýchto akciách vždy zúčastňujú desiatky tisíc veriacich.

Aj keď sa musia všetci pútnici pri vstupe do mesta podrobiť prísnej kontrole, samovražedným atentátnikom sa v minulosti často darilo ju obísť a zamiešať sa do davov, poznamenala agentúra Reuters.

Automobily majú do Karbaly úplne zakázaný vjazd, veriaci sa preto do mesta dostávajú autobusmi.

Šiítski moslimovia sa zhromaždili pred... Foto: SITA/AP, Karim Kadim
Ášúrá, Irak, sviatok, šiíti, sunniti, Karbalá, oslavy Šiítski moslimovia sa zhromaždili pred mešitami, kde slávia svoj najvýznamnejší sviatok - ášúrá.

Kvôli útokom radikálov z hnutia Islamský štát dochádza v Iraku k podobne vysokému množstvu násilností ako počas najhoršej sektárskej občianskej vojny v rokoch 2006 až 2007.

Nový iracký premiér Hajdar Abádí je síce rovnako ako jeho predchodca Núrí Málikí šiíta, na rozdiel od Málikího chce však udržať väčšiu rovnováhu medzi zastúpením menšinových sunnitov a väčšinových šiítov v centrálnych orgánoch.

Už pri svojom nástupe do funkcie Abádí oznámil, že chce krajinu zjednotiť proti sunnitským bojovníkom z Islamskému štátu.

Šiítski moslimovia pred svätyňou imáma Husajna... Foto: SITA/AP, Karim Kadim
Ášúrá, Irak, sviatok, šiíti, sunniti, Karbalá, oslavy Šiítski moslimovia pred svätyňou imáma Husajna v Karbale.

Islamisti v uplynulých dňoch povraždili viac ako 300 členov irackého sunnitského kmeňa Albu Nimr v provincii Anbár. V utorok jeden z kmeňových vodcov oznámil, že došlo k masakru ďalších 25 mužov. Vraj ich zastrelili zblízka a ich telá pohodili do studne.

Avšak šiítskych pútnikov v meste Karbalá násilie radikálov neodradilo. „Islamský štát nám svojimi násilnosťami nemôže zabrániť v tom, aby sme sem prišli,“ uviedol jeden z účastníkov osláv.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #islamskí radikáli