'Zombie' so smartfónmi komplikujú japonskú dopravu

Keď preskočí semafor na prechode pre chodcov v tokijskom Šibuji, ktorý patrí k najfrekventovanejším na svete, vydajú sa cez cestu stovky ľudí s očami prilepenými k mobilným telefónom.

01.12.2014 07:00
smartfóny, mobily, stanica, Japonsko,... Foto:
Rozrastajúci sa počet ľudí závislých od mobilného telefónu mení mestá ako Tokio, Londýn, New York či Hongkong na čím ďalej tým nebezpečnejšie miesta.
debata

Aj keď sú práve ponorení do hrania Candy Crush alebo sa rozprávajú s kamarátmi prostredníctvom aplikácie Line, väčšine sa podarí nejako prekľučkovať medzi cyklistami, skateboardistami aj ostatnými chodcami.

Ale rozrastajúci sa počet ľudí závislých od mobilného telefónu mení mestá ako Tokio, Londýn, New York či Hongkong na čím ďalej tým nebezpečnejšie miesta, kde sa chodci, vyzerajúci ako zombie, púšťajú akoby do obrovského ľudského pinballu, napísala agentúra AFP.

„Hej, bacha!“ kričí obchodník stredného veku na mladíka, ktorý do neho vrazil, pretože sa práve snažil niečo napísať na smartfóne. Podľa Tecuja Jamamota z oddelenia pre prevenciu nešťastia a bezpečnosť tokijského hasičského zboru stúpa počet stretov chodcov s inými chodcami či cyklistami, za ktoré môžu mobilné telefóny. „Pokiaľ budú ľudia ďalej chodiť s očami sklopenými k telefónom, bude počet týchto nehôd stúpať,“ dodal.

Nehody úsmevné, ale aj tragické

Tieto nehody pritom zachádzajú ďalej než len k miernej nepríjemnosti, keď sa ľudia po strete ospravedlnia a ďalej pokračujú každý svojou cestou. Desiatky ľudí už museli sanitky prepraviť do nemocnice po nehodách, ktoré spôsobili chodci používajúci mobilný telefón.

Sú medzi nimi tragikomické prípady ľudí, ktorí narazili do pouličnej lampy alebo zakopli o psa, ale napríklad aj smrteľná nehoda muža, ktorý sa natoľko pohrúžil do svojho mobilného telefónu, že sa zatúlal na železničné priecestie, kde ho zrazil vlak.

Viac ako polovica Japoncov teraz vlastní inteligentný telefón a tento počet rýchlo stúpa. Výskum, ktorý vykonal japonský telekomunikačný gigant Docomo, pritom zistil, že pole viditeľnosti priemerného chodca hľadiaceho na mobilný telefón je len päť percent toho, čo jeho zrak bežne pojme. Spoločnosť tiež vyrobila počítačovú simuláciu toho, čo by sa mohlo stať v Šibuji, keby sa každý, kto vojde na prechod pre chodcov, pozeral na svoj mobilný telefón. Výsledky založené na priemere 1 500 ľudí, ktorí sa tu bežne kedykoľvek púšťajú cez prechod, boli alarmujúce: 446 zrážok, 103 ľudí zrazených na zem a 21 spadnutých telefónov. Len zhruba tretina sa v simulácii dostala na opačnú stranu bez nehody.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #smartfón #nehoda #pozornosť #mobilné aplikácie