Ako sa z našich dcér stávajú 'kalifátky'

Od minulého leta neuplynul ani jeden týždeň, aby sme sa nedopočuli, že sa nejaká žena podieľala na extrémistickom či teroristickom čine. Radikálne islamistické hnutie Boko Haram využíva samovražedné atentátničky, aby rozosievalo chaos v Nigérii.

05.02.2015 12:30
debata (6)
Hayat Boumeddieneová Foto: SITA/AP
Hayat Boumeddieneová, Francúzsko, útok, islamisti, Islamský štát, terorizmus, Hayat Boumeddieneová

Od Denveru po Viedeň vyjadrujú mladé ženy podporu Islamskému štátu (IS) na Facebooku, Twitteri a Tumblr a odchádzajú do Sýrie, aby sa vydali za džihádistov. Prezývajú sa kalifátky, podľa takzvaného kalifátu, ktorý vlani v lete na území Sýrie a Iraku vyhlásil vodca IS abú Bakr Bagdádí, píše francúzsky denník Le Monde.

V poslednej dobe je to Hayat Boumeddieneová, družka jedného z páchateľov teroristických útokov zo 7., 8. a 9. januára v Paríži Amedyho Coulibalyho, ktorá je dnes najhľadanejšou teroristkou na svete. Práve kvôli tejto rastúcej tendencii neberú stratégie boja proti extrémizmu na ženy ohľad.

Západná spoločnosť dlho považovala ženy, a zvlášť moslimky, za obete fundamentalistickej ideológie. Všetci sú dnes prekvapení, keď zisťujú, že tieto ženy môžu byť nositeľkami tejto ideológie úplne rovnako ako muži, a to ako pomstychtivé hovorkyne vybrané na to, aby podnecovali páchanie čo najväčších škôd. Tieto ženy sú oddané, ba aj násilné stúpenkyne striktného dodržiavania islamských zákonov a hrdé matky budúcej generácie džihádistov.

Nový fenomén na internete: džihádistické ženy

Inštitút pre strategický dialóg (ISD), ktorý na sociálnych sieťach sleduje účty mladých žien žijúcich na územiach ovládaných Islamským štátom, konštatoval vznik akejsi subkultúry džihádistických žien na internete. Prízrak západných žien, odchádzajúcich bojovať do Sýrie, by nemal nikoho prekvapiť, už len preto, že Islamský štát používa najmodernejšie prostriedky propagandy, agresívny export a financovanie ideológie.

Islamský štát zajal a usmrtil aj novinára... Foto: SITA/AP
Islamský štát, James Foley, Irak, terorista, sťatie, zajatec, novinár, fotograf, islamisti Islamský štát zajal a usmrtil aj novinára Jamesa Foleyho.

Musíme pochopiť príťažlivosť, ktorej sa extrémizmus teší v globálnom meradle a v novom mediálnom prostredí vzniknutom po 11. septembri, keď sú moslimovia z novej generácie konfrontovaní s výzvami súvisiacimi s ich identitou, aké ich rodičia nepoznali. Najmä dievčatá trhajú tradície, ktoré panovali do čias ich babičiek a matiek.

Úrady poverené bezpečnosťou podceňujú úlohu žien, zatiaľ čo extrémistické skupiny si veľmi dobre uvedomujú ich význam. Islamský štát jasne hlása vôľu získavať ženy zo zahraničia a vytvára akúsi sobášnu kanceláriu, aby uľahčil ich príchod. Ženy majú budovať kalifát. Vzhľadom na to, že sú prostredníctvom výchovy detí prvými nositeľkami kultúrnych a náboženských ideí, tým skôr prináša extrémistický projekt svoje plody.

K vzniknutej situácii sa treba postaviť čelom

Prítomnosť žien v extrémistických organizáciách nie je nič nové, ale rozsah tohto javu – 200 až 300 mladých Európaniek zrejme pristúpilo k Islamskému štátu a ženy dnes predstavujú desať až dvadsať percent západných bojovníkov v niektorých krajinách – si žiada, aby sme tento problém posudzovali naliehavejšie a serióznejšie ako doteraz.

Irackí šiítski ozbrojenci počas bojov s... Foto: SITA/AP, STR
Irak, šiíti, militanti, Islamský štát, vojaci Irackí šiítski ozbrojenci počas bojov s militantmi z organizácie Islamský štát.

Je potrebné viesť účinnú protikampaň, na internete aj inde, a ponúkať týmto ženám inú cestu. Dve mladé Rakúšanky, ktoré vlani v apríli ušli z Viedne, pripojili sa k Islamskému štátu a stali sa poprednými „kalifátkami“, neskôr telefonicky oznamovali rodičom, aké sú sklamané a ako túžia po návrate. Takéto príklady môžu byť našou najlepšou kontrapropagandou. Musíme podporovať priamo na mieste ľudí a skupiny, ktoré sa snažia chrániť kultúrne tradície, podporovať diverzitu vnútri islamu a obhajovať modely, ktoré dávajú ženám iné možnosti a perspektívy.

„Kalifátky“ sa na svetovej scéne začali objavovať iba nedávno. Ak neurobíme nič, stanú sa nepochybne významným celosvetovým javom. Máme totiž do činenia so ženami pripravenými na teroristické činy a rovnako násilníckymi ako ich mužskí spolubojovníci. Islamský štát zatiaľ obmedzuje úlohu žien na to, aby na internete podnecovali k násiliu. Ale rovnako ako iné extrémistické skupiny, napríklad Boko Haram, preukázal, že môže v prípade potreby zmeniť taktiku. Nie sme možno ďaleko od chvíle, keď tieto ženy vykonajú útoky v západných mestách…

6 debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #Boko Haram #fundamentalisti #islamisti #Islamský štát #kalifát #džihádisti