Katarína: Freckled potato - Pehavý zemiak

14.03.2015 06:00
Katarína dáva prednosť tradičným receptom. Foto:
Katarína dáva prednosť tradičným receptom.
debata

Katarína: Freckled potato

Šmor – jedlo s nezvyčajným názvom a pôvodom zo Záhoria vedelo v detstve vykúzliť Kataríne Lilov úsmev na tvári. Sladký lievanec, potrhaný na kúsky a opražený na masle, posypaný cukrom a ovocím, jej pripravovala mama. Aj dnes dáva Katarína prednosť klasickej kuchyni. „Mám rada cestoviny, napríklad ravioli plnené špenátom.“ Katka sa odmalička učila variť od mamy, ktorá bola doma s jej mladším bratom. „Moja prababka bola vychýrená kuchárka, piekla aj na svadby, tak sa to s nami akosi vlečie…“ priznáva mladá mamička, momentálne na materskej dovolenke.

Spočiatku pridávala recepty na sociálnu sieť. "Po čase toho už toho bolo veľa a mala som pocit, že tým obťažujem aj ľudí, ktorých to nezaujíma. Katarína, ktorej tvár zdobia milé pehy, sa k názvu Freckled (pehavý) potato dostala cez ručne robené čelenky, presnejšie cez značku Freckled handmade, ktorú má na sociálnej sieti.

„Použila som rovnaké logo a keďže mi pripomínalo zemiak, ocitol sa aj v anglickom názve ďalšej stránky.“ Nové recepty pridávala každý druhý deň, dnes asi raz do týždňa. „Aj keď ma to veľmi baví, snažím sa odosobniť. Blogov je veľmi veľa a pokiaľ nemám pocit, že to je niečo nové, tak radšej nič nepridám,“ hovorí absolventka sociálnej práce, ktorá viedla aj krúžok varenia pre mentálne postihnutých.

Vidiek v kuchyni

V jej knižnici, ako inak, vedú kuchárske knihy, najviac však bodujú mamine staré kuchárky. „Nedávno som objavila zápisníček prababky, kde sú ceruzkou zapísané recepty na rôzne koláče, torty a krémy. Už sa teším, ako ich raz všetky vyskúšam.“ Kataríne neprekáža, že nevie, ako má recept dopadnúť, a že pri mnohých nie je žiaden postup, len ingrediencie. „Je to taká alchýmia.“ Varí vtedy, keď je to jej polročná dcérka Zoja dovolí. „Cez víkendy, keď sa manžel venuje dcérke, si však varenie užívam.“ Hoci na stránkach blogerky sú prevažne klasické jedlá, trend zdravého varenia útočí aj na Katarínu. „Veľmi by som chcela žiť a variť zdravo, ale keď prídem k našim, tam ma čakajú kysnuté buchty alebo pečená kačka. Keďže som na takom jedle vyrastala, po zopár zdravých pokusoch sa k nemu vždy rada vrátim. Vidiecky spôsob života je mi blízky a tieto jedlá k nemu patria.“

Hovädzie na čiernom pive so zemiakovo-chrenovou... Foto: Archív Freckled Potato
Hovädzie na čiernom pive so zemiakovo-chrenovou kašou. Hovädzie na čiernom pive so zemiakovo-chrenovou kašou.

Hovädzie na čiernom pive so zemiakovo-chrenovou kašou

(pre 4 osoby) Ingrediencie:

2 PL masti, 150 g prerastenej oravskej slaniny, 1 cibuľa, 2 bobkové listy, 50 g zeleru, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL rasce, 1 kg hovädzieho zadného, 2 ČL morskej soli, 1/2 ČL čerstvo pomletého čierneho korenia, 1/2 ČL sušeného čili, 1 l čierneho piva, 2 PL francúzskej hrubozrnnej horčice, 250 g malých šampiňónov, 1 kg múčnatých zemiakov, 60 g masla, 4 PL čerstvo postrúhaného chrenu, soľ, petržlenová vňať na ozdobenie.

Postup: Na 1 PL bravčovej masti osmažíme slaninu pokrájanú na kocky, plátky cibule, nahrubo nastrúhaný zeler, plátky cesnaku a rascu. Dierkovanou naberačkou odoberieme osmaženú zmes, pridáme ďalšiu lyžicu masti a po častiach na nej restujeme osušené mäso, pokrájané na kocky, zo všetkých strán. K orestovanému mäsu vrátime zeleninovú zmes, osolíme, okoreníme, pridáme horčicu, zalejeme pivom, zakryjeme pokrievkou (potrebujeme liatinový, kameninový alebo iný hrniec, ktorý môže ísť do rúry aj s pokrievkou), privedieme k varu a nakoniec hodinu pečieme v rúre vyhriatej na 160°C. Po hodine pridáme k mäsu rozpolené šampiňóny nasucho opražené na panvici dohneda. Pečieme ďalšiu hodinu, kým mäso úplne nezmäkne. Po vytiahnutí z rúry zredukujeme šťavu na požadovanú hustotu. Zemiaky uvaríme a spolu s maslom, soľou a chrenom a roztlačíme vidličkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #gastronomickí blogeri #foodbloger