Budúcnosť kníh? Vytlačiť ich a zviazať priamo v obchode

Vyberte si na monitore textový súbor a za päť minút vám stroj vypľuje vytlačenú knihu, zviazanú a v zodpovedajúcej obálke. To doteraz bývalo možné len v sci-fi, ale stroje, ktoré to dokážu, už existujú - a priťahujú pozornosť vydavateľov aj verejnosti, napísala agentúra AFP.

06.04.2015 14:00
shutterstock 69214975 Foto:
Kníhkupectvá nebudú prichádzať o zákazníkov požadujúcich málo predávané knihy.
debata (5)

Dva podobné stroje sa stali veľkou atrakciou Parížskeho knižného veľtrhu, kde francúzske publikujúce spoločnosti PUF a La Martiniere predvádzali, aké ľahké môže byť vytlačiť knihu priamo na mieste a nestarať sa o náklady na dopravu a distribúciu.

„Predstavuje to veľkú príležitosť pre kohokoľvek,“ povedal predstaviteľ PUF Frederic Meriot, ktorého spoločnosť vystavila Espresso Book Machine vyrobený americkou skupinou Xerox a využívajúce francúzsky softvér Irenee. Spoločnosť La Martiniere predviedla menší prístroj vyrobený japonskou firmou Ricoh s programom francúzskej firmy Orsera.

Podobné stroje už nejaký čas existujú – napríklad Xerox s nimi prišiel už pred desiatimi rokmi. Prečo teda zatiaľ revolučne nezmenili knižný priemysel? Jedným z dôvodov je ich cena – jeden stojí okolo 80-tisíc eur. A druhým sú ich rozmery: veľkosť dvoch bežných výstavných pultov v kníhkupectve je príliš pre obchodíky s knihami.

Francúzske spoločnosti, ktoré ich propagujú, však do týchto zariadení vkladajú veľkú dôveru. Podľa nich povedú k vzniku menšej a lacnejšej technológie, vďaka ktorej budú podobné stroje zlatou baňou pre kníhkupcov. Medzitým si môžu predajcovia tlačeného slova prenajať prístroj firmy Ricoh za 250 eur mesačne, povedal Christian Vie zo spoločnosti Osera.

PUF verí v iné riešenie – spojenie predajcov kníh do siete deliacej sa o jeden prístroj Espresso Book Machine. Vďaka tomu ho nebudú musieť mať v každej predajni, a stále budú schopní získať požadovanú knihu do niekoľkých hodín.

Kníhkupectvá tak nebudú prichádzať o zákazníkov požadujúcich málo predávané knihy, ktoré si predajcovia nemôžu dovoliť držať v sklade. „Dneska, keď zákazník nezoženie knihu v kníhkupectve, ide na Amazon,“ povedal Vie s odvolaním na najväčšie internetové kníhkupectvo. „Tento stroj by kníhkupcom umožnil udržať si aj týchto klientov,“ dodal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #knihy