Uzdravenie je pre podvyživené osoby ťažké, zdôraznili experti z Talianskej spoločnosti pre klinickú výživu a metabolizmus (SINUC). „Podvýživa často nie je diagnostikovaná, a aj keď je, nie vždy je liečená zodpovedajúcim spôsobom, pretože sa tento problém podceňuje. Pri rekonvalescencii po hospitalizácii a po chorobe má zvláštny význam svalová hmota a fyzická sila,“ uvádza prezident SINUC a docent na univerzite La Sapienza v Ríme Maurizio Muscaritoli. „Nejde o estetický problém: podvýživa je nemenej nebezpečná ako obezita a môže mať vážne dôsledky na zdravie aj na celé zdravotníctvo,“ dodáva.
Podľa početných štúdií mávajú podvyživení pacienti väčší počet komplikácií v porovnaní s tými, ktorí sa stravujú správne. V nemocnici sú napríklad vystavení trikrát vyššiemu riziku infekcie ako ostatní. Je u nich tiež vyššia pravdepodobnosť, že budú opäť hospitalizovaní a majú menšiu nádej na prežitie.
„Keď je pacient prijímaný do nemocnice, nie vždy je zaznamenaná jeho váha a výška, ktoré slúžia na výpočet indexu telesnej hmotnosti. Aby sme mohli pomôcť seniorom, ktorí trpia podvýživou alebo ktorým podvýživa hrozí, musí sa stať nemocničná strava pevnou súčasťou liečby,“ konštatuje Francesco Landi z rímskej Katolíckej univerzity.
Aké sú signály nedostatočnej výživy? „Významným indikátorom je rýchly úbytok na váhe bez vlastného pričinenia pacienta. Poplašným signálom je päť- až desaťpercentný váhový úbytok za posledné tri mesiace či pol roka. Dôvody môžu byť rozličné, napríklad problematické hryzenie a prehĺtanie potravy, zlá funkcia čriev, strata chuti do jedla alebo nedostatočný prísun potravy. Seniori tiež jedia z finančných dôvodov málo mäsa, ale prísun proteínov a ďalších výživných látok je dôležitý najmä po šesťdesiatom piatom roku,“ uvádza Muscaritoli.
Vplyv výživy na zdravie potvrdzuje aj nedávna štúdia zo Spojených štátov, keď vedci sledovali medzi rokmi 2012 a 2014 viac ako 600 podvyživených seniorov hospitalizovaných v 78 nemocniciach. V skupine, ktorá dostávala okrem príslušnej terapie tiež potravinové doplnky na báze proteínov, vitamín D a derivát aminokyseliny leucínu HMB, ktorý sa prirodzene nachádza vo svalových bunkách, vedci konštatovali zvýšenie váhy, zlepšenie celkového stavu organizmu a výrazne nižšiu úmrtnosť.