V Berlíne otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo

Produkty s názvami ako mleté mäso, mäsové alebo hydinové guličky, ktoré sú však úplne bez mäsa, ponúka prvé vegetariánske mäsiarstvo, ktoré nedávno otvorili v Berlíne. Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek. Chuťovo podľa majiteľa netradičného mäsiarstva Davida Meyera presne zodpovedajú originálom.

28.02.2017 18:00
fast-food, hamburger, jedlo, Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

„Nespoznáte žiadny rozdiel,“ tvrdí Meyer. „Vlani sme sa zúčastnili na súťaži mäsových guličiek v Španielsku a tie naše skončili v konkurencii ďalších 50 druhov tretie,“ rozpráva. Nedávno zase autorka knihy o hamburgeroch otestovala ten ich a tvrdila, že je to jeden z najlepších hamburgerov, aký za posledné mesiace jedla. Aj keď nevedela, že v ňom nie je žiadne mäso.

Zodpovedajúca chuť je podľa Meyera zásadná, pretože mäsiarstvo necieli len na ortodoxných vegetariánov a vegánov, ale aj na milovníkov mäsa, ktorým záleží na zaobchádzaní so zvieratami. „Nemáme vôbec nič proti dobrému mäsu, proti tomu, keď zvieratá žijú v dobrých podmienkach, ale sme proti masovým chovom,“ vysvetľuje štyridstaťročný Berlínčan jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol otvoriť vegetariánske mäsiarstvo.

Tým ďalším sú dopady produkcie mäsa na životné prostredie. „Vieme, koľko energie, krmiva a vody stojí vyprodukovanie jedného kilogramu hovädzieho mäsa. Je to enormné množstvo,“ hovorí. Pri výrobe rastlinného hamburgeru sa podľa neho vyprodukuje len sedimina CO2 v porovnaní s klasickým hamburgerom.

Vegetariánske mäsiarstvo v berlínskej štvrti Kreuzberg zatiaľ ponúka zhruba tucet druhov výrobkov, okrem iného napodobneniny hamburgerov, klobás, kociek masti alebo rybieho mäsa. V budúcnosti pribudnú aj ďalšie. „Chceme ponúkať všetko, čo majú milovníci mäsa radi,“ konštatuje Meyer.

Všetky výrobky sa dovážajú z Holandska, kde už podobný koncept dlhšiu dobu funguje. Pred cestou sú hlboko zmrazené, aby sa do nich nemuseli pridávať konzervanty. Naopak, pridáva sa vitamín B12 a niektoré ďalšie látky, aby aj výživové hodnoty zodpovedali skutočnému mäsu. Zákazníci berlínskeho mäsiarstva nemusia výrobky kupovať len zamrazané, ale môžu ich priamo na mieste ochutnať. Súčasťou obchodu je totiž bistro s asi 20 miestami na sedenie. Hamburger tam stojí 5 eur, berlínsky currywurst 2 eurá a tuniakový závin necelých 6 eur.

Neobvyké mäsiarstvo si podľa Mayera našlo svojich zákazníkov už počas prvých mesiacov od otvorenia, preto plánuje expandovať. Túto jar chce podnikateľ v nemeckej metropole otvoriť reštauráciu, ktorá bude namiesto mäsa používať výrobky z jeho predajne. Plánuje ich dodávať aj do ďalších reštaurácií a supermarketov. Keď všetko pôjde dobre, chcel by Meyer v nasledujúcich rokoch otvoriť pobočky vegetariánskeho mäsiarstva aj v Česku alebo Poľsku. „Pracujeme na tom, aby sme sa stali najväčším mäsiarstvom na svete bez toho, aby sme preliali kvapku krvi,“ plánuje Meyer.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #Berlín #mäsiar #vegetariánstvo #sója