Sme či nie sme vo vesmíre sami? UFO má 70 rokov

Lietajúci tanier, ako bol záhadný objekt nazvaný na základe opisu pilota Kenneth Arnolda, sa dostal do povedomia verejnosti v štyridsiatich rokoch minulého storočia. Američan Arnold pred 70 rokmi spozoroval deväť objektov lietajúcich vysokou rýchlosťou, ktoré mu pripomínali taniere.

22.06.2017 17:30
UFO, mimozemšťania Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Žiariace telesá pozoroval približne tri a pol minúty neďaleko hory Mount Rainier, asi tri kilometre nad zemou. Boo to 24. júna 1947. Odvtedy podobné úkazy nahlásili mnohokrát.

Projekt Modrá kniha bol najvýznamnejším a najdlhším americkým výskumom UFO – teda neidentifikovaných lietajúcich objektov ((Unidentified Flying Objects). Výraz UFO použil prvýkrát riaditeľ výskumu Edward J. Ruppelt v roku 1952. Podnetom na vznik projektu boli čoraz častejšie hlásenia o neznámych lietajúcich telesách. Skúmalo sa aj hlásenie leteckej posádky spoločnosti United Airlines, ktorá videla taktiež deväť lietajúcich objektov.

Predchádzajúce vyšetrovanie prípadov ukončila FBI so záverom, že šlo o preludy. Skúmanie v rámci projektu Modrá kniha trvalo dvanásť rokov, až do roku 1969, počas ktorých bolo nahlásených 12-tisíc pozorovaní záhadných objektov. Projekt sa ukončil po tom, ako drvivá väčšina prípadov bola vysvetlená astronomickými fenoménmi či prítomnosťou lietadiel. Stovky prípadov ale ostali nevysvetlené. Na stránke www.ufoevidence.org, ktorá vedie ich zoznam, je 565 takých prípadov.

V roku 1947, keď lietajúce taniere nahlásil Arnold, sa objavila správa aj o pristátí vesmírneho telesa v Roswelle. Po prešetrení objektu, ktorý miestny rančer považoval za UFO, sa ukázalo, že ide o meteorologickú družicu.

Hlásenia o spozorovaní UFO, či dokonca únose, sa ale stále šíria po celom svete. Známy je prípad Miyuki Hatoyamovej, manželky japonského expremiéra, ktorá v autobiografii písala o svojom únose UFO-m na Venušu. Bývalý americký prezident Jimmy Carter nahlásil spozorovania UFO a počas kampane sľúbil vyšetrovanie podobných prípadov, čo nakoniec nedodržal.

Prvé záznamy o neznámych lietajúcich objektoch sú zo štvrtého storočia z Číny, podľa ktorých bola každých dvanásť rokov spozorovaná akási mesačná loď. Zmienka sa nachádza aj v knihe Ezechiel, kde sa píše o lodi, ktorá pristála z oblohy.

Jedinou krajinou, ktorá má stále funkčný orgán na vyšetrovanie nadprirodzených objektov, je Francúzsko. Prvé UFO pozorovali vo Francúzsku v roku 1937 a momentálne úrad zaznamenáva v priemere dva hlásenia o neznámych objektoch denne.

Od prvého úkazu UFO zverejnili mnohé fotografie, videá či svedectvá o únose lietajúcimi taniermi. Žiaden z úkazov sa nikdy potvrdil, no aj tak v mnohých vyvolávajú pochybnosti, v niektorých dokonca istotu, že vo vesmíre nie sme sami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lietajúci tanier #UFO