Náboženskí vodcovia v Bosne politikom: Prestaňte s manipuláciami

Mierovému spolužitiu medzi moslimami, židmi a kresťanmi v Bosne stoja v ceste politickí predstavitelia krajiny. Myslia si to vodcovia týchto náboženských skupín.

10.08.2017 14:00
Bosna, Sarajevo, most, rieka Foto: ,
Sarajevo, kde sa vedľa seba modlia katolícki kresťania aj moslimovia, prezývajú "malý Jeruzalem". (Na snímke Latinský most v Sarajeve.)
debata

V bosnianskej metropole Sarajevo sa tento týždeň uskutočňuje spoločná židovsko-moslimská konferencia, na ktorú prišlo približne 120 náboženských predstaviteľov z 27 krajín sveta.

Viac ako päť storočí trvajúcu náboženskú pestrosť Bosny potvrdzujú stovky kostolov, mešít a synagóg na jej území. Bosniansku metropolu Sarajevo, kde sa vedľa seba modlia ortodoxní i katolícki kresťania a moslimovia, v krajine prezývajú „malý Jeruzalem“.

Politici by mali robiť viac

Podľa vodcu bosnianskej islamskej obce muftiho Huseina Kavazoviča však viera nestačí. „Politické elity by toho mali robiť viac. Na začiatok by bolo dobré, keby prestali so svojimi ideologickými manipuláciami náboženstva sledovať vlastné politické ciele. Na nás je zase nedovoliť im, aby to robili,“ povedal Kavazovič.

Bosna môže prežiť len ako štát s viacerými národnosťami, nehľadiac na to, ako veľmi sa nás politickí predstavitelia snažia presvedčiť o opaku.
Františkánsky mních Željko Brkić

Hoci nacionalisti z troch bosnianskych komunít – Srbi, Chorváti a Bosniaci – stále trvajú na exkluzivite vlastného spoločenstva, náboženskí predstavitelia sa snažia pomôcť zahojiť krivdy z vojnových rokov 1992 až 1995. V konflikte zomrelo približne 100 000 civilistov a milióny ľudí vysídlili.

Počas vojny moslimovia ukrývali židov

„Bosna môže prežiť len ako štát s viacerými národnosťami, nehľadiac na to, ako veľmi sa nás politickí predstavitelia snažia presvedčiť o opaku,“ hovorí mních Željko Brkić z jedného z najstarších františkánskych kláštorov v krajine. Jeho kolegovia z ortodoxnej, židovskej i moslimskej komunity súhlasia.

„Je veľmi dôležité, aby tu boli rôzne kultúry a náboženstvá, a aby sme na ich základe formovali našu identitu,“ cituje agentúra Reuters predstaviteľa ortodoxného kláštora v Žitomislici na juhu krajiny, kde v súčasnosti tvoria väčšinu populácie katolícki Chorváti.

Predseda židovskej komunity v Bosne Jakob Finci pokladá Sarajevo za príklad úzkej spolupráce, počas druhej svetovej vojny tu totiž moslimovia ukrývali židov a židia zase dávali jedlo všetkým národnostiam počas trojročného obliehania mesta bosnianskymi Srbmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #náboženstvá #multikultúrna spoločnosť