V Austrálii padajú zo stromov pečené netopiere

V niektorých častiach sa na cestách roztopil asfalt, inde museli bojovať s rozsiahlymi požiarmi. V týchto horúčavách trpia všetci vrátane zvierat, konkrétne netopierov a kaloňov.

11.01.2018 15:00
netopiere, Austrália, kaloň Foto:
V Austrálii uhynuli desiatky kolónii kaloňov, ktorých telo a mozog sa pre vysoké horúčavy prehriali.
debata

Posledný týždeň zasiahla Austráliu nezvyčajne silná vlna horúčav, keď aj v prístavnom meste Sydney namerali vyše 47 stupňov Celzia. Bol to najhorúcejší deň od roku 1939.

Situácia vo vnútrozemí bola ešte pekelnejšia. V niektorých častiach sa na cestách roztopil asfalt, inde museli bojovať s rozsiahlymi požiarmi. V týchto horúčavách trpia všetci vrátane zvierat, konkrétne netopierov a kaloňov.

V južnom Queenslande pre horúčavy padajú zo stromov a odhaduje sa, že slnko doslova opieklo 25 kolónií a o život tak prišlo okolo 100-tisíc kaloňov, ktorým sa hovorí aj lietajúce líšky. Uviedla to Kráľovská spoločnosť pre prevenciu týrania zvierat.

Podľa miestnych ochranárskych združení viac ako 400 kaloňov uhynulo na predmestí Campbelttown pri Sydney. Tieto lietajúce cicavce dostali úpal a začali padať zo stromov, na ktorých počas dňa visia dole hlavou. Iné jedince zase opustili svoje mladé a vydali sa hľadať vodu, aby sa napili a ochladili si srsť.

„Prakticky sa varia,“ povedala Kate Ryanová pre ABC News. „Teplo vplýva na ich mozog a ten sa doslova upečie,“ dodala. Netopiere majú problém regulovať telesnú teplotu, keď sa horúčavy vyšplhajú nad 40 stupňov Celzia. Pre mladé jedince je nebezpečná už aj teplota nad tridsať stupňov.

Zároveň strata životného prostredia ich vyhnala ďalej od jazier a riek, ktoré by im potenciálne mohli zachrániť život. Masový úhyn netopierov môže mať dlhodobé negatívne dosahy najmä vo východnej Austrálii, kde sú dôležitými opeľovačmi stromov. Živia sa najmä ovocím, peľom a nektárom. Ide o veľké lietajúce cicavce, ktoré môžu mať rozpätie krídel až jeden meter a vážiť jeden kilogram.

V Austrálii nie sú vysoké teploty ničím výnimočným. Klimatické zmeny však spôsobujú, že vlny horúčav sa vyskytujú častejšie, sú extrémnejšie a trvajú dlhšie. Na druhej strane ubúda chladných dní. Gerald Mehl z amerického Národného centra pre výskum atmosféry (NCAR) uviedol, že v minulom roku bolo zaznamenaných päť dní s extrémnymi horúčavami a len jeden veľmi chladný deň. Len niekoľko desaťročí dozadu bol pomer veľmi teplých a veľmi chladných dní vyrovnaný jedna ku jednej.

Podľa odborníkov by sa Austrália mala pripraviť na čoraz častejší výskyt horúčav. Dosiaľ najteplejšie leto, ktoré u protinožcov trvá zhruba od septembra do marca, bolo v roku 2013. Toto leto však má potenciál len päť rokov starý rekord prekonať, na čo okrem netopierov doplatí mnoho iných zvierat a, samozrejme, aj starší ľudia a malé deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #netopiere #prehriatie