Láska ide cez smartfón: Každý piaty človek „sextuje“

Doba smartfónov poriadne zamiešala karty partnerským vzťahom. Zmenil sa spôsob, ako flirtujeme, ako sa zoznamujeme a ako neskôr udržiavame sexuálne napätie v dlhotrvajúcom vzťahu.

07.04.2018 06:00
mobil, smartfón, internet, roaming Foto:
Zasielanie vlastných dráždivých fotografií potvrdil každý šiesty človek.
debata (2)

Ak si myslíte, že ste jediný, kto posiela nahé fotky alebo si hľadáte partnera cez aplikáciu, ste na omyle. Podľa výsledkov nedávneho prieskumu nič z toho už nie je tabu.

Zdá sa, že klasickým zamilovaným listom už odzvonilo. Podľa prieskumu, ktorý zadal jeden výrobca telefónov, si síce už nepíšeme klasickou poštou, no postupujeme i tak dosť konzervatívne – vymeníme si čísla. To je najčastejšie prvým krokom po zoznámení sa vo všetkých krajinách strednej a východnej Európy. Druhou najčastejšou možnosťou je pridanie si atraktívneho muža či ženy na sociálnych sieťach. E-maily si pošle už len menej než osmina ľudí a romantické listy vyšli úplne z módy. Iba tri percentá Európanov by si vypýtalo poštovú adresu od niekoho, koho práve spoznali. Naopak, v kurze sú zoznamovacie aplikácie. „Appky na randenie“ využíva takmer tretina obyvateľov starého kontinentu. Ak ste spoznali svojho súčasného partnera v bare alebo na párty, ste v roku 2018 skôr raritou. Spolu s ostatnými tak patríte medzi menej než desatinu.

Najkvalitnejší základ pre dlhotrvajúci vzťah však vytvára vaša rodina alebo kamaráti. Najväčšiu šancu na úspech máte, ak vás s priateľom alebo priateľkou zoznámil niekto z vašich blízkych. Na takomto základe stojí momentálne v Európe jedna tretina vzťahov.

Zasielanie vlastných dráždivých fotografií potvrdil každý šiesty človek. Majstrami v tejto disciplíne sú Chorváti, ale aj Česi, kde si takto ozvláštňuje súkromný život každý piaty človek. Gréci sú zas dominantnejší v sladkých sexy rečiach cez správy.

Nálepku „najkonzervatív­nejšia smartfónová krajina“ si vyslúžilo Rumunsko a katolícke Poľsko. Takmer 40 % Poliakov nechce mať nič spoločné s flirtovaním či inými pikantnosťami cez telefón a Rumuni posielajú najmenej obnažených fotiek zo všetkých.

Slovo sexting, alebo zasielanie správ s erotickým podtónom, ktoré prekračujú mieru nezáväzného flirtu, sa nie náhodou objavilo v 21. storočí. Najviac v Európe si ho doprajú v Dánsku, kde je bežné až v 34 percentách. Aj neskôr, v dlhodobom vzťahu, si takto oživuje partnerský život každý piaty Dán.

Podľa sociologičky Silvie Porubänovej je otvorený vzťah k erotike typický pre liberálne severské krajiny. „Na rozdiel od temperamentných, ale konvenciami zviazaných južanov si jednoznačnejšie vyberajú to, po čom túžia. A ich voľba je menej závislá od verejnej mienky či názorov okolia,“ povedala.

Technológie sa stále vyvíjajú a výrazne ovplyvňujú naše životy. Zoznamovacie mobilné aplikácie majú čoraz väčší podiel v hľadaní partnerov a dlhodobé vzťahy si vieme okoreniť tiež virtuálne. Môžeme len hádať, či láska ešte stále prechádza žalúdkom, alebo už skôr smartfónom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #zoznamka #mobilné aplikácie #partnerské vzťahy