Keď zverejňuješ ty fotku svojho dieťaťa, prečo by som to nemohol robiť aj ja?

Mária Tóthová Šimčáková je detská psychologička. Už niekoľko rokov je odbornou garantkou projektu Deti na nete, špecializuje sa na dosahy technológií a internetu na detský vývoj a na bezpečnosť detí na internete. Nenúti rodičov, aby nezverejňovali o svojich deťoch na sociálnych sieťach ani bodku. Namiesto toho im odporúča, aby sa viac zamýšľali nad tým, čo publikujú.

29.09.2019 09:00
debata
Mária Tóthová Sinčáková Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
osychologička, Mária Tóthová Sinčáková Mária Tóthová Sinčáková

Na čo by mal myslieť rodič predtým, než zavesí fotku na sieť?

Pýtam sa rodičov, či si uvedomujú, že v momente, keď uverejnia niečo o živote svojho dieťaťa, urobia mu prvú internetovú stopu. Ak sa rodič rozhodne zverejniť fotky svojho dieťaťa, mal by mu zabezpečiť isté súkromie. Aby svoj účet sprístupnil len skupine ľudí, ktorá bude vnímať život jeho dieťaťa pozitívne a kde nebudú fotky a príspevky zneužité.

Nie ste teda proti striktnému nezverejňovaniu fotiek detí?

Ide o mieru, ktorú zvolíme. Keďže dieťa nemôže rozhodnúť, preberáme zodpovednosť my. Okrem sprístupnenia informácií úzkemu okruhu ľudí, cielene rodine a kamarátom, je vhodné poznať pravidlá ochrany osobných údajov danej sociálnej siete, na ktorej fotografie zverejňujeme.

Aké fotky detí nemajú na sociálnych sieťach čo robiť?

Treba si položiť otázku, či záber obstojí aj o desať či päťnásť rokov, alebo je v ňom nejaký potenciál nevhodnosti či zneužitia. Rodič musí fotky detí zvažovať ešte citlivejšie ako vlastné. Na zverejnených záberoch detí by nemala byť nahota, ale nie sú vhodné ani fotky pekne oblečených detí, ktoré sú prezentované ako ikony.

Ako a kedy sa dnešné deti dostávajú na sociálne siete?

Ilustračný obrázok Foto: SHUTTERSTOCK
sharenting Ilustračný obrázok

Každé dieťa, ktoré má smartphone, sa stáva súčasťou internetu. Okolo 8 či 9 rokov si deti otvárajú cestu k sociálnym sieťam. Všetko sa to začína chatovacími platformami ako je Viber či WhatsApp, ktoré sú zadarmo. Vytvárajú si tam skupiny, napríklad ako trieda alebo deti z krúžku. To bývajú ich prvé skúsenosti s tým, ako funguje sociálna sieť.

A tu prichádza riziko, že sa na sieť dostane fotografia, ktorá je nevhodná. Ako tomu rodič zabráni?

Jednoznačne by mala platiť zásada, že dieťa nesmie uverejniť fotku, ktorú by rodič nevidel. Do desiatich rokov určite, s tínedžermi je to ťažšie. Nechcú dať nahliadnuť rodičom do mobilu, dokonca ich nechcú ani za priateľov na facebooku. Vtedy by mala nastúpiť kontrola s dôverou. Raz za čas by si mal rodič pozrieť fotografie v mobile dieťaťa a jeho príspevky na sociálnych sieťach. Nie poza chrbát, ale so súhlasom a vedomím dieťaťa.

Funguje to? Aké sú vaše skúsenosti z práce na projekte detinanete.sk?

Podľa štatistík projektu nám vychádzajú nelichotivé čísla. Každé druhé dievča nad dvanásť rokov má na svojom profile selfie, ktoré by svojim rodičom neukázalo. Väčšinou z kúpeľne a sporo oblečené. Našpúlené ústa, uterák alebo župan…

Prečo to robia?

Chcú sa podobať jedna na druhú, chcú byť zaujímavé. Kamarátka má takú fotku, aj ja takú chcem… Je to model prezentácie. Ak takáto fotka dostane lajky a pozitívne komentáre okolia, je to pre nich stimul, aby to opakovali.

Mali by si rodičia pýtať súhlas detí na zverejnenie ich fotografií?

Skôr by mali ísť príkladom. Ukazovať im, čo je podľa nich v poriadku a prečo tak konajú. Vytvoriť návod. Zverejniť fotku z výletu na bicykloch, alebo z inej aktivity. Keď dieťa potom dá na net fotku z dovolenky, nedá tam takú, kde je mamina v plavkách, lebo je pani učiteľka a asi by sa jej nepáčilo, keby ju niektorý zo žiakov takto videl. Nedá tam video, na ktorom ocino robí žarty. Asi by nebolo vhodné, aby si takéto video pozerali jeho kolegovia v práci.

Stretli ste sa vo svojej praxi s podobnými prípadmi ako v zahraničí, kde deti žalujú svojich rodičov za to, že im narušili súkromie na sociálnych sieťach?

Zatiaľ nie. Mám klientov v tínedžerskom veku, ktorí pátrajú po svojich fotkách na sociálnych sieťach a s rodičmi o tom debatujú. Argumentujú, kritizujú ich: Hovoríš mi, že sa na internete správam nevhodne, ale pozri, čo si robil ty? Robíš to ty, prečo to nemôžem robiť aj ja?

Anketa: Zverejňujete na sociálnych sieťach fotky svojich detí?

Martin Nikodým, moderátor
Adam (18), Ema (15), Martin (4)

Martin Nikodým so synom Martinom. Foto: Instagram
Martin Nikodým Martin Nikodým so synom Martinom.

Fotografie detí občas zverejním, ale tých starších sa pýtam, konzultujem s nimi, či im to neprekáža. Stalo sa aj mne, že deti neboli spokojné s tým, čo som zverejnil, pretože to bolo v období, keď sa vôbec nechceli nechať fotiť. Odvtedy sa o tejto téme rozprávame. V porovnaní s tým, koľko mám fotiek na Instagrame, je najmladší Martinko len na pár z nich. Ak oslavuje narodeniny, tak mu aj takouto formou zagratulujem. Na internet dám len takú fotografiu, o ktorej si myslím, že je úplne neškodná a neprekáža mi, že sa dostane do sveta. Musím totiž rátať s tým, že si ju pravdepodobne niekto stiahne. Určite by som nezverejnil fotky z kúpaliska a také, na ktorých sú deti povyzliekané. Vyzerá to síce veľmi nevinne, ale tieto zábery môžu byť zneužité.

Denisa Klimová Dvončová, modelka
Maťo (9), Quido (2)

Denisa Klimová Dvončová so synom Quidom. Foto: Instagram
Denisa Klimová Dvončová Denisa Klimová Dvončová so synom Quidom.

Áno, zverejňujem, ale ak si pozriete môj profil, nepreháňam to. Sem-tam sa chcem svojimi deťmi aj pochváliť. Moja rodina je rozlietaná kade-tade a mne to šetrí čas – nemusím posielať fotky každému z nich zvlášť. Od Maťa si dovolenie nepýtam, hoci teraz, keď je starší, začína sa o fotky, ktoré zavesím na sieť, zaujímať. My si najskôr fotky spolu pozeráme, a ak sa mu páčia, viem, že nemá problém, ak nejakú z nich zverejním. Raz si dokonca s otcom na jeho profile pozerali, koľko majú lajkov. Fotky Maťka mám na sociálnych sieťach od troch rokov, Quida od jedného roka. Nezverejňujem fotky, na ktorých sú nahí, ani také, ktoré ich zosmiešňujú, či kvôli ktorým by sa im mohli vysmievať iní. Treba myslieť na to, či sú to fotky, ktoré môže vidieť skutočne každý.

Vlastina Kounická Svátková, herečka
Adam (12), Kryštof (9), Matyáš (2)

Vlastina Kounická Svátková so synom Matyášom. Foto: Instagram
Vlastina Kounická Svátková Vlastina Kounická Svátková so synom Matyášom.

Instagram, ako platforma zdieľania, pre mňa má zmysel, ale len v prípade, že je autentický, reálny, pravdivý a úprimný. Týmto spôsobom si na ňom vediem svoj účet. Moje deti sú toho súčasťou. Ak sa nám stane niečo vtipné, zaujímavé a inšpiratívne, s ich súhlasom to zverejním. Instagram nepoužívam na to, aby som sa ním živila, preto 90 percent vecí, ktoré vidíte na mojich fotkách, som si kúpila za svoje peniaze. Nemusím seba ani deti nútiť do záberov s produktmi, na reklame ktorých by som zarábala. Pri zverejňovaní fotiek nedodržiavam striktné pravidlá, staviam na intuíciu, ktorá mi hovorí, že je to v poriadku. Myslím, že keď deti vyrastú a pozrú si históriu môjho instagramového účtu (ak ho ešte budem mať), uvidia plno lásky a spomienok na krásne detstvo.

Zuzana Štelbaská, spisovateľka
Filip (10), Zorka (7)

Zuzana Štelbaská Foto: Ivan Majerský, Pravda
Zuzana Štelbaská, spisovateľka Zuzana Štelbaská

Nie, fotky detí nezverejňujem. Samy ešte nedokážu zhodnotiť, či chcú alebo nechcú, aby o nich čokoľvek vedeli moji priatelia, či úplne neznámi ľudia, o internete nemajú zatiaľ dosť informácií. Do sociálnych sietí sa môžu užívatelia prihlásiť od trinástich rokov. Z môjho pohľadu je nefér pretriasať ich život dávno predtým. S deťmi treba o téme hovoriť. Od veku osem až deväť rokov, keď si uvedomujú, čo znamená zverejňovať svoj život na internete. Pýtať si ich súhlas vo veku, keď ešte netušia, o čo ide, je nezodpovedné vyviňovanie sa dospelých. Deti rodičom bezvýhradne dôverujú a nedokážu kriticky ani racionálne situáciu posúdiť. Táto otázka by mala padnúť najskôr v tínedžerskom veku a mala by byť samozrejmosťou do ich dospelosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #detská psychológia #Deti na nete