Už ste sa varili v kotle? Vyskúšajte "čertovské spa"!

Kotol ako pre ľudožrútsku hostinu, tak vyzerá obrovská liatinová nádoba, v ktorej sa podľa jej veľkosti môže okúpať viacero ľudí. Toto "čertovské spa" je nápad, ktorý na Slovensko prišiel z Ukrajiny. Tam mu hovoria "čan".

30.11.2019 06:00
kotol, spa Foto:
Na Ukrajine vodu v kotle vyhrievajú aj na zdanlivo neznesiteľných 40-45 stupňov!
debata (3)

Obrovský liatinový kotol s hrúbkou steny štyri centimetre, ktorý má priemer 2 až 2,5 metra a váži takmer dve tony. Také dal riaditeľ Organizácie cestovného ruchu Kysuce Radovan Jakuš priviezť na Slovensko, väčší umiestnil na tunajších lazoch Varmusovci a menší v mieste Drevenice Živčáková pod známym pútnickým miestom nad dedinou Korňa. Je zabudovaný v kamennom ohnisku a kúri sa pod ním ako v rozprávkach o pekle či o ľudožrútoch. Liatina má schopnosť pravidelne sa nahriať a držať teplotu. Aby dno nebolo príliš horúce, položí sa do kotla drevený rošt z tropického dreva. Naň si kúpajúci položia nohy.

Takémuto kúpeľu sa hovorí „čertovský kúpeľ“. Nápad pochádza od našich východných susedov z oblastí, ktoré sú známe tuhými zimami. Je to vlastne alternatíva sauny, ale pod holým nebom, termálny kúpeľ, ktorý si možno urobiť aj na mieste, kde nijaké horúce pramene nevyvierajú. Jednoducho si rozložením ohňa pod kotlom nahrejete vodu, ktorú máte k dispozícii, na 38 – 40 stupňov Celzia. „Do vody sa môžu pridávať bylinky, čečina, my plánujeme robiť kúpele zo srvátky alebo v soľanke,“ hovorí o svojich plánoch Radovan Jakuš. Na Ukrajine vodu vyhrievajú aj na zdanlivo neznesiteľných 40 – 45 stupňov! Optimálne je takto sa nahriať, keď je okolitá teplota vzduchu pod desať stupňov Celzia. Telo naakumuluje teplo, a keď už človek cíti, že je mu horúco, jednoducho sa z kúpeľa vynorí, sadne si na kraj kotla, alebo sa vymasíruje či „vykúpe“ v okolitom snehu. Takéto teplotné rozdiely spôsobujú telu pozitívny šok, tzv. efekt sauny.

Zdravotné účinky sauny sú dobre známe. Teplo spôsobuje zvýšené prekrvenie povrchu tela, ale aj orgánov v jeho vnútri, čo podporuje aj vyplavovanie škodlivých látok. Náhle ochladenie má za následok aktiváciu osi hypotalamus-hypofýza-nadobličky, stiahnutie ciev, čím sa zlepšuje ich pružnosť, zvýšenie hladiny tzv. imunoglobulínov v organizme – a tým aj celkovej odolnosti.

Zároveň telo zaplavia endorfíny, hormóny šťastia. Najmiernejším spôsobom ochladzovania je aj po saune, aj po kotle sedenie na čerstvom vzduchu, najúčinnejšie, ale aj najnáročnejšie je ochladzovanie sa v bazéne so studenou vodou (alebo pod studenou sprchou). V bazéne so studenou vodou sa treba ponoriť po krk, chvíľu tak zotrvať pri minimálnom pohybe, dĺžka ochladzovania je individuálna. Pozor, prudko pri tom stúpa krvný tlak! Pri sprchovaní sa treba ochladzovať vždy od nôh smerom k srdcu! Výhoda „čertovského kotla“ oproti saune je v tom, že nemáte klaustrofobické pocity, sedíte vonku na čerstvom vzduchu, máte výhľad na okolitú prírodu a v noci na hviezdnatú oblohu. Takže je v tom aj istá romantika. V zime je však dobré mať aj počas kúpania sa v kotle na hlave čiapku, pre ľudí s citlivými prinosovými dutinami nasadiť si aspoň čelenku. Takisto dať pozor, aby ste nemali pridlho vynorené ramená a „neofúklo“ vás.

Po kúpaní v kotle je vhodné osprchovať sa čistou vodou a nepoužívať vysušujúce prostriedky ako napríklad alkalické mydlá. Je vhodné nakrémovať sa výživným či regeneračným krémom. Prekrvená pokožka dobre prijíma účinné látky. Akékoľvek tepelné procedúry vrátane „čertovského kotla“ či sauny nie sú vhodné pre hypertonikov, srdciarov alebo ľudí, ktorí majú problém s kŕčovými žilami či s tvorbou neestetických drobných žiliek na nohách.

Alternatívou liatinových kotlov sú kúpacie sudy, ktoré vyzerajú ako drevená kaďa, ktorá má zvnútra nehrdzavejúcu vložku. Vykuruje ju nehrdzavejúca piecka zabudovaná priamo vo vode. Tak ako po saune, aj po kúpaní v kotle, sude alebo celkovo po termálnych procedúrach, nech už je to kdekoľvek, je človek unavený. Po kúpaní si preto treba dopriať relax, nevylučuje sa ani krátky spánok.

Ľudia, ktorí sa kúpu v horúcej vode, často zabúdajú prijímať tekutiny. Treba dostatočne piť, najlepšie minerálky, aj keď uprostred zimy v kotle sa často žiada aj čosi ostrejšie. Len to neslobodno prehnať. Aby človek prežil a neskončil ako za čias ľudožrútov na Fidži, kde si ľudí určených na konzumáciu uvarili v sediacej polohe vo veľkom kotle. Našťastie, vraj boli mŕtvi už predtým, ako ich do tej vriacej vody vložili. Aspoň tak sa píše v historických kronikách moreplavcov.

Zázraky spôsobené otužovaním

Akékoľvek tepelné procedúry nie sú vhodné pre... Foto: Ivan Popovič
kresba, kúpeľ, otužovanie Akékoľvek tepelné procedúry nie sú vhodné pre hypertonikov alebo ľudí, ktorí majú problém s kŕčovými žilami.

dostatok životnej energie, lepšie trávenie a menej problémov so zápchou, správna telesná hmotnosť, pevné a zdravé kosti, zvýšená výkonnosť, ľahšie zvládanie depresívnych stavov, uvoľnenie duševného napätia, menšie riziko civilizačných ochorení, maximum priaznivých účinkov pri minimálnych časových a finančných nárokoch

Z knihy Voda a chlad, str. 117

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kotol #otužovanie #SPA #Ukrajina