Do boja s kreténmi, ale opatrne. Toto sú riziká

Hádam každý sa v živote stretol s kreténom a (neraz) zatúžil po odplate. Aj odborník, profesor psychológie zo Stanfordovej univerzity Robert I. Sutton, ktorý sa výskumu kreténov venuje dlhé roky, však vo svojej knihe Ako prežiť kreténov varuje: "Nedajte sa pomýliť. Bojovať s kreténmi je riskantná záležitosť." Ponúka rôzne pasívne techniky a mentálne triky, ako sa kreténom vyhnúť. Keď pred hrubými hlupákmi už nechcete utekať, neostáva nič iné, ako sa pustiť do boja. Sutton radí postupovať premyslene.

18.05.2020 06:00
boj kreteni hlavny Foto:
Bojovať s kreténmi je riskantná záležitosť.
debata (62)

Len čo si kretén všimne, že sa snažíte zabrániť jeho hrubosti alebo opovržlivému správaniu, môže ho to poriadne rozzúriť a začne prahnúť po pomste. Bude si chcieť zlosť vyliať na vás, píše profesor Sutton v kapitole Obrana útokom.

Ani vtedy nie je všetko stratené, treba si len uchovať chladnú hlavu, potlačiť túžbu po okamžitej satisfakcii a pripraviť si plán bitky. Najskôr treba zvážiť tri hľadiská: 1. akú veľkú moc v porovnaní s kreténom máte, 2. dokumentáciu, čiže dôkazy proti kreténovi a 3. jednotu a solidaritu, čiže koľko máte spojencov proti kreténovi.

Kto z koho

Profesor Sutton pripomína, že prchkosť sa nevypláca. Ako príklad uvádza chlapíka, ktorý poslal svojho manažéra na patričné miesta po tom, čo ten utrúsil zhadzujúcu poznámku o jeho práci. Navyše tam manažér práve bol so svojím šéfom a na toho vystresovaný zamestnanec vybuchol tiež – za to, že pripúšťa, aby sa niekto takto správal.

Kniha Ako prežiť kreténov a ako sa nestať... Foto: Lindeni
thumbnail 0022262928 LINDENI AKO PREZIT 2 VELKE-1 Kniha Ako prežiť kreténov a ako sa nestať jedným z nich od prof. Roberta I. Suttona vyšla vo vydavateľstve Lindeni.

Suttonovi nešťastníka bolo ľúto, no nemohol preňho nič spraviť – urazil totiž dvoch mocných ľudí. Poradil mu ospravedlniť sa, no chlapík to odmietol s tým, že „hádku vyvolal ten kretén“. Suttonov záver: bolo by rozumnejšie ovládnuť svoj temperament, postaviť sa na odpor primeraným spôsobom a získať si spojencov, s ktorými by bol silnejší.

Pocit samoľúbej istoty, ak ide o vlastnú schopnosť poraziť hlupákov alebo sa ich zbaviť, môže byť nebezpečný. Zistila to aj nová personálna riaditeľka, ktorá chcela vo firme vyhodiť tých vysokých manažérov, ktorí sa správali hrubo. Sutton pochyboval, či je rozumné začať s tým na novom pracovisku tak rýchlo, no ona verila, že generálny riaditeľ je na jej strane. Chyba lávky. Kreténi zašli za generálnym riaditeľom a presvedčili ho, že sú pre firmu ťažšie nahraditeľní ako ona – a o pár týždňov personalistka skončila.

Pokiaľ ide o dokumentáciu kreténskeho správania, profesor pripomína dodržiavanie zákonov. Presvedčivé dôkazy poskytnú legitimitu na sťažnosti u vyššieho šéfa, ale nie všade je povolené zaznamenávať si, čo ľudia hovoria do telefónu, bez ich súhlasu. Moderátorke televízie Fox News Gretchen Carlsonovej sa však podarilo vyhrať nad mocným mediálnym bosom Rogerom Ailesom.

Ten Carlsonovú donútil na odchod, keď odmietla jeho sexuálne návrhy a sťažovala sa na sexizmus ďalších kolegov. Niekoľko hviezd spoločnosti síce Ailesa podporilo, no moderátorke pomohli tajné nahrávky z jej mobilu. Vrátane Ailesovho návrhu Carlsonovej: „Myslím, že my dvaja sme sa spolu už dávno mali vyspať a všetko by bolo lepšie pre teba aj pre mňa.“ Do dvoch mesiacov bol Ailes bez miesta a spoločnosť Fox súhlasila s vyrovnaním voči Carlsonovej vo výške 20 miliónov dolárov a s verejným ospravedlnením.

Hemingway s treťou manželkou Marthou... Foto: PROFIMEDIA
hemingway Hemingway s treťou manželkou Marthou Gellhornovou v roku 1941 na Havaji.

Takže robte si dokumentáciu, ale neupínajte sa na zaznamenávanie každej urážky – budete sa cítiť len horšie a začnete prehliadať to dobré. Ten, kto sa stále sťažuje, pôsobí ako paranoidný – ako sa to stalo aj spisovateľovi Hemingwayovi. Bol presvedčený, že ho sledujú a odpočúvajú. V roku 1960 skončil na psychiatrii, kde mu depresiu liečili elektrošokmi. Až oveľa neskôr bol odtajnený spis, kde vyšlo najavo, že FBI mu skutočne odpočúvala telefón a šéf FBI J. Edgar Hoover už v roku 1942 začal intenzívny program sledovania slávneho spisovateľa.

Kľúčové je získať si spojencov – s nimi je šanca na víťazstvo väčšia, navzájom sa môžete povzbudzovať a ľahšie presvedčíte, že nie ste osamelý blázon – čo bol čiastočne aj Hemingwayov problém.

Keď musí zasiahnuť manželka

Jednou zo stratégií, ako bojovať s kreténmi, je pokojná, rozumná a úprimná konfrontácia. Niekedy stačí človeku vysvetliť, že ostatným ubližuje, a požiadať ho, aby s tým prestal.

V istej firme boli pyšní na svoje hodnoty. Keď bol jeden rok napätý rozpočet a diskutovalo sa o šetrení, ktorýsi manažér o zamestnancoch vyhlásil: „Mali by byť radi, že majú prácu.“ Druhý to riešil zdvorilo: „Fajn, a môžeš mi povedať, ktorú kľúčovú hodnotu to reprezentuje – je to integrita, rešpekt alebo tímová práca? Rád by som vedel, ako to zapadá do celkového smerovania našej firmy a ako to budeme hovoriť našim zamestnancom a zákazníkom.“

A Sutton vo svojej knihe, ktorá nedávno vyšla v slovenskom preklade vo vydavateľstve Lindeni, ukazuje, že ako kretén sa istý čas správal aj velikán Winston Churchill. V júni 1940 sa situácia v druhej svetovej vojne pre Britániu nevyvíjala dobre a Churchill si nervozitu vybíjal na svojom štábe. Až 27. júna 1940 dostal od svojej ženy Clementine list.

zväčšiť Winston Churchill Foto: Wikipédia
Winston Churchill Winston Churchill

Písala mu: „Bol u mňa jeden z mužov z tvojej blízkosti (oddaný priateľ) a vravel mi, že hrozí, že ťa tvoji kolegovia a podriadení začnú neznášať kvôli tvojmu drsnému sarkazmu a panovačnému správaniu.“ Clementine mu popísala niektoré nepekné podrobnosti a dodala: „Bola som otrasená a rozčúlená, pretože za všetky tie roky som bola zvyknutá, že všetci tí, ktorí s tebou a pod tvojím vedením pracovali, ťa mali radi. Môj drahý Winston – musím sa priznať, že som sama zaznamenala určité zhoršenie v tom, ako sa správaš, a že už nie si taký láskavý, ako si býval.“

Poradila mu: „Máš obrovskú moc a musíš preto dávať najavo zdvorilosť, láskavosť a ak možno olympský pokoj. Okrem toho podráždenosťou a hrubosťou nedosiahneš najlepšie výsledky. Povedú buď k znechuteniu, alebo k otrockému zmýšľaniu,“ uzavrela.

Sutton z toho vyvodzuje: Konfrontácia previnilca napraví, ak bude oprávnená (teda je dosť dôkazov, že daná osoba robí niečo zlé) a konštruktívna – s cieľom všeobecného prospechu, nebude sebecká a impulzívna. Aj pani Churchillová písala manželovi hlavne kvôli druhým, chcela pomôcť štábu, Anglicku a jeho spojencom. A tak mu mohla napísať aj toto: „Ak je predložený nejaký nápad, vraj sa tváriš tak opovržlivo, že už teraz žiadne nápady, ani dobré, ani zlé, nebudú prichádzať.“

Kedy opätovať paľbu

Druhá stratégia je agresívna konfrontácia. Lenže označiť niekoho za kreténa, hlavne v afekte a za prítomnosti ďalších ľudí – zvyčajne nie je dobrý nápad, varuje profesor. „Aj keby toto označenie sedelo, pravdepodobne bude považované za výraz kreténstva z vašej strany.“ Často to len prileje olej do ohňa a vyvolá ešte nepríjemnejšie správanie.

Pri niektorých sebeckých hlupákoch však zaberá, ak im ukážete, že nie ste žiadna rohožka a nedáte so sebou mávať. Láskavosť totiž považujú za dôkaz slabosti. Zákerní manipulátori cúvnu, ak natrafia na niekoho, kto nespolupracuje a je rovnako sebecký ako oni sami.

Aj manažérka, ktorá spolupracovala s kreténskym majorom vo výslužbe, sa najskôr snažila byť milá. Až keď pochopila, že ústretovosť a ochotu spolupracovať považuje bývalý vojak za známky slabosti, prišla do jeho kancelárie, spražila ho pohľadom a povedala, že jeho neprijateľné správanie už nebude ďalej trpieť. Major cúvol – tejto reči rozumel.

Sladká pomsta

Iná stratégia sa nazýva bombardovanie láskou. Aj lichotenie môže byť užitočné, ak treba presvedčiť labilných a pomstychtivých ľudí, aby svoj vnútorný hnev nechali spať a nevybíjali si ho na vás. Istá softvérová inžinierka zistila, že jej vystresovanú manažérku upokojuje horká čokoláda – tak jej ju nosila vždy, keď potrebovala tlmiť jej zúrivosť.

Čokoládu považuje Sutton za jemnejšiu verziu bombardovania láskou – to pokračuje až lezením do zadku, ale je to dobrý spôsob, ako udržať narcistického hlupáka v šachu, kým pripravujete útok. Narcisti často potrebujú pritakávačov a hladenie po srsti – pretože niektorí ľudia sú nevrlí a panovační hlavne preto, že si nie sú istí svojimi schopnosťami a prestížou. Zlobe kreténov sa dá predchádzať tým, že dávate najavo empatiu a nachádzate spoločné záujmy ako koníčky, šport alebo politiku. Cieľom je zmeniť utláčateľa na kamaráta.

Vydarená pomsta je uspokojivá. Už vo svojej predošlej knihe The No Asshole Rule (voľne preložené ako Kreténom vstup zakázaný) Sutton spomínal rozhlasovú produkčnú, ktorá si to vybavila so svojím šéfom. Ten ju stále ponižoval a kradol jej jedlo. Do niekoľkých čokoládových bonbónov dala preháňadlo a nechala ich na svojom stole. Šéf šiel, samozrejme, okolo a „zožral ich bez opýtania.“ Keď mu produkčná povedala, čo v nich je, nepotešilo ho to. Jedlo jej vraj už potom nebral.

Sutton tu cituje štúdiu Harveyho Hornsteina z Kolumbijskej univerzity: úspešná odveta je cielená na trýzniteľa, dobre načasovaná (má časovú súvislosť medzi trýznením a odvetou) a vhodne zameraná (s cieľom ukončiť trýznenie, nie iba zasadiť úder). A aj keď sa správanie kreténa nezmení, obeti pomôže necítiť sa ako bezmocný chudák.

Suttonovým obľúbeným príbehom odplaty je ten o zamestnankyni aerolínií, ktorú cestujúci stále osočoval a urážal. Novinár Jason Zweig z Wall Street Journal obdivoval, aká ostala pokojná a profesionálna. Jason profesorovi Suttonovi napísal: „V živote nezabudnem, čo mi povedala: No, on letí do Los Angeles, ale jeho batožina letí do Nairobi.“ Vraj mala v úsmeve rozhodnosť a bolo jasné, že nežartuje.

Lenže pomsta je zradná. Už Hornstein zistil, že 68 percent pokusov o odplatu v prípadoch, ktorými sa zaoberal, tyranov nezastavilo. Ak tajná pomsta zasiahne klientov či kolegov, môžete mať z toho chvíľu dobrý pocit, ale zlé správanie to nakoniec nezmení.

Najlepšie je zastaviť zlé správanie v zárodku. Ak majú zamestnanci zlé vzťahy s nadriadenými, má to na ich náladu päťkrát väčší vplyv ako pozitívne interakcie. Výskum Willa Felpsa zistil, že keď je v tíme len jeden flákač alebo hlupák, výkon klesá o 30 až 40 percent. Paul Purcell, predseda predstavenstva spoločnosti Baird, uchádzačov o zamestnanie rovno informuje, že ak zistí, že sú kreténi, prepustí ich. Aj s údajnými kreténmi však treba zaobchádzať dôstojne a dať im šancu zmeniť správanie.

Sutton uzatvára: „Som presvedčený, že človek má bojovať, ak má slušnú šancu na víťazstvo, alebo aj v prípade, že sú šance mizivé – ale iba vtedy, keď ľudia, proti ktorým vystupujete, nemajú ani prostriedky, ani sklony vám vážne uškodiť. Niekedy je žiaľ rozumnejšie a bezpečnejšie zostať nenápadný, nehovoriť nič a čakať na príležitosť, ako čo najrýchlejšie vypadnúť.“

7 zlých spôsobov boja s kreténmi

  1. Urobiť to prvé, čo vám napadne, HNEĎ TERAZ.
  2. Použiť priamu a agresívnu konfrontáciu s mocným mučiteľom, aj keď nemáte dôkazy a spojencov.
  3. Nazvať kreténa kreténom.
  4. Pomstychtivo trvať na anonymnej a nezmyselnej odplate (napr. vypustiť kreténovi pneumatiky).
  5. Nájsť si obetného baránka – hodiť vinu na bezmocného.
  6. Nakaziť sa kreténstvom sami, aby ste sa zavďačili – nelíškať sa, ak to nepomáha.
  7. Žiadať pomoc od nečestných ľudí a systému.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pomsta #Ako prežiť kreténov #Robert I. Sutton #kreténi