Prieskum: Niektorí Američania si privyrábajú na svojich pandemických koníčkoch

Pomysleli by ste si, že vďaka pandémii ochorenia COVID-19 sa zdokonalíte vo svojich najobľúbenejších záľubách? Rok lockdownu robí divy.

08.04.2021 13:31
Hobbies and leisure activities during... Foto:
debata (2)

Šiesti z desiatich Američanov sa od minuloročného marca zdokonalili v jednom alebo viacerých svojich koníčkoch, vyplýva z nového prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 2000 ľudí.

Päťdesiatšesť percent očakáva, že sa dostane na „expertnú“ úroveň, kým sa život dostane do normálu. Respondenti sa počas karantény zaoberali v priemere troma novými aktivitami. Hlásili zplešenie v takých činnostiach ako behanie či joga (35%), príprava jedla (34%) alebo umelecké aktivity vrátane maľovania a kreslenia (34%).

V rámci prieskumu uskutočneného agentúrou OnePoll požiadali respondentov, aby pomocou škály zručnosti ohodnotili, ako ovládali predtým a teraz svoje hobby, v ktorom sa najviac zlepšili.

Priemerný respondent uviedol, že na začiatku karantény bol na prvej úrovni, čo znamená, že sa svojmu koníčku venoval so znalosťou základných spôsobilostí. O desať mesiacov sa už cítil na tretej úrovni s pokročilou zručnosťou, ktorú by vedel aj prakticky využiť.

Štyridsaťosem percent z účastníkov uviedlo, že robí menej chýb alebo ich vie ľahšie napraviť. Ďalších 45 percent pracuje rýchlejšie a efektívnejšie. Rovnaký počet uviedol, že zaznamenal mentálne zlepšenia, ako je lepšia pamäť a sústredenosť. Účastníci sa tiež pochválili, čo v rámci svojich najväčších záľub dosiahli. Niektorí napríklad prvýkrát uplietli sveter, naučili sa a vylepšili nový recept alebo konverzovali v cudzom jazyku.

„Pre svoju dcéru som vyrobil celý nový príborník,“ hovorí jeden z respondentov. „Chcela veľký príborník s vyrezávanými ozdobami. Asi sa podaril, lebo sa jej veľmi páčil a povedala, že to bolo presne to, čo chcela.“

Jeden zo štyroch Američanov dokonca povedal, že vďaka svojmu koníčku si od začiatku karantény finančne prilepšil alebo dostal ocenenie. Štyridsať percent považuje za veľmi pravdepodobné, že po skončení pandémie si pomocou svojho hobby bude môcť zarábať.

To, že zvládanie novej zručnosti alebo remesla človeka posilňuje, dokazuje aj 57 percent účastníkov, ktorí majú chuť sa zlepšovať v niečom novom, pričom ďalších 51 percent je pripravených vyskúšať niečo, čoho sa v minulosti obávali.

Priemerný respondent utratil od minuločného marca na aktivity spojené so svojmi záľubami 165 dolárov a venoval im 181 hodín svojho času. Avšak 53 percent tiež uviedlo, že vynaložilo peniaze na hobby, ktoré neskôr opustilo. Ďalších 42 percent si kúpilo nástroj, s ktorým nevedelo dostatočne dobre narábať.

„Viac, ako kedykoľvek predtým som si uvedomila, aké skvelé je mať niekoľko dobrých nástrojov, ktoré by sa dali využiť v rámci viacerých koníčkov,“ hovorí Kelly Waymentová z firmy Silhouette America vyrábajúcej rezacie stroje. „Niečo ako digitálny rezací stroj vás môže najprv zastrašiť, ale čas strávený jeho používaním sa vyplatí a takýto prístroj sa môže hodiť na veľa remeselných činností“.

Viac ako polovica respondentov (52 percent) si kúpila pre svoje koníčky nové nástroje, o ktorých predtým ani nechyrovala. Patria medzi ne pletacie stavy, sady na výrobu brmbolcov, formy na výrobu ozdôb zo živice, navíjačky priadze či rezacie stroje, dodáva server studyfinds.org.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Američania #maľovanie #kreslenie #koníčky #lockdown