V Múzeu masiek nájdete ženské prsia aj tehotenské bruško

Možno o tom ani nevieme, ale každý máme svoju masku. Šéf firmy sa skrýva za masku prísneho výrazu. Hypochonder máva na tvári bolestivú a úzkostlivú masku. Dieťa, ak chce vydierať svojich rodičov, nahodí plačlivú masku. A niektorí bezcitní ľudia sa ukrývajú za masku amerického úsmevu. Poďte s nami do unikátneho Múzea masiek z celého sveta, ktoré sa nachádza v malej slovenskej dedinke s 250 obyvateľmi.

25.11.2021 06:00
Lišov, masky, maska, Múzeum masiek Foto:
Masky sa vyrábajú z čohokoľvek - okrem dreva aj z korálok a mušlí.
debata

Lišov je malá obec pri Dudinciach, kde sa končí cesta. Polovica obyvateľov sú Rómovia. Ľudia odtiaľto postupne odchádzali, lebo nenachádzali prácu, a tak tu z ôsmich stovák ostala žiť menej ako tretina. Postupne sa však vracajú tí, čo rekonštruujú staré chalupy na víkendové a prázdninové pobyty v prekrásnej prírode Hontu v okrese Krupina.

Napriek tomu by ste tu nečakali unikát v podobe neveľkého, ale o to pôvabnejšieho múzea, ktoré vzniklo zrekonštruovaním historických domov. V tradičnom dome z roku 1916 je malé etnografické múzeum, na dvore stojí replika keltského obydlia, v ďalšom domčeku z roku 1887 bude malá kaviareň. No a v bielo-modrom rozprávkovom domčeku z roku 1920 sa okrem obchodíka s lokálnymi výrobkami nachádza cestovateľský poklad – 400 masiek z celého sveta, ktoré štyri desiatky rokov zbieral bývalý profesor z Oxfordu Martin David Clark. A daroval ich do Lišova!

Jakub Dvorský, ktorý má pod palcom OZ Lišov... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
masky, maska, Lišov, Múzeum masiek, Jakub Dvorský, ktorý má pod palcom OZ Lišov Múzeum, s maskou, ktorá pomáha ženám otehotnieť.

Lišov sa odlišuje – maskami

Muž, ktorý to tu má všetko pod palcom, je Jakub Dvorský a s ním jeho manželka. To, že sa vzácna zbierka Angličana dostala do Lišova a v júli 2017 bola otvorená pre verejnosť, je tak trochu jeho zásluha. M. D. Clark je totiž riaditeľom dobrovoľníckej organizácie, v rámci ktorej Jakub pracoval ako projektový manažér. Venuje sa histórii, vzdelávaniu či ochrane kultúrneho dedičstva a mnohé projekty sa napríklad aj pod hlavičkou Erasmus+ naďalej konajú aj priamo v Lišove pod vedením občianskeho združenia OZ Lišov Múzeum. Aj s manželkou Adrianou, Slovenkou z Nemšovej, sa Jakub Dvorský zoznámil počas jedného projektu – na Cypre.

Takže bývalý profesor z Oxfordu Martin David Clark, sa možno aj preto, že je na podobnej vlne ako Jakub Dvorský, rozhodol umiestniť svoju jedinečnú a vzácnu zbierku masiek v Lišove, a tým miesto "odlíšiť“ od okolia.

Múzeum masiek v Lišove

Unikátna Galéria masiek v Lišove ukrýva masky zo zbierky Angličana Martina Davida Clarka.

Fotogaléria
Lišov, dedinka s 250 obyvateľmi. A v tomto...
Lišov, dedinka s 250 obyvateľmi. A v tomto...
+15Táto maska pochádza z Mexika a reprezentuje...

Prefíkaná líška je ten Clark!

"Masky zbieral štyridsať rokov počas svojich ciest v rôznych krajinách,“ vysvetľuje Jakub Dvorský. "Ľudia odnepamäti chceli byť niekým iným, alebo chceli získať nejaké schopnosti a vlastnosti. Maska im túto inakosť dáva. Je to niečo, čo spája celé ľudstvo. Veď prečo tak milujeme karnevaly? A aj mnohé tradície, napríklad počas fašiangov, sa spájajú s maskami.“

Chlapec sa pozerá na masky zo Srí Lanky. Hlavu... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Lišov, Múzeum masiek, masky Chlapec sa pozerá na masky zo Srí Lanky. Hlavu Bohyne, démona hluchoty, obklopuje 18 menších masiek, z ktorých každá predstavuje jednu chorobu.

Tehotenské bruško a masky démonov zo Srí Lanky

Aké masky nájdeme v lišovskej zbierke? Najväčšie zastúpenie majú masky z Afriky. Biela farba znamená komunikáciu s duchmi predkov, zvieracie symboly umožnili získať rýchlosť, vytrvalosť, prefíkanosť. "Maska z rovníkovej Guiney reprezentuje matku, jej naliate poprsie v tvare predĺžených klasov symbolizuje hojnosť úrody a používala sa pred žatvou. Potom sú tu masky, ktoré znázorňujú mimozemšťanov, Ľudí Slnka. Mnohé africké kmene veria, že sa v minulosti ich predkovia stretli s mimozemskou civilizáciou a od nej sa naučili nejakú činnosť. Veľká drevená maska z Mozambiku s prsiami a tehotenským bruškom sa používala pri problémoch s otehotnením. "Večer ju chlap priložil žene na brucho a do rána bola tehotná,“ smeje sa Jakub Dvorský.

V inej miestnosti sú masky zo Srí Lanky. V strede je Bohyňa chorôb a okolo nej v podobe menších masiek 18 chorôb ľudstva: démonov zvracania a chorôb žalúdka, nepríčetnosti, epidemických ochorení, vredov, malárie, parazitických červov, cholery a podobne. Pliag je na svete dosť. Bohyňa prichádza v podobe hada, uštipne človeka, a tým mu dá nejakú chorobu. "Aj preto sa jedy hadov využívajú na liečenie rôznych ochorení,“ dodáva Jakub Dvorský. Čínske masky sú tu zasa farebné, bujné, divadelné, ktoré znázorňujú tradičné božstvá, alebo majú zahrať v príbehu z čínskej histórie. "A je tu aj maska z Papuy Novej Guiney, ktorú využívali kanibali. Symbolizuje to, že telo je len schránka a je jedno, či je to ryba alebo človek.“

Táto maska pochádza z Mexika a reprezentuje... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Lišov, Múzeum masiek, masky Táto maska pochádza z Mexika a reprezentuje život od narodenia až po smrť.

Najstaršia verzus najnovšia maska pre Lady Gaga

Najstaršia maska v zbierke pochádza z Egypta a má viac ako 5-tisíc rokov. Využívala sa pri mumifikácii. A najnovšia, uletená, bola vytvorená pre speváčku Lady Gaga v roku 2013. Jej autorom je extravagantný módny návrhár z Londýna Hi Tek Alexander. Navrhuje rôzne módne kúsky aj pre Rihannu či kedysi pre Michaela Jacksona. "Hi Tek svoje veci nepredáva, iba vymieňa. A viete, čo sme dali Hi Tekovi na výmenu za jeho masku? Bazárové vojenské slúchadlá, ktoré u nás kedysi používali ženisti. Fascinovalo ho, že sú z východného bloku.“

Nepochybne ich použil ako rúčku na niektorej zo svojich kabeliek!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #maska #masky #unikát #Lišov #galéria masiek #Múzeum masiek