Torta dlhá 118 metrov a vážiaca vyše tony bola zjedená za hodinu. Kde?

Kolonádový most v Piešťanoch mal počas prvomájovej nedele čokoládovú príchuť. Pri príležitosti osláv 110. výročia secesného hotela Thermia Palace na Kúpeľnom ostrove tu dnes servírovali najdlhšiu tortu na Slovensku. Zapísali ju aj do slovenskej knihy rekordov. Merala niečo vyše 118 metrov a vážila 1100 kg.

01.05.2022 21:04
Piešťany, torta, Kolonádový most, Thermia,... Foto:
Taký nával Kolonádový most v Piešťanoch dávno nezažil. Všetci chceli ochutnať zo Sacherovej torty.
debata

Je jasné, že šéfcukrárka Linda Fukasová niekoľko nocí pred akciou nespala. Koľko bude stupňov? Bude pršať? Fúkať? Ako odohnať všadeprítomné čajky poletujúce nad riekou Váh?

Napokon sa všetko vyriešilo samo. Deň bol polooblačný, počasie príjemné, nie prihorúco, čokoládová poleva na torte to zvládla. Svetlo na fotografovanie akurát, maškrtných jazykov viac ako dosť, čajkám nenechali ani omrvinku.

V tejto fáze prípravy torty ešte návštevníci... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Piešťany, torta, Kolonádovy most, slovenský rekord V tejto fáze prípravy torty ešte návštevníci nesmeli na most.

Na najdlhšiu tortu v slovenskej histórii sa okrem iného minulo 145 kg múky, 1320 kusov vajec, 170 kíl džemu, 132 kíl cukru, 88 kg čokolády a tisíc metrov papiera na pečenie. Vážila 1100 kg! Na Kolonádovom moste v Piešťanoch, ktorý spája centrum mesta v Kúpeľným ostrovom, položili prvý z jej dielov na stôl o jedenástej hodine dopoludnia. Nasledovalo ešte ďalších jej 257 dielov, natieranie marhuľovým džemom, čokoládovou polevou a zdobenie. Už po tretej sa začalo krájanie a na most sa začali valiť maškrtníci.

Začiatok krájania a rozdávania približne... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Piešťany, Kolonádový most, torta, slovenský rekord Začiatok krájania a rozdávania približne 8-tisíc kúskov torty ohlásil zvonec.

Takú tlačenicu slávny zrekonštruovaný most s Barlolámačom na jednom konci a uprostred bronzovou sochou Ľudovíta Wintera na lavičke po „časoch pandemických“ už naozaj dávno nezažil. Po „sacherke“ čoskoro ostali len prázdne papierové taniere.

„Neuveríte, ale prvé vajíčko sme rozbili prvého apríla,“ vysvetľuje šéfcukrárka Linda Fukasová a vôbec to nemyslí ako prvoaprílový žart. „Jednotlivé kusy torty sme totiž museli piecť postupne, po šesťdesiatich centimetroch, pretože len také veľké plechy máme. Každý hotový kus sme naplnili a odložili do mrazničky. Strávili sme takto jej prípravou 363 hodín. Inak sa to nedá. Na dlhý stôl na Kolonádovom moste sme ju ukladali ešte zamrazenú, pretože sme potrebovali čas na jej spájanie a natieranie polevou. Aj preto sme volili Sacherovu tortu, pretože tá niečo vydrží, nemohli sme si dovoliť nijakú maslovú plnku. Recept je však mnou vylepšený a pozná ho len môj tím. Používame ho pre kúpele, má veľký úspech a aj preto sme sa rozhodli práve preň.“

Najdlhšia torta na Slovensku

Dňa 1. mája 2022 sa na Kolonádovom moste v Piešťanoch zjedla najdlhšia torta na Slovensku, merala vyše 118 metrov.

Fotogaléria
Torta merala niečo vyše 118 metrov a vážila...
Prvé minúty po vpustení maškrtníkov na most.
+6Tri, dva, jedna štart!

Torta bola vyrátaná pre približne 8-tisíc ľudí. Na Veľkú noc mal cukrársky tím „zácvik“, vlastne akúsi predpremiéru, pripravili desaťmetrovú „sacherku“ pre 600 ľudí a dopadlo to dobre. „Pracujem 28 rokov v gastronómii, pečiem posledných 16 rokov a štyri roky pracujem v Piešťanoch ako šéfcukrárka. Denne pečieme pre celé kúpele, dokonca aj pre Smrdáky, zásobujeme osem hotelov a dvanásť kaviarní, čo je 5–6-tisíc zákuskov za 24 hodín. Najdôležitejšia je dobrá organizácia a skvelý tím. Veď sa hovorí, že vojna sa dá vyhrať s generálom, ale nie bez vojakov. A cukrári vstávajú o štvrtej ráno, pretože o štvrť na šesť už musia byť v práci!“

Šéfcukrárka Linda Fukasová pracovala na... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Piešťany, torta, Kolonádový most, slovenský rekord Šéfcukrárka Linda Fukasová pracovala na najdlhšej slovenskej torte so svojím tímom 363 hodín. Za jej chrbtom sa prizerá bronzový Lajos Winter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Piešťany #torta #Sacherova torta #kúpele Piešťany #Kolonádový most