Čo následník už nestihol zjesť. V Brne našli menu zo dňa atentátu v Sarajeve

Vývar v šálke, vajcia v aspiku alebo kurča la Villeroy. Keby tieto chody hostia zjedli, možno nemusela vypuknúť prvá svetová vojna. Menu pripravili kuchári pre následnícky pár Františka Ferdinanda a Žofiu Chotkovú 28. júna 1914 v sídle bosnianskej vlády.

26.06.2014 12:37
František Ferdinand d´Este Foto:
František Ferdinand d´Este s manželkou, vojvodkyňou Žofiou Chotkovou z Hohenbergu.
debata (6)

Lenže k stolu si už pár nesadol, píše český portál iDnes.cz.

Menu je unikátne tým, že ho prichystali na deň, keď bosnianskosrbský politický aktivista Gavrilo Princip spáchal atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu a jeho manželku.

Originál jedálneho lístka sarajevského menu, ktoré sa malo podávať v nedeľu 28. júna 1914 v sídle bosnianskej vlády ako slávnostný obed pre následnícky pár, ležal sto rokov nedotknutý v Moravskom zemskom archíve. Našli ho až takmer po storočí prevádzkovatelia reštaurácie Forhaus.

Jedálny lístok z 28. júna 1914

– Vývar v šálke (s kosťou)
- Vajce v rôsole
- Pstruh na masle
- Varené hovädzie mäso na zelenine
- Kurča la Villeroy
- Ryžový kompót
- Vol au vent (Let vo vetre)
- Syr
- Ovocie
- Dezert

„Po menu sme cielene pátrali, pretože sa špecializujeme na rakúsko-uhorskú kuchyňu. Veľa nám pomohol Vlastimil Schildberger z mestského streleckého zboru, ktorý pracuje v Moravskom zemskom múzeu,“ vysvetlil spolumajiteľ reštaurácie Robert Smejkal.

Slávnostný obed sa kvôli atentátu nekonal. „Jedlo sa tak nezjedlo, pretože následnícky pár sa už k slávnostnej tabuli nedostavil,“ konštatoval Smejkal. Atentát bol využitý ako vhodná zámienka k rozpútaniu prvej svetovej vojny.

Prevádzkovatelia brnenskej reštaurácie sa rozhodli takmer sto rokov staré menu obnoviť. Hostinu o desiatich chodoch v reštaurácii Forhaus podávajú od stredy do nedele júna presne tak, ako bolo pôvodne servírované, informuje český portál.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #1. svetová vojna #František Ferdinand #Žofia Chotková #atentát na následníka trónu