Povstalecká Pravda 4: Stojíme stále pevne

Pri Prievidzy sostrelily naše jednotky 1 nepriateľské lietadlo, tvrdí situačná správa z frontu. Vyšla pred 70 rokmi v povstaleckej Pravde z 13. septembra 1944.

13.09.2014 06:00
debata (1)

Pravda pokračuje v seriáli ukážok titulných strán a článkov z povstaleckej Pravdy, ktorá vychádzala presne pred 70 rokmi.

Hlavným textom čísla 4 z 13. septembra je článok P. Kollára O slovenskom vojakovi. Pri hlavičke, tak ako vo všetkých prvých desiatich číslach, je výzva: Smrť nemeckým votrelcom!

Titulky z čísla hlásia: Víťazná červená armáda sa blíži, Zásobovanie prebieha hladko, Pesimizmus v Berlíne, Kde sa majú hlásiť evakuanti a Peter Stružka napísal kurzívu o putovaní Slovenskom a pozývaní delegátov na „sjednocovací kongres Komunistickej strany Slovenska a Strany sociálne-demokratickej.“

Článok, ktorý prinášame v prepise, mapuje situáciu na všetkých frontoch Slovenska po vyše dvoch týždňoch trvania Slovenského národného povstania. Je v pôvodnom znení, gramaticky aj štylisticky v podobe, ako sa písalo pred 70-imi rokmi.

Pre pohodlné čítanie textov si otvorte obrázok titulnej strany v novom okne a zväčšite si ho.

zväčšiť Titulka povstaleckej Pravdy číslo 4. Foto: archív Pravdy
povstalecká Pravda 4 Titulka povstaleckej Pravdy číslo 4.

Stojíme stále pevne

Po dvoch týždňoch bojov slovenských vlastencov proti fašistickým nemeckým votrelcom situácia na všetkých frontoch Slovenska sa zoštabilizovala. Slovenský vojak sa za ten čas priučil nemeckému spôsobu vedenia vojny a účinnou obranou zastavil takmer všade počiatočný nápor Nemcov. Následkom tohto bolo možno uvoľniť z niektorých úsekov frontu partizánov, ktorí sa dnes špecializujú svojmu prvotnému poslaniu: napádať Nemcov od chrbta.

Najvážnejší úsek nášho frontu pri Vrútkach niesol sa v znamení aktivity nášho vojska a partizánov. Naše delostrelectvo po niekoľko dní zasypávalo nepriateľa dažďom granátov, pričom zneškodnilo viac nepriateľských minometov, takže rušivá paľba týchto veľmi ochabla. Naša pechota drobnými výpadmi zlepšovala si svoje postavenia.

V noci z 11. na 12. t. m. turčianski partizáni vpadli v dedinke Kľačany do chrbta nemeckým oddielom a bez vlastných strát zneškodnili 29 nemeckých vojakov, pričom ukoristili viac zbraní. Naši partizáni účinne napádali nepriateľa aj pri Žiline.

Z Turč. Sv. Martina sa ešte dozvedáme, že v nedeľu poškodili Nemci minometnou paľbou budovy Slovenského národného múzea, Matice slovenskej, ev a. v. kostola a Ústavu pre zveľaďovanie živnosti. V múzeu míny poškodily obrazáreň a hlavne sbierky po gen. M. R. Štefánikovi.

Situačná večerná zpráva č.-sl. armády na Slovensku z 11. t. m. hlási: Na všetkých frontových úsekoch oslobodeného Slovenska panuje pomerný pokoj. Naše jednotky zlepšujú svoje obranné postavenia najmä budovaním prekážok proti nemeckej útočnej vozbe.

Výpady miestneho významu podnikal nepriateľ údolím Nitry, bol však odrazený a utrpel straty na životoch.

Dodatočne prichádza zpráva, že v dňoch 8. a 9. t. m. v priestore Krštenany – Oslany – Skačanov nemeckí vojaci preoblečení do slovenských uniforiem prepadávali nič netušiacich našich vojakov a mnohých takýmto zákerným spôsobom usmrtili. Ide tu zrejme o porušenie medzinárodného práva so stránky germánskych okupantov.

Činnosť letectva pre nepriaznivé počasie bola len nepatrná.

Situačná zpráva č.-sl. armády na Slovensku z 12. IX. hlási:
Na všetkých úsekoch frontu panuje pomerne pokoj. Vlastné jednotky zlepšujú svoje obranné postavenia, najmä budovaním zákopov (palebných stanovísk) pre samočinné a ťažké zbrane, ako aj stavaním prekážok proti nepriateľskej útočnej vozbe. Výstavba týchto obranných zariadení veľmi úspešne pokračuje, lebo sú do nej zapojené nielen bojujúce jednotky, ale aj stotiny pionierov a civilné obyvateľstvo.

V priestore Telgart podnikaly naše jednotky výzvedné akcie miestneho významu, aby získaly zprávy o postavení a pohyboch nepriateľa; pritom došlo k menším prestrelkám.

Pri Prievidzy sostrelily naše jednotky 1 nepriateľské lietadlo.

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
1 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP #Povstalecká Pravda