Pokračovanie článku: Na štátny sviatok nevešať bielizeň, osvetliť okná, ovenčiť obrazy Masaryka a Štefánika

Ako sa Deň vzniku ČSR zmenil na Deň znárodnenia

Po druhej svetovej vojne sa obnovila Československá republika a deň jej vzniku opäť zaujal významné miesto v kalendári. Stal sa znovu oslavovaným štátnym sviatkom.

Po roku 1948 sa však veci u nás začali prudko meniť, a to takmer vo všetkom. Zákon z roku 1951 už nezarátal 28. október medzi štátne sviatky. Komunisti odmietli oslavovať výročie vzniku "buržoázneho Československa“. Funkciu hlavného štátneho sviatku preberá 9. máj – Deň oslobodenia od fašizmu Sovietskou armádou.

Z 28. októbra sa stáva Deň znárodnenia, hoci znárodňovací dekrét podpísal prezident Edvard Beneš 24. októbra 1945 a slávnostne ho vyhlásil o deň neskôr.

Deň znárodnenia nie je síce štátnym sviatkom, zostáva však dňom pracovného pokoja. Dokonca ani v obrodnom roku 1968 – pri 50. výročí! – sa 28. október nepripomína ako deň vzniku ČSR. Ale to sa tu už nachádzali s „dočasným pobytom“ sovietske vojská…

maďarské pobstanie, slováci, história Čítajte viac Nechýbalo veľa a Slováci tiahnu na Budapešť

Česko-slovenský historik Jan Rychlík sa nazdáva, že tlak na zmenu štátneho kalendára v roku 1951 musel prichádzať z Moskvy. Približne v rovnakom čase sa totiž „transformovali“ podobné sviatky v ďalších krajinách sovietskeho bloku, napríklad v Poľsku či v Bulharsku.

Počas normalizácie v roku 1975 prišiel 28. október o ďalšiu výsadu – prestal byť dňom pracovného pokoja a zaradili ho len medzi pamätné dni, ale, ako uviedol Rychlík, ako trojnásobný pamätný deň: Deň vzniku ČSR, Deň znárodnenia a Deň československej federácie (zákon o nej prijal parlament 28. októbra 1968).

Až v „perestrojkovom“ roku 1988 vrátilo Federálne zhromaždenie 28. októbru status štátneho sviatku, ale ako Dňu nezávislosti. Predpokladá sa, že štátostrana chcela tým zobrať vietor z plachiet opozícii. Prvé oficiálne oslavy Dňa nezávislosti sa konali už v piatok 27. októbra na Václavskom námestí v Prahe. Už na druhý deň sa konala na rovnakom mieste demonštrácia chartistov a nezávislých iniciatív, proti ktorej zasiahla polícia.

Zákonom z roku 1990 sa obnovil charakter tohto sviatku ako dňa vzniku samostatného československého štátu. O dva a pol roka však federácia zanikla a z nástupníckych štátov si 28. október ako štátny sviatok ponechalo iba Česko. Na Slovensku hneď v roku 1993 „degradoval“ na pamätný deň.

Odvtedy bolo niekoľko neúspešných pokusov vrátiť mu aj u nás postavenie štátneho sviatku. Častá námietka oponentov znela: „To budeme oslavovať štát, ktorý už dávno nejestvuje?“ Nakoniec však prevážili argumenty za takéto riešenie. Veď nebyť Československej republiky, tak slovenský národ mohol aj zaniknúť v dôsledku intenzívnej maďarizácie…

Od roku 2020 je 28. október opäť štátnym sviatkom aj na Slovensku, hoci nie dňom pracovného pokoja.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Garrigue Masaryk #Vznik Československa