Pokračovanie článku: Keď Pán Boh povedal: "A buď svetlo," káble už boli naťahané. Zrejme však obišli Slovensko

Je elektrina nebezpečná?

Článok s týmto názvom vyšiel v rámci mediálnej kampane na podporu elektrifikácie štátu 27. augusta 1928. Uverejnil ho Slovenský denník a my ho preberáme v doslovnom znení a dobovom pravopise.

Elektrina je rovnako nebezpečná ako oheň v peci alebo rybník v dedine. Rybník možno ohradiť a elektrinu izolovať. Ale jestli chodia chlapci z dediny po zábradlí rybníka a niektorý z nich spadne a utopí sa, to už nie je nebezpečie rybníka. A nemôžeme zahádzať všetky rybníky v našich dedinách, pretože ich potrebujeme.

Tiež rýchlik na koľajniciach je veľmi nebezpečný, rovnako i auto, bežiace po hradskej, menovite pre čitateľa zabraného do novín. Vrcholom nebezpečia je dívať sa z obloka štvrtého poschodia, vykloníme-li sa o centimeter viac, ako treba.

Ale najlepším prirovnaním ostáva oheň v peci. Poneváč už od mladosti získavame správny názor, ako s ohňom zachádzať, vieme ho v peci izolovať, používajúc jeho vysokého tepelného napjatia celkom pokojne k vareniu polievky.

U elektrického prúdu je to horšie o jednu okolnosť: nie je ho ani vidieť, ani počuť. Elektrina dáva niekedy milosrdne jedinú formu výstrahy: „uštipne“. Často však toto uštipnutie, zvlášť v miestnostiach vlhkých alebo pri železných konštrukciách, je krajne osudné.

V riadne prevedenej inštalácii sa takéto poruchy nevyskytujú. Nesmieme ovšem čakať tak dlho, až napríklad šnúra našej žehličky zchátra.

Vzhľadom na to, že sa v ostatnom čase opakujú stále prípady smrteľných úrazov na elektrických sieťach, upozorňuje sa obecenstvo, aby si všímalo obsahu vyvesených výstražných tabuliek a tým sa riadilo.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #elektrifikácia #Prešporok