Pokračovanie článku: Vládol namiesto Petra Veľkého jeho dvojník? A kto vládne namiesto Putina?

Beneš vraj mal dvojníka, Gottwald ho márne hľadal

Mali československí prezidenti dvojníkov, aby všetko stíhali a zároveň sa cítili bezpečne? Zatiaľ nič nie je dokázané alebo podložené nevyvrátiteľnými faktami. Sú však o tom aspoň nejaké indície a hypotézy?

Pred dvanástimi rokmi vystavil anonymný zdroj na internet rodinné fotografie, z ktorých by sa dalo usudzovať, že dabléra, ktorý sa mu nápadne podobal, mal vo svojej ochranke prezident Edvard Beneš. Ide o poslednú známu fotografiu Beneša z leta 1948 (zomrel o mesiac – 3. septembra). Urobil ju fotograf z Tábora na záhradnej vile rodiny Šechtlovcov v Sezimovom Ústí. V tom meste mali vilu aj manželia Benešovci. Na snímke je nastúpená jednotka miestnej četníckej stanice a nejakí vojaci. Vedľa prezidenta stojí vojak, ktorý hlave štátu ako keby z oka vypadol. Je rovnako vysoký, má tvár a rysy veľmi podobné Benešovi. Možno je o trocha mladší, čo však nie je takmer poznať. Aj fúzy má rovnako zastrihnuté, akurát majú menej šedín.

Ak bol naozaj dvojníkom prezidenta, je otázne, či sa ním stal už počas Benešovho exilu v Londýne, alebo až po prevrate vo februári 1948.

SR Bratislava výstava Ostrov slobodného slova BAX Čítajte viac August '68: na slobodný rozhlas boli ozbrojení votrelci krátki

Traduje sa, že Štátna bezpečnosť intenzívne hľadala dvojníka aj pre Klementa Gottwalda, ktorý nastúpil na Pražský hrad po smrti Beneša. Gottwald sa vraj necítil bezpečne najmä po tom, čo rozpútal v krajine triedny boj, vrátane teroru proti funkcionárom vlastnej strany, podozrivým z prípravy protištátneho sprisahania. Mal naliehať na ministra vnútra, aby mu zabezpečil dabléra, ale ŠtB vraj márne hľadala vhodného človeka.

Český výskumník Ondřej Krotil v knihe Kriminalistické otázniky rozvíja hypotézu, že dvojníka mal aj minister zahraničných vecí ČSR Jan Masaryk, syn spoluzakladateľa štátu. Podľa niektorých indícií vraj 10. marca 1948 zomrel nie minister, ale jeho dvojník, vyhodený z okna bytu v Černínskom paláci v Prahe. Pravý Masaryk sa mal v tom čase už nachádzať v niektorom izraelskom kibuci, kde v pokoji a nikým neobjavený dožil.

Ale čo by túto teóriu malo dokazovať? Vraj fotografia nebožtíka na katafalku pri verejnom pohrebnom obrade. Nebožtík a skutočný Masaryk mali mať odlišný nos a ušné laloky. Ale ako je možné, že si to nikto nevšimol ani pri opakovaných vyšetrovaniach Masarykovej smrti už po roku 1989? Až príliš to pripomína konšpiračné teórie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #dvojníci #konšpirácie #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj