Beckham dobyl svet. Futbalu, módy i reklamy

Keď sa ho učiteľky v škole spýtali, čím chce byť, ani na okamih nezaváhal: futbalistom! Otázku mu so smiechom zopakovali ešte raz. S tým rozdielom, aby im tentoraz prezradil ozajstné povolanie, po akom túži. Dočkali sa rovnakej odpovede.

19.05.2013 10:00
beckham Foto: ,
David Beckham.
debata

O niekoľko rokov však malý chlapec, ktorý si na zošity písal meno David Beckham, dokráčal k naplneniu svojho veľkého sna. A stal sa nielen jedným z najslávnejších športovcov planéty, ale aj módnou ikonou či tvárou desiatok exkluzívnych značiek.

Angličan, ktorého popularita sa vyrovná lesku hollywoodskych celebrít, sa rozhodol, že milovanej hre dá definitívne zbohom. Naposledy vybehne na trávnik v drese Paríža St. Germain v nedeľu 26. mája. „Ďakujem klubu, že mi ponúkol predĺženie zmluvy. Ale myslím si, že teraz nadišiel správny čas na odchod. Chcem skončiť na vrchole,“ vyhlásil 38-ročný Beckham, ktorý sa v tejto sezóne dočkal majstrovskej trofeje aj vo štvrtej krajine – po Anglicku, Španielsku a USA dobyl tiež Francúzsko.

Z maskota vyrástla hviezda

Malý David žil od útleho veku len pre futbal. Napokon, lásku k najpopulárnejšej hre planéty mu vštepovali rodičia – zanietení fanúšikovia Manchestru United, ktorí len výnimočne chýbali na zápasoch najúspešnejšieho anglického mužstva. Aj preto sa jedného dňa prihlásil do súťaže, z ktorej si odniesol hlavnú výhru: na jeden zápas sa stal maskotom mužstva z Old Traffordu.

V tom čase Beckham ani len netušil, že slávny štadión sa počas jedného desaťročia stane jeho druhým domovom. A vychutná si na ňom viacero veľkých triumfov. „Keby mi niekto povedal, že raz budem získavať trofeje s milovaným Manchestrom, neveril by som mu. Mal som však šťastie a splnil som si veľké sny,“ prezradil vo svojej autobiografii.

Pozrite si prierez kariérou Davida Beckhama

Jeho veľký deň prišiel mesiac pred dvadsiatymi narodeninami. Slávny Alex Ferguson, ktorý vytiahol šikovného stredopoliara z mládežníckej akadémie, mu v súboji s Leedsom doprial ligový debut. Od toho okamihu sa stal Beckham chránencom Škóta, ktorého viacerí experti pasujú za najlepšieho trénera všetkých čias. „Stal sa z neho môj druhý otec. Vytvorili sme si spolu skvelý vzťah,“ tvrdil futbalista.

Nenarušil ho dokonca ani incident z roku 2003. Po prehre s Arsenalom prišiel Ferguson do šatne a od zlosti kopol do kopačky. Tá pristála na Beckhamovej hlave, ktorú museli lekári zašívať. Hoci rôzne britské denníky tvrdili, že Beckhama Fergusonovo správanie priam rozzúrilo, v skutočnosti na neho nemal ťažké srdce. „Bola to len nešťastná náhoda,“ ubezpečoval novinárov.

Futbalový Michael Jordan

Po desiatich rokoch, počas ktorých pomohol Manchestru k zisku pätnástich trofejí vrátane triumfu v prestížnej Lige majstrov, sa s klubom rozlúčil. Za 35 miliónov eur prestúpil do Realu Madrid, kde zotrval ďalšie štyri sezóny. Okrem zmeny dresu sa však odhodlal aj k zmene čísla. Zo slávnej sedmičky, ktorú milióny fanúšikov obdivovali pre ukážkové priame kopy, sa stala slávna dvadsaťtrojka. Išlo o šikovný marketingový ťah španielskeho klubu, ktorý urobil z Beckhama futbalového Michaela Jordana.

Nečudo, veď v tom čase už bol uznávanou superstar. Svedčí o tom aj vyše 500 novinárov z 25 krajín celého sveta, ktorí sa akreditovali na jeho slávnostné predstavenie na Štadióne Santiaga Bernabeua. „David bol už vtedy najväčšou športovou celebritou planéty. Kdekoľvek ste vyslovili jeho meno, každý vedel, o koho ide. Všade, kam sme prišli, sa všetci pýtali len na neho,“ tvrdil Sven-Göran Eriksson, Švéd, ktorý viedol Beckhama v anglickej reprezentácii.

David Beckham v reprezentačnom drese Anglicka. Foto: SITA
David Beckham David Beckham v reprezentačnom drese Anglicka.

K výraznému nárastu Beckhamovej popularity prispela aj jeho svadba v roku 1999 s bývalou členkou hudobnej skupiny Spice Girls Victoriou Adamsovou. Zlé jazyky tvrdili, že od toho okamihu už rodák z Leytonstonu nerozhodoval o tom, kde bude pôsobiť. Do rúk si vraj jeho kariéru vzala manželka.

„Kým sa neoženil, neboli s ním žiadne problémy. Vždy chodil na tréningy včas, bol príkladným hráčom. Po svadbe však už u neho nebol futbal ani zďaleka prvoradý. Victoria totiž z neho chcela urobiť celebritu,“ hneval sa Ferguson aj osem rokov po svadbe, na ktorej bolo vyše 400 hostí a pár vyšla na viac ako milión eur.

Futbal preslávil aj v mekke basketbalu

Práve Victoria mala vplyv aj na Beckhamov odchod do Ameriky. Do krajiny, kde športovým nadšencom futbal veľa nehovorí. Napriek tomu sa nositeľ Radu Britského impéria dohodol na zmluve s klubom Los Angeles Galaxy. „Neprichádzam preto, aby som si užíval pozíciu megahviezdy. Prichádzam preto, aby som v Amerike pozdvihol futbal, ktorý to v konkurencii basketbalu a bejzbalu rozhodne nemá ľahké,“ vravel pre ESPN.

David Beckham oslavuje spolu so synmi titul Los... Foto: SITA
David Beckham David Beckham oslavuje spolu so synmi titul Los Angeles Galaxy v zámorskej MLS.

Zámer sa Beckhamovi, ktorý počas pôsobenia v LA hosťoval dvakrát aj v milánskom AC, podarilo naplniť. Len niekoľko dní po tom, čo sa na päť rokov a za 30 miliónov eur upísal Galaxy, sa predaj celosezónnych permanentiek zvýšil o 11-tisíc (!). „Dokázal niečo neuveriteľné. Nielenže zdvihol popularitu futbalu na celom kontinente, ale sám sa pričinil aj o jeho zmenu,“ vzdal hold bývalému spoluhráčovi z Manchestru Garry Neville.

Beckham skrátka dosiahol všetko, čo si zaumienil. Až na chvíle, keď si na seba navliekol reprezentačný dres. Ani s kapitánskou páskou na ruke nedokázal hrdý Albion priviesť k výraznejšiemu úspechu. Práve naopak, sám bol viackrát terčom tvrdej kritiky z domova. Najmä po lapsuse na svetovom šampionáte v roku 1998, keď sa po incidente s Diegom Simeonom nechal hlúpo vylúčiť a Angličania si po prehre s Argentínou balili predčasne kufre.

Tak, ako si ich z futbalového sveta pomaly odnáša aj Beckham – hráč, ktorý sa stal symbolom jednej veľkej generácie.

Potetovaný metrosexuál je magnet na peniaze

Keď pred ženami vyslovíte meno Lionela Messiho, niektoré v ňom spoznajú svetoznámeho futbalistu. Viaceré však len nechápavo pokrútia hlavou. Pri Davidovi Beckhamovi druhá možnosť nehrozí. Nie je totiž len športovec. Ale aj svetoznáma celebrita, ktorá sa lákavo usmieva na milióny ľudí z mnohých reklám či predvádzacích mól.

Po Beckhamovi vždy túžili tie najznámejšie svetové značky. Za niekoľko sekúnd reklamného spotu či sériu fotografií na bilbordy mu boli schopní zaplatiť milióny. A Beckham neváhal. Exkluzívne zmluvy podpísal napríklad s predajcom športového oblečenia Adidas, symbolom elegancie Armanim či populárnym výrobcom nápojov Pepsi. Najnovšie sa na davy usmieva v oblečení značky H&M či v ruke s parfumom vlastnej značky.

Neutíchajúcu popularitu Beckhama si vždy uvedomovali aj mecenáši najlepších futbalových klubov sveta. Aj to bol jeden z vážnych dôvodov, prečo ho chceli dostať za každú cenu do svojho dresu. Vedeli, že obľúbený Angličan je zárukou úspechu nielen na trávniku, ale aj vo svete biznisu. Napokon, po celom svete si dres Realu Madrid, Manchestru United či LA Galaxy kúpilo viac ako 10 miliónov fanúšikov. Nehovoriac o ďalších reklamných predmetoch.

Navyše, Beckham, ktorého meno bolo v prvej dekáde nového tisícročia tretím najvyhľadávanejším na internete, dokázal vyvolať šialenstvo aj ďaleko za hranicami Európy. Keď prichádzal Manchester United do Japonska alebo Číny na prípravné zápasy, davy šaleli – dôvodom bol, samozrejme, Beckham. Inak to nebolo ani po príchode otca štyroch detí (synovia Brooklyn, Romeo, Cruz a dcéra Harper) do Ameriky, kde sa okamžite zaradil medzi najobletovanejšie celebrity.

Za všetko hovorí zoznam hostí, ktorí sa zúčastnili na uvítacej párty Beckhamovcov v Beverly Hills. Nechýbali na nej režisér Steven Spielberg, herci George Clooney, Tom Cruis, Will Smith či uznávaná moderátorka Oprah Winfreyová.

S pribúdajúcimi úspechmi vo svete šoubiznisu narastalo aj Beckhamovo bankové konto. Jeho majetok odhaduje denník Sunday Times na približne 200 miliónov eur, čo z neho robí najbohatšieho britského športovca. S príjmom presahujúcim 40 miliónov eur je podľa magazínu Forbes ôsmym najlepšie zarábajúcim športovcom sveta. Zaujímavosťou je, že za minulý rok si prilepšil o 9 miliónov za výkony na ihrisku, za reklamné aktivity zhrabol 4-krát toľko.

Beckham však nepútal dlhé roky na seba pozornosť len vďaka futbalu a reklame. Veľmi rád a často menil svoj imidž. Charakteristická je pre neho najmä zmena účesu – raz sa objavil na verejnosti s krátkymi vlasmi, inokedy ho fotoreportéri zachytili s bujnou hrivou, potom zas s melírom alebo čírom. Aj preto Beckhama mnohí považujú za metrosexuála.

Záľubu našiel 115-násobný anglický reprezentant, ktorý sa objavil tiež na filmovom plátne (Blafuj ako Beckham a Gól!), aj v tetovaniach. Jeho telo zdobí viac ako dvadsať obrázkov. Nechýbajú medzi nimi mená manželky či všetkých štyroch detí – v hinduistickom jazyku. V hebrejčine sa zas na ňom skvie jeden z veršov z Biblie.

Cenu Do Something, ktorú odovzdáva hudobná...
David Beckham.
+13David Beckham v drese Manchestru United.
debata chyba