Senzačná gymnastka Ágnes Keletiová oslávila 100 rokov

Staručká dáma vie jednu nohu zdvihnúť až do výšky nad hlavu, na žinenke dokáže urobiť takzvaný špagát. Obdivuhodné, pretože Ágnes Keletiová oslávila už sté narodeniny. Rodáčka z Budapešti je najstaršou žijúcou olympijskou víťazkou na svete. Najviac zažiarila, keď mala až 35 rokov, čo je vek, v ktorom gymnastky na svoje špičkové výkony už môžu len spomínať.

28.01.2021 08:00
Ágnes Keleti, 100, sto rokov, sté narodeniny Foto: ,
Čipernú starú dámu zabavil malý ohňostroj na torte k domácej oslave stých narodenín. Krásneho jubilea sa dožila pred dvomi týždňami.
debata

Keletiová bola pred vypuknutím druhej svetovej vojny jednoznačná jednotka medzi maďarskými gymnastkami. Ági, ako ju prezývali, predvádzala výkony, ktoré ju favorizovali na zisk zlatých medailí pred jej blížiacou sa prvou olympiádou.

Hry v roku 1940 však, pochopiteľne, museli zrušiť, pretože zbrane už naplno rinčali. Zopakovalo sa to o štyri roky neskôr, návrat k celosvetovému sviatku športu sa mohol začať až po vojne, ktorá sa skončila v roku 1945.

Týchto mojich sto rokov cítim tak, ako keby som mala šesťdesiat rokov.
Ágnes Keletiová, legendárna bývalá gymnastka

Skvelá gymnastka musela oželieť nielen olympijské hry. V horthyovskom Maďarsku, ktoré kolaborovalo s nacistickým Nemeckom, ju vylúčili z klubu aj z národného tímu. Ako Židovke jej v roku 1940 zakázali športovať.

Útrapy holokaustu

Pred zhoršeným prenasledovaním Židov Keletiová získala osobné dokumenty, že je katolíčka. „Podarilo sa mi kúpiť papiere jednej kresťanky, ktorá mala približne toľko rokov ako ja. Židom prikázali nosiť na verejnosti žltú hviezdu, odmietala som to," povedala vo videu, ktoré je na YouTube.

Našťastie nikto neodhalil jej pravú totožnosť. „Potom pracovala v kožušníctve a ako upratovačka pre rodinu na vidieku, ktorá sympatizovala s nacizmom," napísal o nej britský športový novinár Mike Rowbottom.

Neskôr sa vrátila do Budapešti, kde robila vo fabrike na muníciu. Matke a sestre zabezpečil v hlavnom meste skrýšu známy záchranca Židov švédsky diplomat Raoul Wallenberg. Keletiová pracovala nielen v továrni, starala sa aj o domácnosť jedného nacistického generála (Nemci začali okupovať Maďarsko v marci 1944). Odkladala použiteľné zvyšky toho, čo nezjedol, a raz týždenne ich zaniesla matke a sestre.

Obe vojnu prežili. Naopak, otca Keletiovej, ktorému sa nepodarilo skrývať, deportovali do nacistického koncentračného tábora, kde ho zavraždili.

Mimochodom, Ági si poistila falošný kresťanský pôvod. Počas vojny sa zosobášila s gymnastom, ktorý bol katolík. Manželstvo vydržalo do roku 1950.

Veľký sen a zranenie

Keletiová sa naučila dobre hrať na violončele, ale muzikantka sa z nej nestala. Vrátila sa k tomu, v čom bola výnimočná. Ku gymnastike.

Po skončení vojny s nadšením drela na tréningoch, pretože mala pred sebou vidinu účasti pod piatimi olympijskými kruhmi. Hry v lete 1948 usporiadal Londýn. Žiaľ, na jednom tréningu sa jej pretrhli väzy na nohe. Veľký sen sa zrazu rozplynul, zranenie zabránilo Keletiovej pricestovať na olympiádu.

Ako ďalej naložiť so športovou kariérou po takom smolnom prípade? Veď mala vtedy 27 rokov, čo je u gymnastiek už vysoký vek. Pokúsiť sa o štart na ďalšej olympiáde, ktorá sa však uskutoční až o štyri roky?! Odpoveď znela – áno.

Gymnastické umenie Ágnes Keletiovej, keď bola... Foto: SITA/AP
Ágnes Keleti, gymnastka Gymnastické umenie Ágnes Keletiovej, keď bola na vrchole športovej kariéry.

Letné olympijské hry v roku 1952 mali dejisko v Helsinkách. „Už 31-ročná, čo je vek, v ktorom veľa športovcov zavesí svoj úbor v šatni na klinec, získala štyri medaily. Vrátane zlatej v prostných," zdôraznil denník The Guardian.

Dalo by sa očakávať, že Keletiová po tridsiatke spokojná ukončí kariéru, veď sa z Fínska vrátila domov s krásnou zbierkou olympijských medailí. Opak sa stal skutočnosťou. Navyše s výsledkom, ktorému patrí nezmazateľné miesto v dejinách gymnastiky. Čo potom dokázala Keletiová, sa určite nepodarí už nikdy žiadnej žene v tejto olympijskej disciplíne.

Veteránka proti silnej súperke

Hry v roku 1956 pridelili Austrálii. Organizovali sa v meste Melbourne. Maďarskí a sovietski olympionici sa plavili do Austrálie na jednej lodi. Nalodili sa v novembri (letná olympiáda mohla byť v tomto ročnom období, pretože v Melbourne sa vtedy teplota vzduchu pohybuje vysoko nad 20 stupňami Celzia). Keletiová sa ocitla na palube medzi dvomi znepriatelenými tábormi.

Nevraživosť medzi športovcami bola veľká. Necelé dva týždne pred začiatkom olympiády totiž sovietski vojaci krvavo potlačili protikomunistickú revolúciu v Maďarsku. Prvé šarvátky sa vyskytli na lodi, vrchol nastal v Melbourne, keď proti sebe nastúpili maďarskí a sovietski vodní pólisti. Rozhodcovia predčasne ukončili zápas minútu pred záverečnou sirénou za stavu 4:0 pre Maďarsko, keď jeden Soviet úmyselne krvavo zranil pod okom strelca dvoch maďarských gólov.

Vráťme sa však ku Keletiovej, ktorá vtedy mala 35 rokov. V prostných sa očakával úžasný výkon Larisy Latyninovej, sovietskej gymnastky, ktorá postupne získala 18 olympijských medailí, vďaka čomu je najúspešnejšou olympioničkou všetkých čias. Navyše bola od Keletiovej o 15 rokov mladšia.

Došlo k senzácii. Latyninová síce podľa očakávania vybojovala v prostných najcennejšiu medailu, ale organizátori museli zavesiť zlato na dve hrude. Keletiová totiž dostala od rozhodcov rovnaké výsledné známky ako Latyninová!

Maďarka dokonca získala ďalšie tri zlaté medaily a zbierku doplnila dvoma striebornými.

Nepozerá sa do zrkadla

V Maďarsku však po skončení olympiády nemohli vítať Keletiovú ovenčenú medailami. Po krvavých udalostiach vo vlasti stratila chuť vrátiť sa do Budapešti. Zaradila sa medzi 44 maďarských olympionikov, ktorí v Austrálii požiadali o udelenie politického azylu. Úrady im vyhoveli.

V roku 1957 Keletiová odišla z Austrálie do Izraela, kde začala trénovať tím olympijských gymnastiek. V židovskom štáte sa spoznala s maďarským rodákom Róbertom Bíróom, za ktorého vydala a porodila dve deti.

V mladosti bola Ágnes Keletiová krásna žena. Foto: MACCABIAH ARCHIVE
Ágnes Keleti V mladosti bola Ágnes Keletiová krásna žena.

Ovdovená Keletiová sa pred šiestimi rokmi rozhodla vrátiť tam, odkiaľ pochádza. Presťahovala sa z Izraela do Budapešti, aby v rodnom meste dožila starobu.

Vlastne omyl. Slovo dožila je nesprávne v jej prípade napriek tomu, že oslávila už storočnicu života. „Týchto mojich sto rokov cítim tak, akoby som mala šesťdesiat rokov," citovali ju maďarské médiá. Je stále plná elánu. Svieža. Má silný hlas, rýchlo gestikuluje. Keď sa zasmeje, zdá sa, ako keby sa smiala o polovicu rokov mladšia žena.

Presvedčil sa o tom reportér agentúry AP, keď s ňou vlani rozhovor v jej byte v Budapešti. Keď sa pýtal na minulosť, odpovedala toto: „Minulosť? Hovorme o budúcnosti. To je to, čo má byť krásne. Minulosť je minulosťou, stále je tu budúcnosť."

Samozrejme, že Keletiová má už veľa vrások, ale vôbec nič si z nich nerobí. „Cítim sa dobre, ale nepozerám sa do zrkadla, to je môj trik! Potom zostávam mladá," poznamenala v rozhovore pred dvomi mesiacmi pre agentúru AFP.

Kráľovná

Maďarská gymnastická federácia pri príležitosti stých narodenín Keletiovej vydala o nej knihu. Má dlhý názov, ale veľmi výstižný: Pretože milujem život – kráľovná gymnastiky, 100 rokov Ágnes Keletiovej.

Oslávenkyňa nesúhlasí s jedným slovom. Označenie kráľovná považuje za prehnané. Istotne však nebude trúfalé nestotožniť sa s ňou v tejto veci. Ako už bolo zmienené, zostane nepochybne neprekonateľná. Úžasná nielen výkonmi, kráľovná preto, že zlato na olympiáde vo veku 35 rokov nezískala nijaká gymnastka okrem nej. A odkedy je gymnastika doménou tínedžeriek, nie je veľká šanca, že sa na tom v budúcnosti niečo zmení.

Ohybné telo má doteraz. Na snímke z januára... Foto: SITA/AP, Laszlo Balogh
Ágnes Keleti, gymnastika Ohybné telo má doteraz. Na snímke z januára 2020 je so synom Rafaelom vo svojom byte v Budapešti.

Ágnes Keletiová a jej športová kariéra

  • Narodila sa 9. januára 1921 v Budapešti. Gymnastike sa začala venovať už ako štvorročná. Keď mala šestnásť rokov, prvý raz sa stala víťazkou maďarských majstrovstiev. Dovedna sa jej to podarilo desaťkrát.
  • V roku 1941 ju vylúčili z gymnastického klubu. Zakázali jej športovať, lebo bola židovka. Úrady to zdôvodnili jej neárijským pôvodom. Keď sa vystupňovalo prenasledovanie židov, ktoré vyústilo do deportácií do nacistických táborov smrti, začala sa skrývať. Obdobie holokaustu takto prežila na vidieku.
  • Po skončení vojny sa vrátila ku gymnastike. Olympiádu v roku 1948 však musela oželieť. Zranenie nohy jej zabránilo v účasti.
  • O štyri roky neskôr sa konečne predstavila na olympijských hrách. Získala jednu zlatú medailu, jednu striebornú a dve bronzové medaily.
  • Najslávnejšie chvíle v športe zažila na ďalšej olympiáde v roku 1956. Na krk jej na pódiu zavesili postupne až šesť medailí. Štyri boli zlaté a dve strieborné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gymnastika #gymnastka