Elon Musk je z budúcnosti. A už sa zapísal do histórie

Najbohatší človek na svete, ktorý sa priznáva k tomu, že na sociálnu sieť Twitter často prispieva, keď sedí na toalete? Áno, aj to je Elon Musk. Podľa prestížnej ankety magazínu Time je miliardár, podnikateľ a vynálezca osobnosťou roka 2021.

21.12.2021 06:00
osobnosť roka 2021, Elon Musk, magazín Time Foto:
Najbohatší človek na svete Elon Musk je podľa magazínu Time osobnosťou roka 2021.
debata (24)

"Je to humanista. Nie v tom zmysle, že by bol príjemnou osobou, lebo to nie je,“ povedal o Muskovi pre magazín Time Robert Zubrin, zakladateľ organizácie Mars Society, ktorá podporuje myšlienku, že ľudstvo by malo na červenej planéte vytvoriť stále základne. "Chce sa dočkať večnej slávy za to, že bude robiť veľké skutky. Pre ľudskú rasu je to dobré. Musk totiž definuje veľké skutky ako niečo, čo je skvelé pre ľudstvo. Baží po sláve. Peniaze sú pre neho prostriedkom, nie konečným cieľom. Kto dnes hodnotí Thomasa Edisona podľa toho, či jeho vynálezy dokázali zarábať?“ pripomenul Zubrin, ktorý Muska stretol v roku 2001.

Vtedy bol „iba“ milionárom, ktorý sa Mars Society rozhodol podporiť štedrou sumou. Dnes je Musk najbohatším človekom na svete. K 14. decembru jeho majetok odhadol magazín Forbes na 252,5 miliardy dolárov. Druhým v poradí je zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, ktorý má 194,4 miliardy dolárov.

Vizionár a podnikateľ

Vlastní vesmírne rakety aj prasatá s čipom v mozgu. Elon Musk sa narodil 28. júna 1971 v Pretórii v Juhoafrickej republike, odkiaľ pochádza jeho otec, matka je z Kanady. Má mladšieho brata a sestru. Na Pensylvánskej univerzite vyštudoval ekonómiu a fyziku. V roku 1995 si Musk začal robiť doktorát na prestížnej Stanford univerzite, ale po dvoch dňoch z nej odišiel a naplno sa pustil do podnikania. Spoluzaložil softvérovú spoločnosť Global Link Information Network, ktorú v roku 1999 už pod názvom Zip2 kúpila firma Compaq za 305 miliónov dolárov.

"Muskovou najväčšou prednosťou je, že je najvizionárskejším podnikateľským lídrom na planéte, minimálne od vtedy, čo v roku 2011 zomrel zakladateľ spoločnosti Apple Steve Jobs. Má tiež brilantný marketing. Či už sa týka jeho vízie, jeho samotného alebo jeho spoločností,“ uviedol pre Pravdu David Yoffie z Harvard Bussines School na Harvardovej univerzite.

Predstavivosť určite má. V roku 2004 kapitálovo vstúpil do spoločnosti Tesla. V tom čase bol segment elektrických vozidiel v plienkach, ale teraz sa zdá, že Musk veľmi správne tušil, akým smerom sa bude uberať automobilový priemysel. Ale sny miliardára vždy smerovali mimo planéty Zem.

starship Čítajte viac Kozmická loď Starship vykoná prvý orbitálny let začiatkom roka 2022

V roku 2002 sa oficiálne zrodila spoločnosť SpaceX. O šesť rokov neskôr sa Muskov Falcon 1 stal prvou raketou financovanou súkromným kapitálom, ktorá sa dostala do vesmíru. Vlani už Falcon 9 a pilotovaná loď Crew Dragon vyniesli do kozmu prvých ľudí.

"Od začiatku bolo cieľom, aby sme dostali život na iné planéty a umožnili ľudstvu, aby sa stalo civilizáciou vesmírnych cestovateľov,“ vyhlásil teraz Musk pre Time a tvrdí, že to nerobí pre peniaze, ale preto, že je to vzrušujúce. "Ďalšou veľkou vecou bude postaviť mesto na Marse, ktoré dokáže samo existovať a priniesť tam zvieratá a tvory zo Zeme. Niečo ako futuristická Noemova archa. Zoberieme však viac ako len pár, bolo čudné, keby tam boli len dvaja,“ vyhlásil Musk.

Myslí to najbohatší človek sveta vážne alebo vtipkuje? Nie je to celkom jasné a sám Musk priznáva, že jeho žarty nie vždy fungujú. Osídlenia Marsu sa asi miliardár nedočká. Profesor kozmonautiky na Juhokalifornskej univerzite Mike Gruntman si však myslí, že Musk sa už do histórie zapísal.

"Má zásadný vplyv na to, ako funguje vesmírny priemysel a vládne kozmické programy. Muskov agresívny prístup zmenil spôsoby zákazníkov, dizajnérov, výrobcov a manažérov. Do vesmírneho priemyslu vniesol inovačné postupy, ktoré dramaticky prispeli k zrýchleniu vývoja, viedli k zníženiu nákladov a prelomili mnohé tabu. Komerčná časť vesmírneho priemyslu výrazne narástla aj vďaka Muskovej vízii a elánu. Jeho vplyv je a bude viditeľný ešte veľa rokov,“ skonštatoval pre Pravdu Gruntman.

Výber Muska ako osobnosti roka má však svojich kritikov. Miliardár je známy kontroverzným prístupom k nových technológiám. V roku 2020 predstavil verejnosti prasa Gertrude, ktoré malo v hlave čip. Musk vo svojej firme Neuralink rozvíja myšlienku implantovaného komunikačného rozhrania medzi mozgom a strojmi.

mozog Čítajte viac Mikročipy v mozgu vytvoria superčloveka. Elon Musk ukázal, ako môžu fungovať

Problémy a dane

"Má aj svoje slabosti. Musk vystupuje ako mikromanažér, má problém, keď má niekomu prenechať vedenie, a potom prichádza o veľmi talentovaných ľudí. Opakovane sa púšťa do veľkého rizika, čo takmer zničilo jeho spoločnosti. Nerešpektuje autoritu vládnych úradov a niekedy posúva hranice využívania technológií spôsobom, ktorý nemusí by bezpečný pre zákazníkov. Týka sa to napríklad jeho snahy zaviesť automatickým pilotom riadené autá,“ poukázal na niektoré Muskove problémy Yoffie. Viaceré miliardárove spoločnosti čelia žalobám za sexuálne obťažovanie či za porušovanie pracovných pravidiel.

Najväčšia debata sa však v súvislosti s výberom magazínu Time spustila preto, lebo najbohatší človek na svete za posledné roky veľmi neplatil dane z príjmov. Musk sa opakovane bráni, že jeho majetkom sú v prvom rade akcie a nevlastní ani len dom.

"Zmeňme pokrivené daňové pravidlá, aby osobnosť roka v skutočnosti platila dane a prestala sa priživovať na iných,“ napísala na Twitteri demokratická senátorka Elizabeth Warrenová.

"Ak by ste otvorili na dve sekundy oči, zistili by ste, že na daniach tento rok zaplatím viac ako ktorýkoľvek Američan v dejinách,“ odpovedal političke Musk.

Maye Musk Čítajte aj Očarujúca mama Elona Muska! 73-ročná žiadaná modelka je vyštudovaná dietologička. Jej odporúčania?

Miliardár predal časť svojich akcií Tesly a z toho bude musieť zaplatiť daň. Tá bude podľa televízie CNN minimálne vo výške 7,6 miliardy dolárov. Nie je to však tak, že by Musk chcel s radosťou prispieť do amerického rozpočtu. Podľa dohody z roku 2012 mal možnosť predať akcie najneskôr v roku 2022. No je možné, že demokrati zreformujú daňové pravidlá. Ak by superboháč s predajom čakal, asi by na budúci rok na daniach zaplatil ešte viac.

Time však svoj výber osobnosti roka obhajuje. A robí to s veľkou dávkou nostalgického návratu až k akejsi bájnej Amerike. Podľa magazínu je ľahké Muska opísať ako arogantného superzloducha, pre ktorého sú motiváciou peniaze a vesmírne rakety používa ako hračky. "Je to však magnát a staviteľ. Musk je človekom z budúcnosti, v ktorej technológie umožnia dosiahnuť čokoľvek, ale zároveň ponúka návrat do žiarivej priemyselnej minulosti pred tým, ako Amerika začala stagnovať a prestala veci vyrábať. Teraz vytvára už len pravidlá, reštrikcie, limity, prekážky a Facebook,“ napísal Time.

Elon Musk (50)

  • Narodil 28. júna 1971 v Pretórii v JAR.
  • Je najbohatším človekom sveta, magazín Forbes jeho majetok odhaduje na viac ako 252 miliárd dolárov.
  • Medzi jeho hlavné spoločnosti patria Tesla a SpaceX.
  • Bol tri razy ženatý, má šesť detí, prvé dieťa mu zomrelo, jeho syn, ktorého má s kanadskou hudobníčkou Grimes, dostal meno X Æ A-Xii.
  • Magazín Time ho vyhlásil za osobnosť roka 2021, rovnako aj denník Financial Times.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #najbohatší ľudia