Musia robiť aj v horúčavách. Ako to zvládajú?

Aj keď sa astronomické leto začalo len v piatok, extrémne horúčavy uplynulých dní svedčia o tom, že trvá už dlhšie. Slovensko má za sebou jeden z najteplejších júnových týždňov v histórii. Najhoršie ho prežívali starší ľudia a tí, ktorí museli pracovať vonku či vnútri pri extrémnych teplotách.

22.06.2013 07:00
stavba, vedúci, miešačka, teplo, horúčavy Foto: ,
Ján Borároš, vedúci stavebnej partie, vypije s kolegami 3-4 litre vody a robí si častejšie prestávky.
debata (15)

„Od pondelka do piatka skolabovalo z tepla 464 ľudí, z nich 13 detí,“ uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel. Rekordy priniesla najmä streda, keď záchranári zaregistrovali 155 kolapsov. V tento deň tiež padol absolútny historický rekord. Na Sliači namerali meteorológovia 35,8 stupňa Celzia, čo sa počas histórie meteorologických meraní u nás od druhej polovice 19. storočia ešte nikdy nestalo. Včera zas bolo najteplejšie v Holíči, Nitre a Podhájskej, kde teplota vystúpila na 34,9 stupňa.

Výkyvom pritom ešte nie je koniec. Kým včera platili výstrahy prvého a druhého stupňa pre vysoké teploty, dnes i zajtra to už sú výstrahy pred búrkami. Podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu by sa však dnes ešte mali udržať tropické teploty. Napriek tomu, že miestami sa môžu objaviť aj prehánky či búrky, pri ktorých hrozia aj krúpy, ortuť vystúpi aj na 30 až 33 stupňov.

Začiatkom nového týždňa by malo prísť výrazné ochladenie. Podľa predpovedí sa k nám od západu postupne začne dostávať vlhší a chladnejší vzduch. Výsledkom by mali byť pondelkové teploty od 24 do 28 stupňov sprevádzané prehánkami či búrkami. V utorok má ochladzovanie ešte pokračovať, a to na 17 až 22 stupňov, teda takmer polovičnú teplotu uplynulého týždňa, čo zrejme vydrží až do konca pracovného týždňa.

Uľaví sa tým mnohým ľuďom, ktorí musia pracovať vonku i vnútri pri extrémnych teplotách. Niektorí zamestnávatelia totiž museli koncom týždňa zvoliť voľnejší režim. V piatok mali skrátený pracovný čas viaceré úrady či ministerstvá. Úrad verejného zdravotníctva tiež na pracoviskách odporúčal preventívne opatrenia a varoval pred hrozbou prehriatia organizmu. Ľudia hovorili, že na podobné teploty nie sú zvyknutí. „Takýto jún si ani nepamätám,“ posťažoval sa bratislavský autobusár Imrich Chrenko na jednej z prestávok medzi jazdami. Mnohí si museli odrobiť svoje aj napriek teplotám. Ako sa s nimi vyrovnali? Opýtali sme sa pracovníkov v niektorých regiónoch Slovenska.

Anketa: Ako zvládajú tropické teploty?

Zuzana – predavačka na trhu, Bratislava

  • Pred priamym slnkom sa snaží skryť aspoň pod prístreškom svojho stánku. Napriek tomu však väčšinu dňa prestojí na nohách. „Denne som tu od ôsmej do večera do šiestej. Zatiaľ to však celkom zvládam,“ hovorí pani Zuzana. V horúcich dňoch sa snaží vypiť aspoň 2,5 litra vody, ale iba čistej. „Sladené nepijem vôbec. Keď, tak si ešte dám horúci čaj alebo kávu. Má to totiž opačný efekt a trochu ma to ochladí,“ dodáva.

Imrich Chrenko – autobusár, Bratislava

  • Pred horúčavou sa veľmi nemá kde skryť. Aj keď kabínku vodiča má klimatizovanú, veľký účinok pri otváraní dvier či okien podľa jeho slov nemá. „V autobuse mám malú chladničku, tam si dávam nejaké pitie. Väčšinou vodu so sirupom. Denne vypijem asi liter a pol,“ vraví. Aj keď to nie je veľa, na viac nemá čas ani priestor, keďže prestávok je menej a sú krátke. „Vždy, keď sa ale dá, tak vybehnem von. Dnu sa to vydržať nedá. Maximálne to býva tak na 10 minút, na konečnej 17 minút,“ opisuje.

Jozef – automechanik, Bratislava

  • Najviac sa zapotí pri zváraní, keď musí mať na sebe ešte aj ochranné prvky. Aká teplota môže byť v hale, odhadnúť nevie. „Snažím sa aspoň robiť si pravidelne pauzu, vyjsť von,“ hovorí. Pomáha mu rýchla studená sprcha a minerálka. Tej zvládne počas zmeny aj dva litre.

Ildikö Zomborová – kuchárka, Vydrany

  • Pracuje v kuchyni, kde sa k letným horúčavám pridávajú aj výpary z hrncov. Nie je tu klimatizácia, a predsa sa usmieva. „Zatiaľ to zvládam celkom dobre. S teplom mám skúsenosti, veď som 20 rokov robila v pekárňach a tam bolo riadne horúco. Za deň vypijem minimálne 2 litre minerálky alebo čaju. Nesmie to byť nič sladké. Doma si dám sprchu, kávu. Chvíľu si oddýchnem a môžem začať s domácimi prácami.“

Ján Borároš – vedúci stavebnej partie, Vydrany

  • Na teplo sú s kolegami zvyknutí, ale aj pre nich to bolo tento týždeň veľa. Práve pracovali na streche kultúrneho domu. „Do práce musíme ísť o 2 hodiny skôr, už o piatej ráno, inak zvykneme chodiť na siedmu. Za deň vypijem asi 3 až 4 litre vody. Robíme si častejšie prestávky, skryjeme sa do chládku. V tomto teple sa nedá robiť v kuse a myslím, že aj zamestnávateľ má pre to pochopenie.“

Deti – v košickej škôlke

  • V horúčavách trpia najmä deti, a tak treba dávať u nich na pitný režim väčší pozor ako u dospelých. „Klimatizáciu žiaľ nemáme, takže môžeme len vetrať, zaťahujeme rolety. V niektorých triedach máme aj ventilátor,“ hovorí riaditeľka Materskej školy na Ulici Povstania českého ľudu v Košiciach. „Navyše majú teraz deti na odporúčanie hygienikov zabezpečený mimoriadny pitný režim,“ dodala. (bm, aba, pk)

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba