Lekár na radnici: Lieči choroby mesta

Denník Pravda prináša seriál Jeden deň s... Každý týždeň môžeme nahliadnuť do života ľudí rôznych profesií, spoločenských skupín a veku z rôznych regiónov Slovenska.

24.08.2013 15:00
Raši Foto: ,
Za primátorom prišli aj vojnoví poškodenci.
debata (2)

Sú to príbehy o nás všetkých. Dnes si prečítate, ako žije a pracuje primátor Košíc. Náš redaktor strávil deň so 42-ročným Richardom Rašim.

Primátor druhého najväčšieho mesta na Slovensku je pôvodným povolaním lekár – úrazový chirurg, ale už niekoľko rokov pôsobí v politike. V prvej vláde Roberta Fica bol ministrom zdravotníctva, od roku 2010 je primátorom Košíc a zároveň poslancom Národnej rady SR. Funkcia primátora si podľa jeho slov vyžaduje zodpovednosť za rozhodnutia a chod mesta. „Ale s tým musí každý primátor alebo starosta rátať, už keď ide do volieb. Táto funkcia nie je len o prestíži, ale najmä o riešení problémov,“ hovorí Richard Raši.

Spolu s tromi dcérami a manželkou býva v rodinnom dome v Košiciach. Dve staršie dcéry chodia na osemročné gymnázium, najmenšia je škôlkarka.

5.30 Budíček. Richard Raši ho má, ako s úsmevom hovorí, v podaní najmenšej dcéry alebo manželky, ktorá je lekárkou a vstáva do práce. Deň začína šálkou kávy, ktorá je jeho jedinou istotou v rannom jedálničku. „Kávu si dám vždy s manželkou. Bez ohľadu na to, čo budem ďalej robiť, tento nápoj jednoducho nesmie chýbať,“ spresňuje primátor. Keď ide cvičiť, zhltne len kúsok ovocia a raňajkovanie dokončí neskôr v práci. A opäť sú to len jablká, hrušky alebo hrozno a čaj. Ak cvičiť nejde, dá si to, čo dcéry. „Jogurt alebo chlieb so syrom.“

6.30 Košický primátor už zarezáva v posilňovni. Na prekvapenie je tu aj v túto rannú hodinu plno. Richard Raši si zabehne asi tak 25 minút na páse alebo zabicykluje, cvičí aj s činkou na lavičke. „Ide o to, aby sa mi vyplavili endorfíny a mal som dobrú náladu počas celého dňa“ vysvetľuje.

7.30 Dobre naladený prichádza do „Bieleho domu“, ako volajú košický magistrát. Ak vynechá cvičenie, začína pracovať o 45 minút skôr. Dnes ho čaká množstvo papierovačiek, no okrem nich ešte musí absolvovať dohodnuté stretnutia a porady. Jednu z nich má so šéfkou klastra Košice – turizmus, ktorá mu po pár minútach od vstupu do kancelárie klope na dvere. Má pod palcom cestovný ruch v metropole východu a primátorovi referuje, ako sa vyvíja situácia v tejto oblasti práve v roku, keď sú Košice Európskym hlavným mestom kultúry.

Primátor Košíc Richard Raši na svetovom fóre... Foto: Boris Macko, Pravda
Raši Primátor Košíc Richard Raši na svetovom fóre mladých architektov.

7.50 Po jej odchode prídu za primátorom námestníci a riaditeľ magistrátu. Preberú denný program, čakajú na nich rôzne akcie a treba si ich rozdeliť, aby ich obsiahli čo najviac.

8.00 Ešte debatujú, keď na zvolanú poradu vedenia prichádzajú vedúci jednotlivých oddelení. Toto stretnutie býva pravidelne každý pondelok a rozoberajú sa na ňom najdôležitejšie témy, ktoré ovplyvňujú chod mesta. Body porady vedenia sa menia podľa aktuálneho vývoja, vo výnimočných prípadoch ju zvolajú aj v priebehu týždňa.

9.00 V Košiciach sa začalo 11. Svetové fórum mladých architektov. Primátor na ňom vystúpi s príhovorom. „Pre metropolu východu je cťou privítať prvý raz mladých ľudí do 35 rokov z celého sveta, z ktorých sa možno raz stanú svetoznámi architekti,“ vyzdvihuje túto udalosť Raši a tiež to, že sa budú zaoberať návratom vody do mesta. Po dvoch týždňoch čaká mladých architektov prezentácia ich prác.

9.30 Primátor si sadá za počítač k internetovej pošte. Väčšinou sa v tomto čase snaží vybaviť čo najviac e-mailov, nie vždy sa to vzhľadom na ich množstvo aj podarí. Preto dokončuje internetové „papierovačky“ neskôr.

10.30 Na Rašiho čaká pracovné stretnutie so zástupcami Združenia vojnových poškodencov a invalidov. „Je ich stále menej. Ale našťastie k nim prichádzajú aj mladí ľudia, ktorí mali príbuzných bojujúcich vo vojne,“ vysvetlil primátor. Zástupcovia združenia sa na neho obrátili s prosbou o pomoc pri hľadaní náhradných priestorov. Keďže sú to najmä dôchodcovia, nemajú peniaze na to, aby si prenajali iné za trhové ceny. Raši prisľúbil, že magistrát im v tom pomôže. O pol hodiny už za nim prichádza zástupkyňa Únie žien. Chce prvýkrát zorganizovať konferenciu Rodina v 21. storočí, ktorá má byť v októbri súčasťou Európskeho týždňa miestnej samosprávy.

12.00 Začína sa zasadnutie krízového štábu mesta. Nechýbajú na ňom zástupcovia polície, hasičov, starostovia mestských častí a odborníci z oblasti stavebníctva. Jeden z najvyťaženejších mestských mostov na Hlinkovej ulici je v havarijnom stave. Posudok od statika nie je optimistický a je jasné, že ho čaká veľká oprava. Pre vodičov to nie je dobrá správa, zápchy bývajú v tejto časti bežné aj za normálnych okolností. „Podľa statického posudku to treba riešiť hneď. Musíme na tomto úseku vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Doprava tam bude zatiaľ fungovať v obmedzenom režime. Rekonštrukciu mosta musíme zrýchliť. Bude to však dosť komplikované,“ hovorí primátor narážajúc na zákon o verejnom obstarávaní. Oprava mosta sa môže zdržať, podobne, ako napríklad v prípade hradu Krásna Hôrka.

13.00 Raši spolu s vedúcim svojej kancelárie a asistentom vybavuje poštu, ktorá prichádza priamo primátorovi. Ide nielen o rôzne podnety či pozvánky na rôzne akcie. Často sa na neho obracajú aj ľudia s prosbou o pomoc, neraz ide o komplikované prípady. Mnohí ho žiadajú o pridelenie sociálnych alebo „klasických“ bytov. Primátor však takúto možnosť nemá, keďže mu ju košická samospráva zrušila. Primátor to víta, lebo každá výnimka prináša problém. Každému, kto sa na primátora obráti, odpovie príslušné oddelenie.

„Často ma prídu požiadať aj o zamestnanie alebo o peniaze. Väčšinou ide o nešťastné osudy a bohužiaľ, nie vždy sa dá vyhovieť. Bola tu pani, ktorá potrebovala požičať 10-tisíc eur, lebo jej syn sa zadlžil a hrozilo, že príde o byt. Na splatenie dlhu si vzala pôžičku a založila byt. Toto sa v princípe nedá vyriešiť, lebo s takouto žiadosťou môže prísť veľmi veľa ľudí,“ hovorí primátor. Ďalšia pani od neho žiadala sto eur, lebo túto sumu dlhovala za pohreb manžela. Primátor jej vybavil brigádu v Správe mestskej zelene a tak jej ich pomohol zarobiť.

14.00 Primátor sa stretáva s dôchodcami v Klube seniorov na Jegorovovom námestí v Košiciach. Robí tak pravidelne a minimálne raz za mesiac navštívi nejaký klub. „So seniormi sa stretávam rád. Majú svoje špecifické starosti a radosti, o ktoré sa chcú podeliť. Budúci rok bude volebný a niekto by v tom už videl predvolebnú kampaň. Potom za nimi príde ktokoľvek z kandidátov na primátora. Teraz sa s nimi môžem pokojne porozprávať a nič od nich nechcem,“ uvažuje primátor.

16.00 Na stole ho čaká štós papierov, a tak sa Richard Raši púšťa do ich vybavovania. Ako štatutár mesta musí okrem riešenia podnetov či sťažnosti Košičanov schvaľovať rôzne dokumenty a zmluvy a to si vyžaduje sústredenie. „Niekedy je to ťažké, stále vyzváňajú telefóny a niektoré veci treba riešiť za pochodu,“ hovorí. Často si preto nosí dokumenty aj domov, aby ich stihol preštudovať a vybaviť v stanovenej lehote.

S výborom Európskeho parlamentu v múzeu. Foto: Boris Macko, Pravda
Raši S výborom Európskeho parlamentu v múzeu.

17.00 Primátor ide na chvíľu domov, aby sa ešte stihol povenovať najmladšej dcére, dve staršie sú v tábore. Dcéram povolil mačiatko, ktoré prišlo zhodou okolností na svet 1. apríla. Nejde o žiadne ušľachtilé plemeno, ale klasický „slovenský mix“. Kŕmenie nového rodinného miláčika už patrí aj k jeho rituálom, no ako s úsmevom dodáva, väčšinou to aj tak zostane na manželke.

19.00 Do Košíc zavítal výbor Európskeho parlamentu, aby vyhodnotil, ako napreduje projekt Európskeho hlavného mesta kultúry. Primátor sa s nimi stretáva v podzemnom archeologickom múzeu pri Dolnej bráne. Hostia sú príjemne prekvapení nielen Košicami, ale aj ich okolím.

21.30 Opäť doma. Richard Raši ešte asi hodinu dokončuje agendu, na ktorú nemal čas v práci. Ak mu zostane trochu voľného času, pozrie si motoristický časopis alebo športový prenos. „Autá a motorizmus ma zaujímajú odmalička. Rád si pozriem aj priamy prenos alebo záznam z futbalovej Ligy majstrov alebo z majstrovstiev sveta v hokeji. Tento rok som aj vďaka účasti našich cyklistov sledoval Tour de France. Viem sa tak ako každý Slovák tešiť z úspechu našich športovcov,“ prezrádza košický primátor. Dodáva, že manželka má záľubu v čítaní medicínskej literatúry. „Odbornú literatúru si rada číta aj vo voľnom čase. Jej práca je zároveň jej koníčkom a naozaj ju veľmi baví," dodáva s úsmevom.

23.00 Je čas na spánok, aj ďalší deň bude rovnako náročný, ako ten dnešný. Deti už dávno spia, no najmladšia dcéra ráno svojím buntošením opäť pripraví primátorovi budíček.

Funkcia primátora je viac o človeku ako o strane

Práca primátora najmä vo veľkých mestách je podľa politológa Tomáša Koziaka špecifická. „Vo väčšom meste je akoby viac skrytý, viac chránený. V menších mestách a obciach sa primátor či starosta stretávajú s občanmi denne. Čo je dobre, lebo majú spätnú väzbu, a tá je dôležitá,“ tvrdí politológ.

Podľa neho je zodpovednosť primátora určite vyššia, ako v prípade poslanca Národnej rady. „Primátor je v meste predsa len viac pod drobnohľadom. Jeho rozhodnutia majú priamy dosah na život v meste. Primátori, ale aj starostovia znášajú viac nielen pozitívnych, ale aj negatívnych ohlasov. V komunálnej politike sú v prvej línii, na rozdiel od vrcholových politikov či poslancov,“ vysvetľuje Koziak.

Nielen v prípade Richarda Rašiho, ale aj iných primátorov je podľa politológa na zváženie, či je vhodná kumulácia viacerých funkcií. „Lebo je jasné, že čím väčšie mesto, tým väčší nápor na psychiku a čas. Preto je ťažké plnohodnotne stíhať aj inú funkciu, či už poslanca Národnej rady, alebo ďalšiu. Malo by sa to legislatívne upraviť, ale na druhej strane je to záležitosť voličov,“ myslí si politológ. Úlohou primátora je aj reprezentácia mesta na spoločenských akciách.

Podľa politológa, aj keď sa to nezdá, táto časť primátorskej práce môže byť zaťažujúcejšia ako ostatné. „Ďalším špecifikom je, že pri priamo volených funkciách, čo je aj post primátora, platí, že je to viac o človeku ako o strane. Regionálna politika je iná, ako veľká a v komunálnych voľbách môže rozhodovať aj charizma. A tú Richard Raši má,“ vysvetlil Koziak. Podľa neho sú politici s charizmou úspešní preto, lebo práve ňou zaujmú. „Politik nemôže byť nudný,“ uzavrel politológ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #samospráva #Raši