Vaškivské masky sa usmievajú

Čiernočiernu tmu vo Vaškivci pretne najprv hlasná hudba. Chvíľu nato sa zjavia blikajúce svetlá. V tmavej dedine v tmavej krajine svieti obvykle len zopár pouličných lámp a v zime vianočná výzdoba. Dnes večer hrkocú po rozbitých cestách vysvietené nákladiaky a traktory s vlečkami. Pamätajú ešte sovietsku éru. Namiesto nákladu vezú tancujúcich ľudí v maskách. Partie Vaškivčanov si ich pretvorili na takéto svojské alegorické vozy. Hlučná zábava, ktorá raz do roka preruší monotónny život na ukrajinskom vidieku, sa začína 13. januára o desiatej večer.

24.01.2016 08:00
Vaškivci, Ukrajina, Lubomi Moskal, masky Foto: ,
Lubomir Moskal zdedil maskové remeslo po svokrovi.
debata (3)

Už dlho pred týmto dátumom skupinky Vaškivčanov rozmýšľajú nad čo najoriginálnejšou témou. Za čo sa prezliecť a ako dekorovať alegorický voz? Dôležité je, aby bola dobrá hudba. Vaškivci v noci z 13. na 14. januára križujú svietiace autá a z každého hučí iná pesnička. Síce dokola, ale aspoň viete, kto sa k vám práve rúti. Tento rok to mohli byť partie hospodárov, cigánov, detí v materskej škole, sestričiek a lekárov, poľovníkov, ľahkých žien, baletiek, vojakov, kozákov… Vynikali námorníci z Auróry. Svoj nákladiak obalili plechmi, aby vyzeral ako loď. Na jej palube potom tancovali námorníčky v krátkych sukničkách a kapitán za kormidlom hádzal udicou. Samozrejme, samohonka tečie potokom.

Dôležité je držať tieto plány v tajnosti. Každý sa zdráha povedať vám dopredu, čím bude. (Hoci, väčšina ľudí sa prezlečie za bábušky.) Alegorické vozy, to je iná káva. Vaškivčania sa večer trinásteho už nevedia dočkať, kto zas čo vymyslel. Celá dedina sa zhromaždí pred predajňou chleba. Z tmy sa na nich potom až do rána rútia výkriky miestnej originality. Svietiace a hučiace autá sa pristavujú pri divákoch, masky zoskočia dole, tancuje a pije sa. Doktori vyšetrujú, kozáci stínajú hlavy, učiteľky z materskej školy navliekajú plienky. Cení sa tu každý nápad, každá veselá myšlienka. Šmýkam a smejem sa s ostatnými, až kým mi niekto nedá vypiť niečo strašné. Zrejme je to hrôza aj na ukrajinské pomery, keďže babky vedľa to dotyčnému v maske dedka vrátili… V podobných situáciách si vždy prisahám, že budem už naveky abstinentom. Ale to by som nesmela byť vo Vaškivci. Táto bláznivá noc oslavuje príchod nového roka podľa starého, juliánskeho kalendára.

Nezastrašili ich

Všetci vedia, že keď začnú trinásteho večer piť, do skorých ranných hodín pätnásteho neprestanú. Do postele by šli len padavky. A nový rok si predsa treba poriadne užiť! Prezliekanie sa má korene vraj ešte v predkresťanskej tradícii odháňania zlého a vzájomného želania si všetkého dobrého. Ako išli storočia, zamiešali sa do tohto zvyku nové prvky. Napríklad aktuálnosť. Vaškivská malanka vždy reaguje na svetové dianie. Ako inak by tu už mohli byť Obama, Jeľcin či Tymošenková? Putin, to je stálica. Maska Putina chýbať nesmie. Tento rok ho vo Vaškivci zastrelili.

Dušou vaškivskej malanky je Orest Siretsky. Pracuje v dome kultúry a vedie aj miestny folklórny súbor. A, samozrejme, sám sa prezlieka. Za Pradeda, starého múdreho muža z rodu Vaskov, zakladateľa Vaškivci. Vraj práve Vaskovia kedysi zaviedli zvyk oslavovať Nový rok divokou zábavou v maskách. „Má to však hlbší zmyse, než len baviť sa,“ zdôrazňuje Orest v klubovni domu kultúry na námestí. „Maskami odháňame zlých duchov. Všetky nedorozumenia v dedine sa majú odpustiť a zabudnúť. Do nového roku ideme s čistými štítom. Malanka nám vydržala stáročia, hoci každý režim nám ju zakazoval. Pre nás je aj dôkazom toho, že Vaškivčania sa nikdy nikoho nebáli.“

Masky sa kúpu v ľadovej vode. Vraj z toho ešte... Foto: Pravda, Jana Čavojská
Vaškivci, Ukrajina, masky Masky sa kúpu v ľadovej vode. Vraj z toho ešte nikto nikdy neochorel.

V tomto regióne už vládli Ukrajinci, Turci, Rumuni, Maďari, Poliaci aj Sovietsky zväz. Malanku zakazovali všetci. Vrátane pravoslávnych cirkevných hodnostárov v Moskve. „Za Sovietskeho zväzu v dedine hliadkovali policajti a zatýkali prezlečených. Bola za to pokuta, väzenie, niektorých dokonca vyhodili z práce. Ale ľudia sa prezliekať neprestali,“ rozpráva Orest. Vaškivčania si takto vďaka maskám udržali svoju hrdosť. Usmiatymi tvárami bojovali proti každému režimu a vrchnosti. Ktovie, čo politikom na tejto milej tradícii prekážalo. Možno to, že medzi bandou bábušiek a cigánov nachádzali aj vlastné tváre?

Chlapec v ženských šatách

Orest – čuduj sa svete – nepije alkohol. A dobre vie, že maska má byť aj odkazom. Ako jeho Praded. Je odkazom politikom a úradníkom. „Zakladatelia Vaškivci vymysleli veci v meste tak, aby dobre fungovalo. Teraz? Je tu obrovské množstvo problémov. Zlé cesty, nezamestnanosť, chudoba. Chcem, aby to konečne začali riešiť.“ Vo Vaškivci teraz veľa vecí nefunguje. Všeobecne sa teraz na Ukrajine nežije dobre. Ľudia doplácajú na skorumpovaných politikov aj na drahú vojnu na východe. Nemajú prácu ani adekvátne cesty. Za dva roky klesla hodnota hrivny na tretinu. Platy a dôchodky však zostali rovnaké. Jediný hotel vo Vaškivci otvára svojich pár izieb iba na Malanku. Tento rok im však zamrzla voda.

Malanka je zdrobnenina pre svätú Melániu. Ona by mala byť hlavnou postavou vaškivskej tradície. Chlapec v honosných dievčenských šatách, s mejkapom a šatkou na hlave. Za sprievodu uniformovaných regrútov chodil z domu do domu a želal šťastie v novom roku. „Mal by to byť najšikovnejší chlapec, ktorý sa dobre učí, pomáha rodičom, poslúcha a nefajčí. Keďže potrebuje najlepšie šaty a šperky, v minulosti toto pravidlo občas niekto obišiel. Len bohatší mohli Malanku dostatočne vystrojiť,“ hovorí Orest.

Usmiate a lesklé

Vaškivské masky sú špecifické. Lesklé usmiate červenolíce tváre vyrábali v dedine donedávna štyria muži. Najmladšieho však povolali do armády, bojovať o Doneck. Zvyšní traja majú robotu hlavne v decembri. Musia vedieť udržať tajomstvo. Jednotlivci aj tímy masiek totiž nechcú prezradiť, za koho budú prezlečení. Ukáže sa to až po celej noci a celom dni neúnavného tancovania a bujarej zábavy.

Štukatér Lubomir Moskal zdedil výrobu tradičných vaškivských masiek po svokrovi. Celá obývačka skromného domčeka, ktorý obýva s manželkou a jej mamou, je zaprataná lesklými tvárami. Vaškivské masky sa usmievajú. Najobľúbenejšie sú bábušky, páni, panie, občas cigán, žid a nejaká ukrajinská celebrita. Lubomir vyrábal už aj politikov. Pri spomienke na nich sa mračí. „Za takých politikov, akých tu na Ukrajine máme, sa netreba prezliekať.“

Alegorické vozy pamätajú ešte sovietsku éru. Foto: Pravda, Jana Čavojská
Vaškivci, Ukrajina, alegorický voz Alegorické vozy pamätajú ešte sovietsku éru.

Výroba masky trvá niekoľko dní. Tvár totiž po každom úkone musí schnúť. Základnú formu zo sadry používa Lubomir už dlhé roky. Ak potrebuje iné črty tváre alebo obrovský nos, dotvorí si ju plastelínou. Potom si pripraví ústrižky starých látok. Natiera ich lepidlom a jeden po druhom prikladá na maskovú formu, obalenú papierom. Každú vrstvu opäť dôkladne potrie lepidlom. Navrch príde gáza. Keď maska stuhne, opatrne ju oddelí od formy. Vyreže otvory na oči a ústa a potom tvár namaľuje. Ak si to zákazník želá, prilepí aj vlasy. Hotové dielo stojí stopäťdesiat hrivien. Šesť eur.

Tradičné vaškivské masky majú svoje úlohy. Populárne bábušky zametajú. Zem, ale vyprášia aj toho, koho stretnú. Odháňajú tým všetko zlé a všetky choroby. Komu metlou poriadne naložia, určite bude celý rok zdravý. A Obama, Putin, Janukovyč, Tymošenková? Vo Vaškivci určite nevystrájajú až také pestvá ako na politickej scéne.

Ľadový kúpeľ

Štrnásteho pred treťou popoludní sa všetci ponáhľajú k rieke. Hoci je január a mrzne aj cez deň, masky o chvíľu vojdú do vody. Je to tradícia aj keď treští tak, že najprv treba ľad rozrezať motorovou pílou. Z takéhoto ľadového kúpeľa vraj vo Vaškivci ešte nikdy nikto neochorel. Žeby vďaka náboženskému pozadiu celej tradície? Alebo skôr vďaka litrom vypitého alkoholu? Niektoré masky pred vstupom do rieky zrejme ani poriadne netušia, kde sú. Studeným kúpeľom sa zábava nekončí. Iste, niektorí na zvyšok dňa skončia v posteli. Ale ostatní frčia v uliciach ďalej. Ľudia sa k nim s nadšením pridávajú.

A Malanka? Údajne najdôležitejšia postava celej akcie, prinášajúca zdravie, šťastie a požehnanie do nového roka? Ani raz som ju nevidela, ani raz sa o nej nehovorilo. Starý nový rok vo Vaškivci už zrejme nie je o tom prezlečenom chlapcovi. No toľko sa tam toho popije na zdravie a šťastie, že sa azda Vaškivčanom v novom roku bude dariť.

Lubomir Moskal zdedil maskové remeslo po svokrovi.
V ukrajinskom meste Vaškivci sa raz do roka...
+3Ulice Vaškivci sa na 24 hodín zmenia na čudné...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #masky #maškarný večierok #Ukrajina #karneval