Na brehoch Ženevského jazera: čím prekvapí Evian?

Ženevské jazero je najväčšie zo všetkých alpských jazier, po Balatone druhé najväčšie v strednej Európe, a hoci na jeho brehu leží aj Ženeva, oficiálne sa volá Lac Léman. Tvorí prírodnú hranicu medzi Francúzskom a Švajčiarskom a nadchne prekrásnou panorámou Savojských Álp. Na brehoch jazera turista nájde množstvo lákadiel - medzi inými francúzske kúpeľné mesto Evian, preslávené minerálnou vodou, dedinku Yvoire s úžasnou Záhradou piatich zmyslov či švajčiarske Lausanne. A v okolí množstvo hradov.

13.09.2022 06:00
Ženevské jazero Foto: ,
V zámku Ripaille sídlili savojskí vojvodcovia.
debata

Ženevské jazero má rozlohu 582 km2 , je dlhé 72 km a široké 14 km. Leží v nadmorskej výške 372 metrov a v najhlbšom mieste dosahuje 310 metrov. A kde sa vzal jeho francúzsky názov Lac Léman? Pochádza z rímskeho Lacus lemanus, čo bolo prevzaté z keltského výrazu lem pre veľkú vodu. Veď aj vzniklo ako vodná nádrž z jedného ramena Rhonského ľadovca a obsahuje 89 km3 vody.

Keďže švajčiarsky breh s mestami Montreaux či Vevey a so slávnym vodným hradom Chillon sme už v minulosti navštívili, rozhodli sme sa tentoraz preskúmať francúzsku stranu a zvolili sme mesto Evian preslávené minerálkou.

Tá je dodnes jeho najväčším lákadlom a dve fľašky Evianu sme na uvítanie dostali hneď v hoteli. Mestečko asi s deväťtisíc obyvateľmi je dnes trošku zaspaté, no má chýrnu minulosť. Aj ono má v názve vodu – v roku 1150 sa spomínalo ako Aquianum, neskôr ako Aquiano z latinského aqua – voda.

V 13. storočí tu postavili hrad a pri ňom mesto. Najväčšia sláva prišla, keď v roku 1790 objavili liečivé účinky tunajšej vody. Gróf Jean Charles de Laizer, džentlmen z Auvergne, totiž ušiel z Veľkej francúzskej revolúcie a zastavil sa v Eviane – tu od júna 1790 až do septembra 1792 býval u Gabriela Cachata a denne pil vodu z prameňa v jeho záhrade.

Na vlastný údiv zistil, že zmizlo jeho trápenie s močovými kameňmi – čo pripisoval terapeutickým účinkom tunajšej vody. Presvedčil Cachata, aby vodu začal fľaškovať a založil kúpele. To sa po rokoch naozaj podarilo, v meste od roku 1869 vznikali hotely a kasíno (dodnes si sem vraj Švajčiari chodia kompenzovať domáci zákaz hazardných hier) a hlavne Buvette – akýsi chrám vody okolo prameňa Cachat, nádherná secesná budova s vitrážovými oknami a mozaikami, kde sa okolo fontány s elegantnou sochou konali koncerty, konferencie a čítania pre smotánku.

Ženevské jazero

Pozrite si fotografie z výnimočných miest v okolí Ženevského jazera.

Fotogaléria
Buvette Cachat so sochou symbolizujúcou prameň...
Ráčte ochutnať vodu Evian.
+5Ženevské jazero, alias Lac Léman, pohľad z...

Žiaľ, dnes je secesná budova práve v rekonštrukcii podobne ako kasíno, našťastie si stále možno zadarmo nabrať vodu z prameňa Cachat pár stoviek metrov za budovou. Popri tom natrafíte na zastávku pozemnej lanovky – tú v dĺžke 750 m vybudovali v rokoch 1907 – 1912 a spájala prameň Cachat s hotelom Royal na kopci nad Evianom.

Lanovka mala šesť zastávok a zopár drevených vozňov, ktoré začali rekonštruovať v roku 1997. Dnes sa dá rozkošnou starodávnou lanovkou za pár minút znova zadarmo dať vyviezť na kopec, odkiaľ je nádherný výhľad na jazero Lac Léman a kde si možno v tieni stromov dať miestne crepes, čiže slané alebo sladké palacinky.

Milovníci umenia by nemali vynechať návštevu secesného paláca Lumiere, kde sa konajú krásne výstavy – teraz v lete až do 2. novembra napríklad pod názvom Dream Walkers vystavujú kresby z parížskeho Musée d'Orsay (Gustave Courbet, Carlos Schwabe, Odilon Redon, Edgar Degas a mnohí ďalší). Z Evianu je to len 27 km do stredovekej dediny Yvoire, ktorej hovoria klenot pri Ženevskom jazere. Obec vychýrená miestnou Záhradou piatich zmyslov sa dostala na zoznam najkrajších dedín Francúzska.

Záhrady sme, samozrejme, nemohli vynechať – začínajú sa miniatúrnou alpskou lúkou s flórou z geoparku Chablais, v ďalšej záhrade sa rastlín treba dotýkať, v nasledujúcej sa zrak poteší pohľadom na kvety vo farbách od modrej po fialovú, potom treba počúvať zvuky záhrady – spev vtákov i zurčanie fontány, v záhrade chutí rastú jedlé rastliny ako stévia, potom vstúpime do kláštornej záhrady a napokon obdivujeme renesančnú schému vidieckeho ovsa a voňavých bielych ruží.

V zámku Ripaille sídlili savojskí vojvodcovia. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Ripaille V zámku Ripaille sídlili savojskí vojvodcovia.

A keďže letný deň je dlhý, ešte stále ostáva čas na stredoveký zámok Chateau de Ripaille, len pár kilometrov od Yvoire. Bývalú rezidenciu savojských vojvodov zo 14. a z 15. storočia neskôr ako ruinu v roku 1892 kúpil priemyselník a milovník umenia Fréderic Engel-Gros. Zrekonštruoval nielen zámok, ale aj jeho záhrady a rozsiahly park a za hradbami začal pestovať vinič.

Nuž a komu nestačí francúzsky breh jazera, nech sa vyberie na polhodinovú plavbu loďou a urobí si výlet do švajčiarskeho Lausanne. Zaujímavé dejiny mesta spozná napríklad v Historickom múzeu, ktoré sídli v biskupskom paláci z konca 14. storočia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #reportáž #Ženevské jazero #Lac Léman