Okuliare z bioplastu skončia v komposte

Miro Král a Vlasta Kubušová tvoria dizajnérske štúdio Crafting Plastics! Ich prvý produkt - okuliare z neškodného bioplastu - pozbieral mnoho medzinárodných aj domácich ocenení. "To, čo robíme, nie je klasická dizajnérska štafeta. Ovplyvňuje nás vývoj materiálu, bioplastu. Prvoradé pre nás je jeho vyvíjanie a skúmanie," hovorí Miro Král.

21.01.2018 07:00
Crafting Plastics!, Miro Král, Vlasta Kubušová Foto:
Dizajnérske štúdio Crafting Plastics! tvoria Miro Král a Vlasta Kubušová.
debata

Považujete sa viac za vedcov alebo dizajnérov?

Miro: Túto otázku nám kladie mnoho ľudí. Vieme, s čím pracujeme a snažíme sa pochopiť materiál do hĺbky, ale za vedcov sa nepovažujeme. Bioplast, s ktorým robíme, sa snažíme posunúť do nových rovín ako dizajnérske štúdio, so všetkým, čo k tomu patrí.

Vlasta: Posledné tri roky sme strávili naozaj veľa času v laboratóriu, no aj napriek tomu by som sa nepasovala za vedca. V problematike bioplastov sa už síce veľmi dobre orientujeme, no optimalizovanie materiálu vždy prebieha spoločne s vedcami. Často sú však zaneprázdnení, tak testujeme aj sami.

Prečo sa voláte práve Crafting Plastics!?

Miro: Názov Crafting Plastics! vznikol odvodením z toho, čo robíme. Kraftujeme materiál. Sme remeselníci, hľadáme spôsob, ako ho využiť. Istým spôsobom nás limituje, zároveň nachádzame jeho kvality a zlepšujeme ho. Vieme, z čoho je, pochopili sme jeho vlastnosti a môžeme ísť do hĺbky.

Bioplastom ste sa začali zaoberať ako nadšenci. Ste obaja samoukovia?

Miro: Áno aj nie. Know-how máme od profesora Pavla Alexyho a jeho tímu, najlepšieho odborníka, ktorý sa problematike bioplastov na Slovensku venuje. Je to maximum, čo môžeme na Slovensku dostať.

Vlasta: Nielen na Slovensku. Študovala som v Nemecku a hneď po škole, keď sme sa rozhodli rozbehnúť Crafting Plastics!, snažila som sa nájsť do tímu chemikov, no chýbalo im vzdelanie ohľadom bioplastov. Ešte stále je to veľmi špecifická oblasť. Aj pre vedcov je diskusia o tejto problematike s niekým, kto sa nepohybuje vo vedeckom prostredí, nová a zaujímavá. Zrejme by trvalo dlhšie, kým by sa tento materiál dostal k spotrebiteľovi, keby sme ním my dizajnéri nezačali zaoberať. Naším cieľom bolo začať pracovať s tým, čo už je a nečakať na najdokonalejšiu podobu.

Ste teda úplne prví, kto tento konkrétny bioplast zaviedol do praxe?

Vlasta: Cieľom vedcov na Slovenskej technickej univerzite je vytvoriť materiál dostatočne kvalitný na výrobu obalovín, teda predmetu, ktorý sa využíva vo veľkom. My sme sa na to pozreli z inej strany, skúšali sme limity bioplastu. Chceli sme zistiť, aká je jeho životnosť v produktoch, ktoré nie sú na jedno použitie a sú dostupné pre každého. Okuliare sú prvý produkt, osobnejší ako obaloviny, človek si cez ne vytvára k materiálu úplne iný vzťah. Naše okuliare majú identitu, príbeh.

Foto: Evelyn Benčičová
Craftin Plastics!

Ako dlho okuliare z bioplastu vydržia?

Miro: Samozrejme, nerozpadnú sa hneď. Cieľom je, aby bol bioplast technickými vlastnosťami porovnateľný s ostatnými plastmi, no keď sa dostane do chemického kompostu so špeciálnymi baktériami, za tridsať dní sa rozloží. Bežné nosenie vydrží rovnako ako klasické plasty. To sa snažíme s vedcami dosiahnuť. Pred dvoma rokmi sme mali materiál, ktorý pri teplote približne 50 stupňov začal mäknúť. Po dlhšom čakaní sa objavila nová zmes, ktorá nás prekvapila lepšími vlastnosťami. Na tento deň sme všetci dlho čakali a máme pocit, že náš vklad a energia tiež prispeli k dobrým výsledkom.

Vlasta: Vedci sa sústredili na niečo iné, my sme hlavne chceli vedieť, čo by sa z udržateľného materiálu dalo vyrobiť. V módnom priemysle sa produkty striedajú podľa trendov, preto nepotrebuješ okuliare, ktoré vydržia sto rokov. O tri roky ich budeš chcieť aj tak vymeniť za iný model. Chceli sme najprv, aby vydržali päť až pätnásť rokov, čo sa podarilo. Okrem toho sa otvoril priestor pre väčšie produkty, ktorým tiež stačí, aby vydržali 15 – 20 rokov, pretože človek sa ich po čase bude chcieť zbaviť.

Hľadali ste práve tento bioplast?

Miro: S profesorom Pavlom Alexym sme sa zoznámili v rámci diskusie na Kreatívnom ráne, ktoré sme organizovali. Zdalo sa nám zaujímavé pozvať špecialistu na polyméry a nové plasty, nič sme o tom nevedeli a boli sme sami zvedaví. Máme pocit, že k výskumu pristupuje podobne kreatívne ako my dizajnéri. Otvoril nám školské laboratórium a keď bolo voľné, dovolil nám hrať sa a experimentovať s materiálom.

Ako to vyzerá, keď sa dvaja laici hrajú s bioplastom?

Vlasta: Nevedeli sme, čo je ten materiál vlastne zač. Boli sme nadšení, keď sme si predstavili, čo všetko by sa z neho dalo vyrobiť, no potrebovali sme vidieť všetky procesy jeho výroby. Keďže je to bioplast, mohli sme ho chytať holými rukami, tvarovať ho za horúca. Na rozdiel od obyčajného plastu je oveľa menej horúci a dokonca vonia.

Miro: Laboratórium pri jeho výrobe vonia takmer ako pekáreň.

Čím to je?

Vlasta: Hlavný polymér je kukuričný škrob a druhú hlavnú zložku vyrábajú mikroorganizmy. Tú budeme čoskoro nahrádzať polymérom, ktorý je vyrobený z použitých fritovacích olejov. Sú to všetko obnoviteľné zdroje a je veľmi dôležité, že bioplast neobsahuje žiadnu ropu, teda pri jeho výrobe neprispievame k znečisťovaniu životného prostredia.

Podarilo sa vám celkom unikátne prepojiť umenie a vedu. Ako na Crafting Plastics! reagujú dizajnéri?

Vlasta: Teraz je na dizajnérskych školách veľkým trendom vyvinúť za jeden rok štúdia nejaký materiál, no do reálnej produkcie sa dostane len veľmi ojedinele. My, naopak, vyvíjame celú stratégiu. Chceme prejsť od kraftovania a minisérií k niečomu, čo bude fungovať ako plnohodnotný produkt, ktorý si bude môcť kúpiť ktokoľvek. Zároveň chceme náš materiál ponúknuť ako technológiu ďalším dizajnérom a firmám. Táto kombinácia cieľov je šialená a v dizajnérskom prostredí je to skôr ojedinelé. Na Slovensku je dizajnér chápaný ako tvorca produktu, no v súčasnosti sa rola dizajnéra mení. My nedizajnujeme len produkt, ale celú myšlienku. Výsledkom tohto procesu nemusí byť nič fyzické, ide skôr o komunikáciu a prepájanie rôznych disciplín s jednou filozofiou. O chvíľu to bude úplne bežné.

Je úplne neškodná výroba vôbec možná?

Vlasta: Závisí od toho, ako sa definuje neškodná výroba. Náš materiál nie je z neobnoviteľných zdrojov, takže neprispieva k uvoľňovaniu oxidu uhličitého, ktorý spôsobuje globálne otepľovanie. Ako sa z tohto materiálu vyrobí produkt, je už potom na firme či dizajnérovi. My sa snažíme pri každom kroku rozmýšľať nad tým, aby produkt čo najmenej zaťažoval životné prostredie. Napríklad aj tým, že naše okuliarové rámy sú z monomateriálu, čiže ich je možné celé hodiť do kompostu a netreba separovať jednotlivé časti.

Čo je špeciálne na okuliaroch od Crafting Plastics?

Vlasta: Okuliare sú nositeľom celej myšlienky a naším pilotným produktom. Chceme sa dopracovať k tip-top produktu, na druhej strane je to prírodný materiál, ktorý keď chceme robiť bez kompromisov a pridanej chémie, nikdy nebude mať rovnaké vlastnosti ako dokonale odolný plast, na aký sú všetci zvyknutí.

Miro: A možno áno, ale to ešte potrvá. Potrebujeme ďalšie testy. Ľudia sa nás často pýtali, prečo ešte nepredávame, keď už materiál máme. No pokiaľ stále nie je dostatočne odskúšaný, nemôžeme sa zaň zaručiť. No ak by sme už teraz nezačali s predajom, nemohli by sme vo výskume ďalej pokračovať. Drahé okuliare z nového materiálu si človek len tak nekúpi, musí pochopiť myšlienku, aby prejavil záujem. My potrebujeme ľudí, ktorí sa nebudú báť vyskúšať niečo nové.

Podarilo sa vám dostať bioplast k ľuďom v priebehu piatich rokov, čo je neuveriteľne rýchlo.

Vlasta: S predajom ešte len začíname. Na vývoji tohto materiálu sa pracuje už takmer 20 rokov. My sme sa však nezľakli, že stále nebol dokonalý a experimentovali sme dovtedy, kým sme nedosiahli požadované vlastnosti. Už keď sme pred časom odprezentovali prvý pokus o okuliare, ľudia sa začali dozvedať o tejto problematike. Vedecký tím, s ktorým spolupracujeme, si je tiež vedomý, že mať revolučný materiál ešte nezmení svet. Ľudia – politici, verejnosť – musia pochopiť, o čom to naozaj je, a to sa nestane, kým nebude zvládnutá správna komunikácia a vytvorená dobrá infraštruktúra riešenia odpadov. Pochopiť problematiku komplexne a hľadať nové riešenia mi prišlo ako veľmi zaujímavá dizajnérska méta. To je dôvod, prečo prezentujeme okuliare, aj keď ešte nie sú finálnym produktom.

Foto: Evelyn Benčičová
okuliare, Crafting Plastics!

Ako vnímajú trvalo udržateľný rozvoj v dizajnérskom prostredí?

Vlasta: Udržateľnosť je jedna z hlavných tém mojej dizajnérskej generácie, no je tu problém s dostupnosťou bio- a ekomateriálov. Mnohé firmy majú túto nálepku ako marketingovú stratégiu, no nepoznajú dodávateľov. Pre dizajnérsku obec sme zaujímaví práve tým, že máme pod kontrolou každý krok výroby, sme transparentní. Snažíme sa zistiť a preveriť pôvod každého z používaných polymérov. Sme tak trochu investigatívci, naša stratégia je ísť čím ďalej tým hlbšie.

Miro: Dizajnér je zodpovedný za proces a výrobu produktu, ktorý navrhol. My pracujeme s niečím, čo môže prispieť k menšiemu znečisťovaniu životného prostredia a presvedčiť ľudí, že je dôležité prejsť na ekologické alternatívy. Máme materiál, ktorý by to mohol dokázať, snažíme sa byť preto zodpovední.

Aké má Crafting Plastics! ďalšie ciele?

Miro: Ak sa nám podarí dotiahnuť prvý produkt – okuliare – posilníme tím. Je podstatné, aby sme s týmto materiálom zasiahli aj do väčšej sériovej výroby – lokálne, ale najmä globálne. Zároveň však nechceme zanevrieť na experimentálne a limitované série produktov, vďaka ktorým vieme zostať kreatívni a prichádzať s úplne novými riešeniami. Takýto typ tvorenia nám dáva zmysel.

Vlasta: Našou víziou je tiež dotiahnuť materiál do podoby, ktorú budeme môcť poskytnúť ďalej. Je to kolotoč testovania, ktoré často nevychádza. Minulý rok sme dostali v Berlíne podporu od startup inkubátora, no chceme si ponechať experimentálne štúdio, skúšať, prekvapovať a prichádzať s inováciami. Ďalším krokom je robiť kompozitné materiály, čo znamená kombinovať bioplast s drevom, ovčou vlnou, kožou a podobne, čím opäť zmení svoje vlastnosti.

Miro: Veľmi nám chýba práca aj s inými materiálmi, ale sme trpezliví.

Vlasta: Občas závidíme dizajnérom, ktorí si nedali taký bláznivý limit ako my. Keď sme začali, netušili sme, koľko si toho budeme musieť odopierať. Čím hlbšie sme namočení v celej problematike, tým viac si uvedomujeme, koľko toho ešte nevieme.

Miro: Na druhej strane je to fascinujúca cesta. Keď chceme niečo nové, musíme riskovať. Nie je to vždy jednoduché, no cítime, že je to správne a chceme tento materiál dostať do bežného života.

Crafting Plastics!

Berlínsko-bratislavské dizajnérske štúdio Crafting Plastics! založili v roku 2016 Vlasta Kubušová (29) a Miroslav Král (31). Tvorbou nadviazali na tému Vlastinej magisterskej práce, v ktorej sa venovala trvalo udržateľnému rozvoju a transparentnej výrobe v módnom priemysle. Vlasta Kubušová študovala produkciu na bratislavskej VŠMU, dizajn na Slovenskej technickej univerzite a ako prvá Slovenka absolvovala prestížnu berlínsku Universität der Künste. Miroslav Král je filmový scénografi a architekt (film Čistič). Obaja stoja aj za projektom Kreatívne ráno či platformou In the Middle forum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #okuliare #dizajn #dizajnéri #bioplasty