Poslankyňa o výsluhových dôchodkoch eštebákov: Bol to bonus za utrpenie iných

Odvážia sa politici siahnuť na výsluhové dôchodky bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti? Podľa poslankyne NR SR Anny Andrejuvovej (OĽaNO) sa s takou zmenou počíta, no na prípravu legislatívneho návrhu zatiaľ nemajú všetky potrebné informácie.

25.01.2021 06:00
Anna Andrejuvová Foto:
Politologička a právnička Anna Andrejuvová.
debata (2)

V parlamente ste predložili návrh, vďaka ktorému veteráni protikomunistického odboja dostanú jednorazový príplatok a malé zvýšenie penzie. Pristúpite aj k zníženiu výsluhových dôchodkov bývalých príslušníkov ŠtB, ako sa to uvádza v programovom vyhlásení vlády?

Áno, tak, ako sa vláda zaviazala. Na jednej strane chceme oceniť tých ľudí, ktorí nikdy nespolupracovali s komunistickým režimom, a na druhej strane chceme riešiť nezaslúžené benefity bývalých príslušníkov ŠtB. Najprv som plánovala, aby sa tie zmeny urobili spolu, tak ako to v minulosti predkladalo hnutie OĽaNO.

Keď som však spoznala detaily, zistila som, že Ústav pamäti národa má zatiaľ iba časť ľudí, ktorých by sa to týkalo. Príslušné rezorty, ktoré k tomu mali zväzky – najmä ministerstvo vnútra, v dávnej minulosti nedodržali zákon a nevydali všetky spisové materiály príslušníkov ŠtB Ústavu pamäti národa.

Navrhli ste nejaké riešenie?

Prišli sme s iniciatívou a pán premiér prijal uznesenie vlády, kde rezorty zaviazal, aby vydali všetky zväzky, ktoré podľa zákona majú patriť ÚPN. Jednotlivé ministerstvá sa to teraz snažia splniť tak, aby ÚPN do 30. júna 2021 dostal všetky zložky, ktoré potrebuje na to, aby mohol rozhodnúť, či ten-ktorý človek za čias komunistického režimu pracoval pre ŠtB.

Znamená to, že skresanie dôchodkov niekdajších eštebákov možno očakávať už v druhej polovici tohto roka?

Taký je predpoklad. Uvidíme, ako pôjdu rokovania s jednotlivými útvarmi a ako sa bude vyvíjať situácia – či budú vydané všetky potrebné materiály. Nemôžeme totiž obísť časť ľudí len preto, že im z príslušného rezortu nedodajú podklady.

Máte už predstavu, ako by sa tie dôchodky mali znížiť?

Teraz je o tom asi predčasné hovoriť. Najprv musíme zistiť, koľkých ľudí sa to týka a akou legislatívnou formou to pôjde. Samozrejme, inšpiráciu možno čerpať z okolitých krajín, kde sa s tým už vyrovnali. Bližšie sa o tom môžeme rozprávať, keď budeme mať pripravený aspoň legislatívny zámer, ale v tejto chvíli musíme spraviť prvý krok, a tým je, aby mal ÚPN všetky potrebné informácie.

Neobávate sa odporu zo strany bývalých príslušníkov ŠtB? Mohli by sa sťažovať na medzinárodnom súde, ako sa to stalo v iných štátoch.

Predpokladám, že sa niečo také udeje, ale v tejto veci už existuje rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, na ktorý sa obrátili nejakí ľudia z Poľska so sťažnosťou, že sa porušujú ich práva pri výsluhových dôchodkoch. Súd však rozhodol, že ak niekto porušoval zákony a ľudské práva počas komunizmu, tak mu výsluhový dôchodok neprislúcha. Bol totiž bonusom navyše za to, že iní ľudia trpeli. Bývalí príslušníci ŠtB sa teda môžu obrátiť na tieto inštitúcie, ale nepredpokladám, že by uspeli.

Viete odhadnúť, koľkých vyslúžilých eštebákov by sa to krátenie penzií týkalo?

To je práve tá informácia, ktorú potrebujeme, aby sme to vedeli legislatívne nastaviť. ÚPN na tom stále pracuje. Budeme to vedieť asi až s príchodom leta.

Dajme tomu, že ten návrh o pár mesiacov pripravíte. Podarí sa ho konečne presadiť?

Keďže je to v programovom vyhlásení vlády, verím, že bude mať podporu celej koalície.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠtB #ÚPN #ústav pamäti národa #výsluhové dôchodky #Anna Andrejuvová