Pokračovanie článku: Gorbačov dával všetkým slobodu. Nechápe tých, čo ho nenávidia

Vaša kniha pozostáva aj z troch desiatok takýchto príbehov z Gorbačovovho života. Ten o slávnostnej večeri v berlínskom hoteli Alton, s účasťou nemeckého exprezidenta Richarda von Weizsäckera, patrí medzi najlepšie. Bol vtedy 70-ročný Gorbi po šiestich chodoch večere za 30-tisíc mariek naozaj hladný?

Tvrdil mi to. Po večeri sme sa pobrali do svojich izieb, čakali sme vo vestibule na výťah, a on mi hovorí: „János, ja som hladný. Prezlečme sa do džínsov a poďme sa niekam navečerať." Mal chuť na Schweinshaxe (pečené bravčové koleno). Poznal som jednu reštauráciu, či skôr pivničnú piváreň, kde ho varili a majiteľkou bola jedna Ruska. Tak sme sa tam okolo jedenástej večer aj s dvoma ochrankármi Gorbačova vybrali.

Michail Gorbačov a Boris Jeľcin v septembri... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Michail Gorbačov, Boris Jeľcin Michail Gorbačov a Boris Jeľcin v septembri 1991. „Gorbačov pripomínal, že spočiatku vychádzali veľmi dobre, pri reformách postupovali najprv spoločne. Nakoniec však Jeľcin bol jeho najväčším nepriateľom, lebo veľmi túžil po moci," povedal János Zolcer.

V knihe píšete, že ku kolenu si dal deci vodky. Uvedomoval si Gorbi už ako dôchodca, že práve takzvaný suchý zákon, ktorý za svojej vlády zaviedol, mu znepriatelil väčšinu Rusov?

Pripúšťa to. Zákon zaviedli tri mesiace po jeho nástupe do najvyššej funkcie v Sovietskom zväze. Zdôvodňoval ho nevyhnutnosťou ochraňovať rodinu, zdravie ľudí, ale aj podporiť rozvoj ekonomiky. Alkoholizmus bol a je veľkým nešťastím Ruska. Miestni náčelníci sa vtedy predháňali v tom, kto dá zatvoriť viac liehovarov, vyklčovať viac viníc, a tým sa viac zapáči moskovskej vrchnosti. Bežní ľudia začali Gorbačova prezývať minerálny tajomník. Odvtedy s akoukoľvek reformou prišiel, väčšina obyvateľstva bola proti nej. Naopak, verejnosť čoraz viac sympatizovala s jeho rivalom Borisom Jeľcinom, ktorý sa priam chvastal, ako vodku miluje.

Môže byť pravda, že Gorbačova nahovorila na tzv. suchý zákon jeho manželka Raisa, ktorej brat spisovateľ Jevgenij Titarenko bol notorický alkoholik?

Gorbačov v našich rozhovoroch neskrýval, že pani Raisa bola z bratovho neduhu nešťastná, ale popieral, že by za všetkým bola jeho manželka.

Keď som v tých rokoch pracoval ako stály spravodajca Pravdy v Moskve, veľa sa o tom šuškalo alebo aj otvorene hovorilo. A Jeľcin, vtedy šéf moskovskej straníckej organizácie na jednom zasadnutí ústredného výboru strany vykričal, že Raisa Maximovna mu telefonuje cez sekretariát a priam prikazuje, čo má robiť.

O tom neviem. Je pravda, že Gorbačov sa s ňou radil pred každým významnejším rozhodnutím. Napríklad po havárii v černobyľskej jadrovej elektrárni. Alebo pred svojím vymenovaním do najvyššej funkcie v marci 1985. Podporí ho, nepodporí? Mali sa veľmi radi. Keď ma raz Gorbačov pozval na svoju daču, ukázal mi strom v záhrade, do kmeňa ktorého vtedy vyrezal srdiečko. Aj po toľkých rokoch tam bolo. To už pani Raisa bola po smrti. Jej manžel sa z toho nikdy celkom nespamätal.

Raisa Gorbačovová, manželka Michaila Gorbačova.... Foto: SHUTTERSTOCK
Raisa Gorbačovová, manželka Raisa Gorbačovová, manželka Michaila Gorbačova. Zomrela v roku 1999, z jej smrti sa nikdy celkom nespamätal.

© Autorské práva vyhradené

235 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Jeľcin #Michail Gorbačov