Pokračovanie článku: Snaha o návrat zlata z USA trvala takmer štyri desaťročia

Prevoz vráteného československého menového zlata

  • Operácia nazvaná na československej strane krycím menom „Návrat 82“ sa uskutočnila 20. februára 1982 na letisku v Zürichu. Zlato z lietadiel, ktoré prileteli z New Yorku a z Londýna, preložili do strojov, čo nabrali kurz do Prahy. Dokopy to bolo 639 zlatých tehiel, ako aj 749 vriec zlatých mincí z Británie a 67 z USA. Prepravu zabezpečovali tromi lietadlami Tu 154 B-2, z ktorých dve boli určené na vlastnú prepravu zlata a jedno bolo záložné pre prípad, že by došlo v Zürichu k nepredvídanej technickej poruche alebo okolnostiam, ktoré by si využitie tretieho lietadla vynútili.
  • Pristávacia plocha v pražskej Ruzyni mala niekoľko alternatív. Ako záložné letiská boli určené tieto: Plzeň – Líně, České Budějovice – České Budějovice, Ústí nad Labem – Žatec, Hradec Králové – Hradec Králové a Pardubice, Brno – Brno, Ostrava – Ostrava a Přerov, Bratislava – Bratislava, Košice – Košice a Poprad. V prípade núdze sa počítalo aj s pristátím na niektorom vojenskom letisku.
  • Plán obsahoval aj metodiku postupu pri rukojemníckej dráme, vydieraní a odlete v prípade núteného medzipristátia v zahraničí či na záložných československých letiskách v prípade únosu. Každé lietadlo malo mať okrem pilota 5-člennú posádku a ozbrojený sprievod.
  • Súčasťou leteckého plánu bolo rádiové spojenie lietadiel s centrálou v Prahe. Nasleduje výber z textu hlásení a šifrovaných kódov v prípade dramatických okolností.

Hlásenie: Člen delegácie unesený ako rukojemník (meno).
Kód: Ochorel člen delegácie (posádky) súdruh (meno).

Hlásenie: Ozbrojený útok na letisku proti osobe (meno).
Kód: Člen delegácie (posádky) súdruh (meno) má vážne ťažkosti.

Hlásenie: Ozbrojený útok na letisku proti lietadlu.
Kód: Palivo v Bratislave dopĺňať nebudeme.

Hlásenie: Pyrotechnický nález na zásielke.
Kód: Na jednej zásielke bol poškodený obal.

Hlásenie: Anonymné hlásenie o deštrukčnej provokácii na lietadlo.
Kód: Správu o počasí v Bratislave sme dostali.

  • Letecká preprava do Prahy i následný automobilový prevoz do trezorov štátnej banky prebehli bez komplikácii. Vrátením československého menového zlata do Prahy začiatkom roku 1982 sa skončilo jeho viac ako 40-ročné „blúdenie“. V roku 1989 malo Československo menové zlato v hodnote takmer 6,5 miliardy Kčs. Po rozdelení štátu došlo jeho rozdeleniu v pomere v pomere 2:1 (pre Českú republiku 63,289 tony zlata a pre Slovensko 39,137 tony).
Poznámka: Spracované podľa zistení historika Slavomíra Michálka

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Adolf Hitler #druhá svetová vojna #Historický ústav SAV