Sebaistý a priebojný kôň sľubuje dynamický rok plný výziev

Nezávislosť, sebaistotu, vášeň a zároveň nestálosť a náladovosť predstavuje v čínskej mytológii kôň, s ktorým sa spája nadchádzajúci čínsky nový rok. Tohto roku podľa lunárneho kalendára pripadá na 31. januára, keď kôň prevezme pomyselné žezlo od hada a jeho nástup búrlivo oslávi viac než poldruha miliardy obyvateľov východnej a juhovýchodnej Ázie.

29.01.2014 16:00
Čína, Rok koňa Foto:
Muž kontroluje konské figuríny v obchode v čínskej štvrti.
debata (2)

Vláda koňa, ktorý je siedmym znamením v čínskom horoskope, potrvá až do 18. februára 2015, keď ho vystrieda jemná a obetavá koza. Ku každému znameniu patrí v čínskom kalendári tiež konkrétny prvok. V roku 2014 bude ku koňovi prináležať drevo a živel ohňa. Kôň symbolizuje predovšetkým rýchlosť, vášeň, dravosť a silu. Podľa astrológov by mal byť nastupujúci rok dynamický, plný výziev, prinesie úspech pri prehlbovaní medziľudských vzťahov i v oblasti finančných investícií a na poli vedy. Dariť by sa malo predovšetkým tým, ktorí sú ochotní riskovať a robiť odvážne rozhodnutia. Pre kone je však charakteristická aj jeho nestálosť a náladovosť, vďaka ktorej má občas problémy úspešne dosiahnuť vytýčené ciele.

Oslavy nového roka sú búrlivé

Sviatky jari (chun-ťie) alebo nového roku sú najvýznamnejším sviatkom roku pre Číňanov, Taiwancov, Vietnamcov, Singapurčanov, Kórejcov a Japoncov a sú porovnateľné s našimi Vianocami. Tradične sa slávia v rodinnom kruhu. Nástup nového roku (kuo-nien) je sprevádzaný niekoľkodennou záplavou petárd a ohňostrojov, ktoré majú zahnať zlých duchov. Ľudia si navzájom prajú dlhý a šťastný život, obdarúvajú sa peniazmi a darčekmi zabalenými v červenom papieri. Červená je totiž farbou šťastia a života a obdarovanému má zaistiť požehnaný rok. Najdôležitejšie dni osláv pripadajú na posledný deň starého roka a prvé dva dni nového, keď majú Číňania pracovné voľno.

Narodení v znamení koňa bývajú ctižiadostiví

Ľudia narodení v znamení koňa sú populárni a príťažliví pre opačné pohlavie. Tí, ktorí prišli na svet v tomto znamení (1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002), túžia po láske, sú inteligentní, kreatívni, okúzľujúci a majú špecifický zmysel pre humor. Dokážu však byť tiež egoistickí a netrpezliví. Najlepších partnerov údajne nájdu v ľuďoch narodených v znamení ovce, tigra alebo psa, a naopak, príliš si nerozumejú s náprotivkami narodenými v znamení krysy.

Muž sa prechádza v malajzskom Zen budhistickom...
Návštevníci sa fotografujú počas osláv čínskeho...
+8Ohňostroj nad panorámou Singapuru počas osláv...

Takmer pravidelne v krajinách východnej Ázie v Roku koňa zaznamenávajú takzvanú demografickú anomáliu. Pokles pôrodnosti spôsobuje všeobecné presvedčenie, že deti narodené v tomto znamení sú veľmi vitálne a silné ctižiadostivé osobnosti. Panuje teda obava, aby narodený potomok nebol dievčatko, pretože v dospelosti by mohlo prerásť svojmu manželovi cez hlavu a ničiť jeho ambície. Dievčatá narodené v Roku koňa si vraj preto nenájdu manžela.

Slávne „kone“

Medzi osobnosťami narodenými v Roku koňa nájdeme napríklad Clinta Eastwooda, Johna Travoltu, Harrisona Forda, Jimmiho Hendrixa či Seana Conneryho. Ženy narodené v tomto znamení sú vraj veľmi reprezentatívne, nesmierne hrdé a veľmi silné osobnosti. Patrí medzi ne okrem iných Aretha Franklinová, Barbara Streisandová, Oprah Winfreyová či Cindy Crawfordová.

Poznajú tradičný aj nový kalendár

Šesťdesiatročný kalendár používajú ľudia v ázijských krajinách spolu s gregoriánskym kalendárom. Počas šesťdesiatich rokov sa päťkrát opakuje rok zvieraťa podľa poradia v zverokruhu. Tento dvanásťročný cyklus sa ďalej kombinuje s päťročným cyklom, keď sa striedajú elementy (kov voda, drevo, oheň, zem), a s dvojročným cyklom, v ktorom sa strieda kladný a záporný princíp jing a jang.

Počiatok nového roka je pohyblivý a nastáva počas prvého novu po vstupe Slnka do súhvezdia Vodnára, medzi 21. januárom a 20. februárom gregoriánskeho kalendára.

Vznik najstaršieho kalendára v histórii sveta sa datuje od roku 2637 či 2636 pred naším letopočtom, keď ho zaviedol legendárny Žltý cisár (Chuang Ti) vymenovaním 12 zvierat ako svojich strážcov.

Znamenia zverokruhu určil Budha

Podľa legendy stál pri zrode kalendára Budha, ktorý zvolal všetky živočíchy, aby sa s ním prišli rozlúčiť prv, než opustí Zem. Dostavilo sa ich len 12 a za odmenu im Budha prisúdil vládu v čase v poradí, v ktorom prišli: myš (krysa), byvol, tiger, králik (zajac), drak, had, ovca (koza), opica, kohút (moriak), pes a sviňa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #kalendár #oslava nového roka #rok koňa