V Sečovskej Polianke sú pre deti postrachom kamióny

Predstavte si, že stredom dediny s ani nie tritisíc obyvateľmi prejde denne vyše 5 600 áut. Z nich štvrtinu pritom tvoria kamióny.

22.03.2014 08:00
sečovská polianka, trebišov, priechod, cesta,... Foto: ,
Cesta v smere od Trebišova sa mierne zvažuje, mnohí vodiči preto nechajú ísť auto zotrvačnou, a tak často nedodržiavajú päťdesiatku.
debata (1)

A na druhú stranu tejto úzkej a frekventovanej cesty sa musia každý deň dostať deti idúce do školy, aj do materskej škôlky. Priechod pre chodcov, ktorý musia prekonať, je pre deti a ich rodičov postrachom. Jednak je v križovatke hneď pri vedľajšej ceste a keď sa k nemu chcú chodci z jednej strany dostať, musia prejsť popri ceste bez chodníka. Asi najhoršie je, že nákladiaky prichádzajúce do obce od Vranova nad Topľou často nedodržujú predpísanú päťdesiatku, pretože cesta sa k priechodu mierne zvažuje, a tak idú zotrvačnosťou.

„Môžem potvrdiť, že problémom sú tu najmä kamióny. Bála by som sa malé dieťa púšťať samo do školy. Mám doma škôlkara aj staršie deti. Keď nemôžem ja, oni ho odprevádzajú do škôlky. Doprava je tu niekedy naozaj šialená. Najhoršie je, že aj keď ľudia na tento problém upozorňujú, zatiaľ nikto z kompetentných nič neurobil,“ hovorí obyvateľka obce Ingrid Tokárová.

Pridala sa k nej aj Mária Šalátová, ktorá navrhla, aby sa znížila rýchlosť pri priechode a aby ju policajti v obci častejšie merali. „To by som schvaľovala,“ hovorí.

Obec sa snaží nebezpečnú situáciu aspoň čiastočne riešiť. Každé ráno od 7.15 do 8. h a po skončení školy od 11.30 do 13.45 už vyše mesiaca pomáha deťom pri priechode Vladimír Uhrin. „Spočiatku som mal obavy, ale musím povedať, že vodiči áut zastavujú, keď zdvihnem terčík. Aj deti sú si istejšie. Pomáha to a rodičia si to pochvaľujú,“ hovorí zamestnanec obce, ktorý svojou postavou v reflexnej veste vzbudzuje rešpekt.

„Je dobré, že tam ten pán stojí. Aj keď je tu značka upozorňujúca na priechod pre chodcov a deti, aj tak sa bojíme, veľa vodičov tu prekračuje rýchlosť,“ dodala ďalšia mamička, ktorá chcela zostať v anonymite. Piataka Janka rodičia radšej do školy vozia. „Ale keď nemôžu, tak mi vždy povedia, nech si na tom priechode cez hlavnú cestu dávam pozor. A viem, že aj u ostatných spolužiakov je to tak,“ hovorí Janko.

zväčšiť Pri priechode pre chodcov treba dávať pozor aj... Foto: Boris Macko, Pravda
sečovská polianka, trebišov, cesta, priechod, škola Pri priechode pre chodcov treba dávať pozor aj na autá prichádzajúce z vedľajšej cesty.

Starosta: Vyčerpal som všetky možnosti

Do Základnej školy v Sečovskej Polianke chodí 274 detí. Podľa zástupkyne riaditeľa Viery Šuličovej aj vedenie školy vníma spomínaný priechod ako rizikový. „Môžem potvrdiť, že premávka je tu veľmi rýchla a hustá. Preto je dobre, že pán Uhrin deti sprevádza cez priechod do a zo školy. Je to pomoc, lebo deti tak majú väčšiu istotu,“ vysvetľuje.

Podľa nej treba prijať aj ďalšie opatrenia na to, aby sa situácia zlepšila. „Znížená rýchlosť v obci kedysi bola, platila však len pri vstupe do dediny, ale zišla by sa práve na tomto úseku. Verím, že autá by jazdili pomalšie a ak by tu policajti pravidelne merali rýchlosť, malo by to zmysel. Niekedy majú aj dospelí problém prejsť z jednej strany cesty na druhú, nie to ešte prváci a menšie deti. Preto sa ani nečudujem, že ich rodičia vozia do školy,“ povedala zástupkyňa riaditeľa.

Starosta Sečovskej Polianky Marián Fedor tvrdí, že robí, čo môže, aby sa bezpečnosť na priechode zlepšila. „Už som oslovil rôzne kompetentné orgány, ale zatiaľ sa nič nepohlo k lepšiemu. Je síce pravda, že na priechod aj deti upozorňujú dopravné značky, je však otázne, či to stačí,“ myslí si Fedor. Aj keď na priechode pri škole smrteľná nehoda ešte nebola, pri kostole už áno. „Nechcem privolávať nešťastie, ale je zrejme len otázkou času, kedy sa niečo stane aj pri škole,“ povedal bezradne starosta.

Podľa neho sa súčasná situácia ešte zhorší. Keď totiž začal začiatkom roka platiť zákon, že nákladné autá majú platiť mýto aj na cestách prvej triedy, keď prechádzajú cez obce, počet kamiónov v ich dedine trochu klesol. Dopravcovia však pohrozili štrajkom, a tak platiť za tieto úseky zatiaľ nemusia. Miestni sa podľa starostu obávajú, že počet kamiónov prechádzajúcich cez obec opäť vzrastie. Tranzitujú ňou totiž nákladiaky na trase Vranov nad Topľou – Trebišov. „Doprava je však stále hustá a prejavuje sa to aj na kvalite cesty. Opravovali sme ju pred dvoma rokmi, ale o nejaký čas na tom bude rovnako ako predtým,“ zdôrazňuje starosta. Tvrdí, že vyčerpal všetky možnosti, ako dosiahnuť zlepšenie.

Úrady: Nádej na riešenie tu je

Michal Sijka z Okresného úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie v Prešove tvrdí, že nádej na zlepšenie tu predsa len je. „Všetko sa dá, len starosta obce musí dať k nám podnet, my zvoláme stretnutie príslušných orgánov a situácia v Sečovskej Polianke sa môže začať riešiť. Ak nás o to starosta požiada, vyjdeme v ústrety, ako to bude možné,“ tvrdí Michal Sijka. Starostu jeho slová potešili. „Skúsim to, len dúfam, že to opäť neskončí pri rokovaniach a stretnutiach a pritom sa nič nezmení,“ upozorňuje.

Na druhej strane dopravní policajti priestor na zlepšenie situácie nevidia. Podľa nich je trvalé aj vodorovné dopravné značenie pri škole v poriadku. Je tam vodorovná značka V6a (priechod pre chodcov) a informatívna značka IP6 (priechod pre chodcov), ktorá je na retroreflexnom podklade. Okresný dopravný inšpektorát vo Vranove nad Topľou neuvažuje o znížení rýchlosti jazdy, keďže podľa nich päťdesiatka v obci postačuje. „Popri ceste I/79 je celým prieťahom obce v smere Trebišov – Vranov nad Topľou chodník pre peších, pričom ten sa nachádza aj po pravej strane v časti od základnej školy po zdravotné stredisko. Taktiež je chodníková časť po oboch stranách miestnej komunikácie vyúsťujúcej na cestu I/79,“ uvádza sa v stanovisku dopravného inšpektorátu. Vranovskí dopravní policajti zároveň dodávajú, že pravidelne vykonávajú v tomto úseku cesty aj meranie rýchlosti jazdy, lebo ide o cestu I. triedy, ktorá je značne zaťažená automobilovou dopravou.

Hlavný ťah cez Sečovskú Polianku je v správe Slovenskej správy ciest. Hovorkyňa Zuzana Hromcová sľúbila, že ešte počas jarných mesiacov obnovia existujúce vodorovné dopravné značenie priechodu. Zároveň upozornila: „K prehodnoteniu, respektíve úprave zvislého dopravného a vodorovného dopravného značenia môže dôjsť len na základe určenia zvislého dopravného značenia vydaného správnym orgánom, ktorým je Okresný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie Prešov. Podkladom pre určenie zvislého dopravného značenia je podnet samosprávneho orgánu, teda obce a kladné stanovisko okresného riaditeľstva vo Vranove nad Topľou,“ uzavrela Hromcová. Z týchto vyjadrení vyplýva, že na ťahu je starosta Sečovskej Polianky a úrady už len čakajú na jeho žiadosť o riešenie nebezpečnej cesty a priechodu pre chodcov, aby mohli konať. Či sa tak stane, ukáže až čas.

zväčšiť
mapa, sečov, bezpečnosť na cestách

Pomôže zvýraznenie priechodu, nie drastické opatrenia

Ako vníma situáciu pri škole v Sečovskej Polianke odborník? Štefan Machciník z Výskumného ústavu dopravného v Žiline potvrdil, že pri celoštátnom sčítaní dopravy pred troma rokmi zistili, že obcou denne prejde celkovo 5 606 motorových vozidiel. Až štvrtinu z nich tvorili nákladné autá. „Keďže ide o priamu cestu, tá vytvára podmienky na nerešpektovanie rýchlostných obmedzení zo strany vodičov,“ vysvetľuje Machciník.

Pozitívne hodnotí doterajšie opatrenia pre zvýšenie bezpečnosti žiakov. „Na jednej zo strán cesty je umiestnený a priestorovo oddelený chodník, čo je základným predpokladom pre bezpečný pohyb tých detí, ktoré do školy chodia pešo. V blízkosti je umiestnený priechod pre chodcov, ktorý je doplnený zvýraznenou zvislou dopravnou značkou. Taktiež je vymedzená čakacia plocha pre autobusy, aby neboli obmedzené ostatné vozidlá. Tým sú vytvorené základné predpoklady na zaistenie bezpečnosti z pohľadu stavebného usporiadania,“ zhrnul odborník.

Zároveň tvrdí, že ak sa na tomto úseku vyskytnú dopravné nehody, tak hlavnou príčinou bude ľudský faktor. A to preto, že vodiči nebudú rešpektovať povolenú rýchlosť alebo si chodci nedajú väčší pozor pri prechádzaní rizikového priechodu. „Tomu by mali zodpovedať aj príslušné opatrenia. Keďže ide o cestu I. triedy, nemali by sa využiť drastické opatrenia na upokojenie dopravy, ktoré vodiči príliš v láske nemajú. Skôr by sa malo zvýrazniť vodorovné značenie, prípadne posunúť priechod mimo križovatkového priestoru,“ naznačuje Machniník riešenia.

Ocenil, že v ranných a obedňajších hodinách, keď chodia deti do a zo školy, je pri priechode človek, ktorý v prípade potreby chodcov zastaví dopravu. „Tento prístup, v zahraničí známy ako rodičovské dobrovoľnícke hliadky, je často využívaný práve v blízkosti škôl, kde je zvýšený výskyt detí. Je to jednou z možností, ako ochrániť túto zraniteľnú skupinu účastníkov cestnej premávky,“ uzavrel Machciník.

Prečítajte si aj ďalšie časti seriálu Bezpečnosť detí pri školách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #priechod #Bezpečnosť detí pri školách #Sečovská Polianka