Nebezpečná cesta do školy: Bez priechodu, plná jám a áut

Nijaký priechod pre chodcov, autá po oboch stranách cesty, z ktorých narýchlo vyskakujú deti. Pomedzi ne sa stredom vozovky predierajú ďalší vodiči, snažiac sa popritom zvládať výmole a priehlbiny. Takto to vyzerá každé ráno pri Základnej škole Pavla Križku v Kremnici. Krátky, sotva 50-metrový, úsek Križkovej ulice je plný nástrah nielen pre deti z tejto školy, ale aj pre žiakov zo Základnej školy na Angyalovej ulici, ktoré ním denne musia prejsť.

29.03.2014 10:00
Kremnica, škola priechod pre chodcov,... Foto: ,
Autá zastavujú tesne pri chodníku a vyskakujú z nich deti.
debata (1)

Nebyť mestských policajtov, ktorí školákom v hlúčikoch každé ráno pomáhajú bezpečne prejsť cez cestu, ktovie, ako by to vyzeralo a aké by boli následky. Pri škole totiž nie je vyznačený priechod pre chodcov. Na druhú stranu sa pritom potrebuje dostať väčšina z viac ako päťsto žiakov oboch základných škôl. To, čo inde rodičia i učitelia deťom prízvukujú: cez cestu treba prechádzať len po zebre, tu jednoducho neplatí.

Na najfrekventova­nejšom mieste dohliada na bezpečný prechod detí cez cestu mestský policajt so zastavovacím terčíkom. Je to pri vyústení chodníka, ktorým okrem kremnických prichádzajú aj školáci z okolitých obcí z autobusovej stanice. Pôvodne tu priechod bol, no už viac než rok chýba. K zbystreniu pozornosti vodičov, blížiacich sa od centra mesta, nabádajú len dve značky. Jedna upozorňuje na zvýšený pohyb detí, druhá na zníženú kvalitu vozovky.

„Takto ráno je to úplná katastrofa, keby tu nebol mestský policajt, neviem si to ani predstaviť, pretože je tu veľká premávka, lebo veľa rodičov vozí svoje deti do školy autom. Radšej chodím s dcérou pešo, lebo mi to príde bezpečnejšie, keď vidím, čo sa ráno deje pred školou,“ hovorí otec tretiačky zo ZŠ P. Križku.

Jediné slovo, ktoré vystihuje dianie pred školou polhodinu pred vyučovaním, je chaos. Po oboch stranách pomerne úzkej cesty zastavujú autá so zapnutými blikačkami. V smere od centra mesta deti vyskakujú aspoň rovno na chodník a nemusia prechádzať cez cestu. V protismere je to však horšie, o to viac, že šoféri nemajú problém zastaviť ani na chodníku. Deti, niektoré v sprievode rodičov, doslova striehnu na vhodný moment, keď sa cesta na chvíľu uvoľní, aby mohli prejsť na druhú stranu ku školskej bráne.

Andrea Pulišová priznáva, že svoje dieťa vozí autom do školy aj preto, že sa jej to vidí bezpečnejšie. „Túto cestu treba v prvom rade opraviť, so všetkým, čo k tomu patrí, a vyriešiť nejaké primerané parkovisko,“ myslí si.

Už aj tak chaotickú situáciu zhoršujú netrpezliví vodiči, ktorí okolo tejto školy len prechádzajú a stojace autá pred školou ich blokujú. Natesno sa snažia prejsť stredom cesty, ktorá je v dezolátnom stave. Ich pozornosť odpútavajú jamy na vozovke a riziko možných kolízií sa zvyšuje. Stačí otvoriť dvere stojaceho auta do cesty, z ktorých chce vystúpiť vodič alebo jeho dieťa, a nešťastie je na svete.

Križkovou ulicou vozia rodičia deti aj do Základnej školy na Angyalovej ulici, ktorá sa je povyše Základnej školy P. Križku. Keď deti vysadia, otáčajú sa na malom priestore a vracajú sa späť znova popri prvej škole. Po tejto ceste jazdia aj autá smerom na Skalku pri Kremnici.

Na miesto, kde prechádzajú deti cez cestu,... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Kremnica, škola priechod pre chodcov, parkovanie, deti Na miesto, kde prechádzajú deti cez cestu, každé ráno dohliada mestský policajt.

Školy a mesto: Treba s tým niečo urobiť

Napriek prehustenej raňajšej premávke a zmätku, ktorý tu vládne, zatiaľ nedošlo k nejakej vážnejšej kolízii ani k úrazu. Miestni si však myslia, že je to len otázkou času, ak sa situácia nezmení. Aj riaditeľka Základnej školy P. Križku Mária Slašťanová hovorí, že chýbajúci priechod pre chodcov je vážnym nebezpečenstvom pre deti. „Nič sa našťastie zatiaľ nestalo vďaka mestským policajtom, ktorí strážia prechod detí cez cestu,“ konštatuje a dopĺňa: „Ráno je tu skutočne veľká frekvencia áut. Jamy na ceste na jednej strane nútia vodičov ísť pomaly, ale na druhej strane sa im musia vyhýbať a už nesledujú, tak ako majú, čo sa deje okolo,“ dopĺňa Slašťanová. Za opravu cesty, čo by zvýšilo bezpečnosť žiakov, sa prihovára aj riaditeľ Základnej školy na Angyalovej ulici Peter Plankenbuchler. „Aby sa autá vyhli jamám, jazdia dokonca aj po chodníkoch, hlavne smerom od Skalky,“ dokresľuje celkovú situáciu.

Rovnako ako prvá škola ani táto nemá vlastné parkovisko. Autá zastavujú na okraji hlavnej cesty. Do školského areálu je vjazd zakázaný, pretože prístupovou komunikáciou ku škole od hlavnej cesty prichádzajú deti a autá by ich ohrozovali.

V rámci dopravnej výchovy v oboch školách učia žiakov, zvlášť na prvom stupni, prakticky zvládať cestu do školy, upozorňujú na rizikové miesta. Robia besedy s policajtmi, navštevujú dopravné ihrisko v Žiari nad Hronom, zapájajú sa do rôznych projektov. „Teraz kolegyne z 1. stupňa podali projekt, v rámci ktorého budú deti mapovať problémové situácie v meste, križovatky, priechody a zaoberať sa ich riešením,“ spresnil Plankenbuchler.

Náčelník kremnickej mestskej polície Roman Brhlík potvrdzuje, že na Križkovej ulici je situácia komplikovaná a problém začína byť akútny. Áut pribúda a cesta je v čoraz horšom stave. „Jednak tam nie je priechod pre chodcov, potom sú to autá, ktoré síce zastavia pred školou na nevyhnutný čas, ale ak ich je tam viac a stoja po oboch stranách, vytvárajú kolízne situácie. Rodičia si myslia, že to robia bezpečne, ale niekedy dieťa otvorí dvere do cesty a ich snaha má úplne opačný výsledok, lebo ho ohrozia ešte viac,“ hovorí.

Čo by pomohlo? „Mohla by pomôcť značka zákaz zastavenia a jednoznačne, keby táto cesta bola v takom stave, ako má byť, vrátane priechodu pre chodcov,“ navrhuje Brhlík.

Nezaškodilo by podľa neho ani viac disciplinovanosti, ohľaduplnosti a trpezlivosti vodičov. Chaos pred školou P. Križku by ani nemusel byť taký veľký, keby rodičia pri vysadení svojich detí zastavovali na miestnej ceste vedľa školy, na Zechenterovej ulici, ktorá je dostatočne široká aj na otáčanie.

„Po oboch stranách je tam miesto asi pre desať áut na pozdĺžne parkovanie. Odtiaľ môže ísť dieťa do školy bezpečne buď zadným vchodom, alebo sa k prednému dostane po chodníku, bez toho, aby muselo vyjsť na cestu. Keď ale príde naraz dvadsať áut a vidia, že je to obsadené, tak odstavia rovno pred školskou bránou. Sú však aj takí, ktorí tam voľné miesto ani nehľadajú,“ vysvetľuje Brhlík.

Problematické parkovanie pri druhej škole by mesto chcelo riešiť na priestranstve, ktoré sa uvoľnilo po zbúraní schátraných nepotrebných objektov.

mapa, Kremnica, infografika

Cestári a polícia: Budeme to riešiť

Prečo je cesta v zlom stave? V úseku pri Základnej škole P. Križku odstránili pred viac než rokom zničený asfaltový povrch, ktorý sa neosvedčil. Zostala tam pôvodná zdeformovaná dláždená vozovka a opravy najkritickejších miest sú len dočasné. Naposledy ich regionálni cestári robili vlani, no cesta je naďalej v zlom stave. Nakoniec, svedčí o tom aj dopravná značka, ktorá naďalej upozorňuje na zníženú kvalitu vozovky. „Na uvedenom úseku komunikácie je množstvo výtlkov, ktoré ohrozujú bezpečnosť cestnej premávky,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková.

Keďže ide o regionálnu cestu, ktorej vlastníkom je Banskobystrický samosprávny kraj, mesto má v tomto smere zviazané ruky.

Kremnická primátorka Zuzana Balážová hovorí, že na zlý stav cesty krajskú samosprávu opakovane upozorňujú. Podľa nej je riešením komplexná rekonštrukcia. „Naša požiadavka tam je. Kým sa nespraví generálna oprava so spevnením podkladu, tak to nikdy nebude poriadne. Aj keď sa niečo urobí, je to len provizórne a nemá to dlhé trvanie,“ dodáva.

Regionálni cestári tvrdia, že robia, čo sa dá. Chýbajúci priechod pre chodcov pri škole zdôvodňujú opravami cesty. „Opravy predmetného úseku cesty II/578 sme robili počas minulého roka až do jesene, preto nemohla byť vykonaná obnova priechodu pre chodcov. Obnovený bude v apríli, resp. v máji v súlade s technickým predpisom,“ uviedla vo svojom stanovisku Banskobystrická regionálna správa ciest, závod Žiar nad Hronom, ktorý cestu spravuje.

Problémom v tejto časti je podľa nich nevybudovaná kanalizácia, preto dochádza k podmáčaniu cesty a jej znehodnocovaniu. Ku komplexnej rekonštrukcii, ktorá by natrvalo vyriešila nestabilný a zvlnený povrch, pristúpia po odstránení tohto problému. Všetko však závisí od peňazí.

Rizikovou cestou sa zaoberá aj dopravná polícia. Podľa krajskej policajnej hovorkyne Vaškovej bude v spolupráci so žiarskym závodom správy ciest v krátkom čase zvolané pracovné rokovanie a uvedenú situáciu budú riešiť.

Riešenie: Dočasné označenie priechodu aj zákaz zastavenia

Chýbajúci priechod pre chodcov v spojení s prehustenou a chaotickou dopravou pri škole pred vyučovaním vytvára pre deti na krátkom úseku rizikové situácie. Pomohlo by označenie priechodu dočasným dopravným značením, neprehľadné parkovanie rodičov by mohol obmedziť zákaz zastavenia. Absencia priechodu pre chodcov pri škole pre opravu cesty v takom dlhom čase nie je podľa odborníka z Výskumného ústavu dopravného v Žiline Štefana Machciníka príliš šťastné riešenie.

„V prípade letných prázdnin by sa to dalo akceptovať, ale pri častom prechode detí cez cestu počas školského roka je potrebné vytvoriť aspoň dočasné podmienky na bezpečný pohyb. To znamená, minimálne vytvoriť priechod pre chodcov formou dočasného dopravného značenia,“ uviedol. V tomto smere pozitívne hodnotí iniciatívu mestskej polície, ktorá vyčleňuje svoje kapacity na hliadkovanie pri prechádzaní žiakov cez cestu v blízkosti školy.

Problém neprehľadnej dopravnej situácie pri vystupovaní detí z áut nie je podľa Machciníka ničím výnimočným. V rámci Slovenska to považuje už za kolorit. „Situácia je nepríjemná aj pre samotných rodičov, keď musia kľučkovať medzi sebou a zvyčajne aj zaparkovanými vozidlami na úzkej vozovke. V takomto prípade považujem za opodstatnené zaoberať sa návrhom kremnickej mestskej polície, aby bolo zakázané zastavenie v priamej blízkosti školy,“ konštatuje Machciník. V minulosti sa pri návrhoch obslužnosti základných škôl zrejme nepredpokladalo, že svoje deti budú rodičia voziť priamo pred školu. Ak sa k tomu pridá ostatná premávka a relatívne úzka cesta, ktorá ani technicky nie je v poriadku, dopravná situácia sa stáva neprehľadnou. „Vtedy sa okrem iného zvažujú aj drastickejšie opatrenia v podobe zákazov zastavenia alebo dokonca zjednosmernenie dopravy na ulici, ktoré však zase narážajú na nepochopenie zo strany vodičov,“ vysvetľuje odborník.

Ako ďalej dodáva, problematike bezpečnosti pred zariadeniami, kde je evidentný frekventovaný výskyt detí, čo sú napríklad školy, by sa vo všeobecnosti malo venovať viac pozornosti. Napríklad v podobe vypracovania komplexnejšieho predpisu, ktorý by stanovil základné požiadavky a pravidlá pre bezpečný pohyb tejto skupiny zraniteľných účastníkov cestnej premávky.

Prečítajte si aj ďalšie časti seriálu Bezpečnosť detí pri školách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #vodiči #Bezpečnosť detí pri školách #priechod pre chodcov