Prápor Islamského štátu alebo príliš čierne vlajky

Všade, kde je Islamský štát (IS), vlaje čierna zástava. Aj nad mestom Kobani sa už jeho prápor objavil. Džihádisti chcú pomocou tohto symbolu šíriť strach - s úspechom, píše nemecký denník Der Spiegel.

23.10.2014 07:00
Sýria, Islamský štát, islamisti, Kobani Foto:
Čierna vlajka sa stala symbolom, ktorým sa džihádisti z IS snažia vedome zastrašiť svojich odporcov.
debata (10)

Výrobcovia látok majú na územiach ovládaných islamskou republikou naponáhlo. Radikáli ich potrebujú veľa. Presnejšie povedané: potrebujú čierne plátno. Nech už postúpia bojovníci IS kamkoľvek, majú so sebou vždy čiernu vlajku, ktorú vyvesia v dobytých dedinách a mestách.

Na tmavej vlajke sa vyníma bielou farbou napísaná takzvaná šaháda, islamské vyznanie viery: „Niet boha okrem Alaha a Mohamed je jeho prorok.“ Druhá časť šahády je na vlajke IS zobrazená v podobe takzvanej prorokovej pečate. Týmto kruhovým emblémom prorok Mohamed a prví kalifovia údajne podpisovali oficiálne dokumenty.

Islamské vyznanie viery – aj keď napísané modernou kaligrafiou – sa vyníma tiež na saudskoarabskej vlajke a na vlajke frontu An-Nusra, spojenca organizácie al-Kajdá. Islamský štát však vedome používa historickú podobu z Mohamedových čias – ostatne, vodca IS abú Bakr Bagdádí sa stavia do pozície dediča prvých moslimských kalifov.

Znovuzrodenie čiernej

Rovnako ako zväčšoval Mohamed pred 1 400 rokmi krok po kroku vyznaním viery svoju ríšu, vznášajú bojovníci IS vyvesením vlajky nárok na dobyté územia. Zároveň tým vyhlasujú všetkých svojich protivníkov za nepriateľov islamu. Kto totiž bojuje proti prorokovej vlajke, nemôže byť predsa pravým moslimom – tak znie aspoň posolstvo, ktoré chce IS šíriť.

Šiítski militanti v Iraku s vlajkou Islamského... Foto: SITA/AP
Irak, šiíti, milície, vojaci, islamisti, Islamský štát Šiítski militanti v Iraku s vlajkou Islamského štátu.

Čierna vlajka pritom upadla na dlhé roky do zabudnutia. Dôležité islamistické skupiny 20. storočia ako napríklad egyptské Moslimské bratstvo alebo palestínsky Hamas si zvolili ako svoj ​​symbol zelené vlajky. Všeobecne sa totiž za farbu islamu považuje práve zelená, pretože Korán sľubuje veriacim v raji zelené hodvábne šaty.

Až s nástupom salafistov v deväťdesiatych rokoch zažila čierna svoju renesanciu. Posadnutosť členov IS čiernou farbou zašla dokonca tak ďaleko, že vraj premaľovali najdôležitejšie stavby ako šaríjské súdy alebo správne budovy v dobytých mestách Rakka, Manbidž a ďalších kompletne na čierno.

Strach a nároky

Čierna vlajka sa stala medzitým symbolom, ktorým sa džihádisti z IS snažia vedome zastrašiť svojich odporcov. Nedávno vyvesili svoju vlajku na pahorku neďaleko Kobani, zakrátko zaviala ich zástava aj na prvej budove na okraji mesta. Kurdským obrancom obliehaného mesta tak chceli dať jasne najavo, že akýkoľvek odpor je zbytočný.

Na Turecko-sýrskych hraniciach vlaje zástava... Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
Sýria, Kobani, Islamský štát, islamisti, vlajka Na Turecko-sýrskych hraniciach vlaje zástava Islamského štátu.

Odpradávna patrí k vedeniu psychologickej vojny zdôraznenie svojho nároku na vládu vztýčením vlajky. Americkí vojaci nechali viať svoje „hviezdy a pruhy“ nad japonským ostrovom Iwodžima, Červená armáda vyvesila sovietsku vlajku po dobytí Berlína na Ríšsky snem. A bojovníci IS sú verní tejto tradícii.

IS si necháva šiť čoraz väčšie vlajky, ktoré majú byť viditeľné z čo najväčšej vzdialenosti. Nad dobytým Kobani plánovali vyvesiť vlajku veľkú desiatky štvorcových metrov. Ak sa tak stane, bude to jasným vyhlásením boja Turecku: priamo na vonkajšej hranici NATO by zaviala obrovská vlajka IS – po tom, ako bojovníci odolali dokonca aj americkým leteckým úderom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #islamisti #džihád #Islamský štát #Kobani