Rusko vyváža svoju imitáciu demokracie

Moskva obviňuje Američanov, že porušujú svetový poriadok "exportom demokracie". Sama však tiež vyváža to, čo má: svoju imitáciu demokracie. Podľa ruských volebných receptov sa konalo referendum na Kryme aj nedeľné hlasovanie v Donbase na východe Ukrajiny, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

03.11.2014 16:20
Ukrajina, voľby, Donbas, Doneck, Luhansk,... Foto: ,
Voľby v Donecku. Veľa ľudí z Donecka a Luhanska išlo k urnám, aby s úprimným presvedčením hlasovali za orgány samozvaných republík.
debata (51)

Čo na tom, že „voľby“ do miestnych „parlamentov“ a „výkonných orgánov“ v častiach Doneckej a Luhanskej oblasti ovládnutých vzbúrenci sa odohrali napriek nesúhlasu kyjevských správ ako aj porušením ukrajinských zákonov…?

Vzbúrenci sú vzbúrencami preto, aby nemuseli nedodržiavať pravidlá stanovené tými, proti ktorým sa vzbúrili. Nedeľné voľby v „Lugande“, ako moskovskí liberáli nazývajú to, čomu Kremeľ hovorí „Novorusko“, nemajú ale nič spoločné so základnými, „technickými“ požiadavkami demokracie. Ak ani nedá určiť, aký je počet oprávnených voličov, potom oznámené výsledky nemôžu byť považované za vierohodné. Ak chýbajú nezávislí pozorovatelia, sčítanie hlasov je možné a dokonca aj nutné označiť za podvod.

Zoznamy oprávnených voličov v „Lugande“ neexistovali. Za pozorovateľa sotva možno považovať 51 „hercov“, vyslaných záhadnou Asociáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, nepochybne vytvorenou Rusmi len pre túto príležitosť. Skratka ABSE znie ruským ušiam skoro ako OBSE, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Proruskí ozbrojenci v Donecku nesú hlasovaciu...
Proruský rebel stráži priebeh volieb v Donecku.
+9Sčítavanie hlasov po voľbách v Donecku.

Európa, Spojené štáty aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sú proti voľbám v Donbase. Svet ich výsledky neuzná. Ale Rusko áno. Prečo by ich aj nemalo uznať, keď ich samo usporiadalo? A to, že do volebnej kampane nebola pripustená žiadna opozícia, že hlasovanie a sčítanie hlasov nikto nekontroloval, je predsa v súlade s pravidlami ruskej imitácie demokracie.

Tieto voľby poškodia predovšetkým samých obyvateľov Donbasu. Nepomôžu k ukončeniu ozbrojeného konfliktu v regióne, naopak – oddialia okamih, keď bude možné hovoriť o stabilizácii situácie, rekonštrukcie, perspektíve normálneho života v mieri.

Západ na ne odpovie novými sankciami, Moskva ako odvetu zavedie svoje vlastné, Kyjev so „zvolenými“ rokovať nebude.

Veľa ľudí z Donecka a Luhanska išlo k urnám, aby s úprimným presvedčením hlasovali za orgány samozvaných republík. Verili, že to priblíži koniec vojnových hrôz, hriešnosti a strachu. A práve oni sú najviac podvedení.

Moskva si užije dúšok bleskového triumfu, za ktorým sa snaží ukryť horkú pravdu, že prichádza o Ukrajinu. Nechcela s voľbami počkať mesiac, aby ich usporiadala 7. decembra, ako si želali úrady v Kyjeve. Nezáleží jej na upokojení situácie v Donbase, ale na tom, aby „Luganda“ zostala hnisajúcou ranou na tele Ukrajiny, ohniskom nákazy, ktorou sa možno podarí nakaziť celú krajinu, aby jej vodcovia nakoniec nemali iné východisko, než v rúchu kajúcnikov zaklopať na brány Kremľa. Export imitácie demokracie slúži na tento účel.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #voľby #demokracia #Ukrajina #Donbas #kríza na Ukrajine #Luhansk