Bozky v tme, pošmyknutý jazyk, stojka na sude – pár kuriozít z volieb v USA

V utorok sa v Spojených štátoch vypravili voliči do hlasovacích miestností, aby vybrali, kto v budúcom období obsadí 435 kresiel dolnej komory Kongresu - Snemovne reprezentantov.

05.11.2014 12:15
USA, voľby, senát, volič, Amerika, Foto: ,
V utorok sa v USA vypravili voliči do hlasovacích miestností, aby vybrali, kto obsadí 435 kresiel Snemovne reprezentantov.
debata

V hre bolo aj 36 zo 100 kresiel v Senáte a v niektorých štátoch sa volili guvernéri. Spravodajský server TPM pripravil prehľad prešľapov a zaznamenania hodných okamihov v kampani, ktorá voľbám predchádzala.

Najnevhodnejší bozk

Republikána Vanca McAllistera, ktorý je ženatý, v apríli nielen pristihli, ale tiež nahrali na video, ako sa vášnivo bozkáva s členkou svojho volebného štábu. Vyslúžil si tým prezývku „bozkávajúci kongresman“ a vášeň v postrannej uličke by ho mohla stáť znovuzvolenie.

Bozkávajúci kongresman" Vance... Foto: SITA/AP
USA, voľby, senát, Vance McAllister Bozkávajúci kongresman" Vance McAllister so svojou manželkou Kelly, ktorú podviedol.

Najtrápnejší prešľap

V americkom štáte Iowa nie je práve najšťastnejšie navážať sa do farmárov, zvlášť, ak je oným farmárom najobľúbenejší politik v tomto štáte Chuck Grassley. Jeho demokratický protikandidát na post senátora Bruce Braley teda šliapol do čohosi nie príliš voňavého, keď počas stretnutia so sudcami vyhlásil: „Ak ma nezvolíte, potom sa budúcim šéfom senátneho súdneho výboru môže stať farmár z Iowy, čo nikdy nechodil na právo a právo nikdy nevykonával“.

Demokratický kandidát na post senátora Bruce... Foto: Reuters, Adam Wesley
USA, voľby, senát, Demokratický kandidát na post senátora Bruce Braley sa pustil do protikandidáta Chucka Grassleyho.

Najhoršie prerieknutie

Demokratický kandidát za štát Južná Karolína Vincent Sheheen len chcel voličom dôrazne oznámiť, ako zatočí s republikánskou guvernérkou Nikki Haleyovou. Bohužiaľ – zle vyslovil anglické zámeno „her“ (ju) a vyšlo mu z toho „whore“ (suka). Výsledná veta potom znela: „A vyprevadíme tú suku z dverí.“ Sám sa okamžite opravil a vzápätí ospravedlnil, ale v pamäti voličov jeho prerieknutie ostalo.

Demokratický kandidát za štát Južná Karolína... Foto: SITA/AP, Mykal McEldowney
USA, voľby, senát, Vincent Sheheen, Nikki Haleyová Demokratický kandidát za štát Južná Karolína Vincent Sheheen v debate s republikánskou guvernérkou Nikki Haleyovou, ktorú nešťastne "premenoval".

Najlepšia póza pri pití piva

Politici by mali byť ľudia všestranných schopností. Že to pre nich bez pochýb platí, dokázala senátorka Mary Landrieu, keď sa zúčastnila pitia piva cez hadičku zo súdka so stojkou na rukách (pravda, nohy vo vzduchu museli držať iní, ale každý politik predsa potrebuje aj nejakých asistentov).

Senátorka Mary Landrieu, keď sa zúčastnila... Foto: SITA/AP, Bill Haber
USA, voľby, senátorka, Mary Landrieu, kampaň Senátorka Mary Landrieu, keď sa zúčastnila pitia piva cez hadičku zo súdka

Najnemiestnejšie prasknuté nervy

Republikán Michael Grimm zo Staten Islandu stratil nervy po šiestej správe o stave únie prezidenta Baracka Obamu. Keď sa ho na práve zverejnený text snažil opýtať newyorský televízny reportér, hrozil mu, že ho „prelomí na polovicu ako malého chlapca“ a hodí ho z balkóna. Všetko zaznamenala kamera.

Republikán Michael Grimm zo Staten Islandu... Foto: SITA/AP, Seth Wenig
USA, voľby, Michael Grimm, senát Republikán Michael Grimm zo Staten Islandu stratil nervy.

Najabsurdnejší volebný spot

V tomto bode jednoznačne vedie republikánka Joni Ernstová, ktorý v jednom zo svojich prvých predvolebných spotov rozprávala o tom, ako v mladosti na farme v Iowe kastrovala prasatá a sľubovala, že túto zručnosť využije aj v prípade zvolenia do Senátu na oklieštenie zbytočných verejných výdavkov.

Republikánska kandidátka do senátu za Iowu Joni... Foto: SITA/AP, Charlie Neibergall
USA, senátne voľby, Iowa Republikánska kandidátka do senátu za Iowu Joni Ernstová pri voľbe v Red Oaks.

Najpodivnejší škandál

V októbri súbojom o guvernérske kreslo v Oregone otriaslo odhalenie, že snúbenica demokratického guvernéra Johna Kitzhabera v roku 1997 uzavrela „sobáš naoko“ s etiópskym imigrantom. Ona dostala peniaze, on zelenú kartu. „Bol to sobáš z rozumu,“ pripustila snúbenica Cylvia Hayesová. „On potreboval pomoc a ja finančnú podporu.“

Cylvia Hayesová, snúbenica demokratického... Foto: SITA/AP
USA, voľby, senát, John Kitzhaber, Cylvia Hayesová Cylvia Hayesová, snúbenica demokratického guvernéra Johna Kitzhabera, v roku 1997 uzavrela „sobáš naoko“.
debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #Senát #kampane