Aj konžské ženy sledujú módne trendy. Napriek biede

Mama Africa je jednou z mála stúpenkýň hnutia La Sape novej generácie, ktoré je v Kinshase najznámejšie. Bez ohľadu na to, že táto matka šiestich detí má len veľmi obmedzené prostriedky, je móda a odievanie jej veľkou vášňou.

05.12.2014 11:30
debata

„Som taká od narodenia,“ smeje sa táto tridsaťdvaročná žena, ktorej pravé meno znie Maguy Ndumza. Sedí na úzkej terase svojho malého domčeka a nijako sa netrápi svojimi skromnými životnými podmienkami, napísala agentúra AFP.

„Teraz ma zaujíma obliekanie! Ostatné príde na rad potom,“ vyhlasuje. Má na sebe sukňu a khaki vestu značky Kenzo v cene 2-tisíc dolárov (asi 1 600 eur). Za oblečenie minie značnú časť mzdy a neváha si vypožičať, aby si mohla zaobstarať to, čo sa jej páči.

Módu doniesli vojaci

Africký dandyzmus, La Sape (skratka pre spoločnosť elegantných osôb) je hnutie ľudovej módy, ktoré sa v Kongu zrodilo po druhej svetovej vojne, v čase, keď krajina bola ešte francúzskou kolóniou. Bývalí vojaci, ktorí sa vracali do metropoly, sem vtedy prinášali francúzsku eleganciu. Hnutie sa rozšírilo po oboch brehoch rieky Kongo v 60. rokoch minulého storočia po získaní nezávislosti. V Konžskej demokratickej republike hnutie La Sape stelesňovali hviezdy populárnej hudby, ktoré mu dodávali extravagantný ráz.

Stúpenci tohto hnutia sa radi obliekajú do luxusných a excentrických značiek. Veľmi voľne ich miešajú dohromady, čím vzniká akýsi koktail originálneho odevu. Medzi najobľúbenejšie patrí trojdielny kostým, škótska sukňa kilt a nadýchané japonské nohavice.

Záľuba v kupovaní drahých odevov však v Kongu často budí nevôľu, lebo podľa OSN tam žije 90 percent obyvateľov v úplnej biede.

Milovníci módy síce dávajú prednosť novým modelom, ale mnohí z nich si pre nedostatok prostriedkov obstarávajú aj obnosené kusy. Ženy netvoria žiadnu výnimku, musia však čeliť predsudkom. Niektoré nosia pánske obleky a prechádzajú sa po uliciach s fajkou a paličkou, takže ich miestni prirovnávajú k lesbičkám.

„Muži mi hovorili, že si mám obliecť sukňu, lebo mi štýl La Sape nesedí. Vraveli, že predo mnou budú muži utekať a že sa nevydám,“ zveruje sa Mama Africa. „Je mi však jedno, či sa to mužom páči alebo nie,“ dodáva.

Ženy pánskym oblečením vyjadrujú rovnosť s mužmi

Ženy však už dokázali, že sa mentalita mužov trochu zmenila. „Už predtým, keď som len začínala s La Sape, rada som sa obliekala ako chlapec. Spočiatku k tomu mala rodina výhrady, ale teraz sa už s tým zmierili,“ hovorí tridsaťročná Mamie Musau Katumba, matka dvoch detí.

Slávny konžský hudobník Papa Wemba, ktorému hovoria aj kráľ La Sape, nepovažuje ženy v pánskom oblečení za nevhodné. „Mne to nijako nevadí! Ony sa týmto spôsobom bránia, dávajú najavo, že tiež existujú!“ hovorí.

Hnutie La Sape je predovšetkým pánskym prostredím, ale presadili sa tu aj niektoré ženy. Často však zavesili svoje drahé šaty späť do skrine. „Stali sa z nich mamy, ktoré hovoria len o svojich spomienkach,“ vraví Papa Wemba. Taká je aj nesmelá Clémentine, ktorá hnutiu La Sape prepadla v čase dospievania. Chcela tak urobiť dojem na svoje belošské kamarátky. Dnes má šesťdesiatpäť rokov a s nostalgiou spomína na svoju obľúbenú čiernu sukňu.

Rodí sa však nová generácia žien v La Sape, a to vďaka Bwapwovi Kumesovi, ktorý v roku 2009 vytvoril značku Kadhitoza. Získal a vychoval šesť nových tvárí La Sape, medzi ktorými je aj Mamie Musau Katumba, nazývaná Mamitcho Kadhitoza.

Predavačka školských potrieb Anne Mushima novú ženskú vlnu podporuje. „Je to dobré pre rovnosť s mužmi. Nemôžeme zostávať vždy v pozadí,“ vyhlasuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Afrika