Gréci na lásku nemyslia, riešia krízu a zo všetkých síl maskujú beznádej

Napriek ekonomickej katastrofe sú Atény stále mestom módnych kaviarní, kokteilových barov a mladých ľudí, ktorí si pri vítaní navzájom bozkávajú vzduch vedľa ľavého a pravého ucha.

23.01.2015 13:00
Grécko, voľby, ulica, predavač, Foto: ,
V nedeľu sa Gréci chystajú hlasovať v predčasných parlamentných voľbách a v prieskumoch stále vedie strana SYRIZA.
debata (3)

V nedeľu sa Gréci chystajú hlasovať v predčasných parlamentných voľbách a v prieskumoch stále vedie strana SYRIZA, ktorá si stavia kampaň na boji proti úsporným opatreniam pod heslom: „Nádej je na ceste,“ píše spravodajský server BBC News.

Priemerná mzda sa v tejto krajine prepadla na 600 eur mesačne, polovica všetkých mladých ľudí je nezamestnaných a ekonomika sa po šiestich rokoch recesie len ťažko zviecha. Ale Gréci sú odhodlaní zachovať si aspoň zdanie normálnosti. „Nič iné nám ani nezostáva,“ hovoria. „Takže si pokojne môžeme užívať svoje cappuccino freddo.“

Tridsaťroční tínedžeri čakajú na reálny život

Aj napriek pitiu, flirtovaniu a randeniu zaznamenala grécka spoločnosť od začiatku krízy zásadnú zmenu. Dídžej Tommy, ktorý pracuje v trendy bare Opus na juhu Atén, vykresľuje smutnú realitu Grékov, ktorí sa denne budia bez práce. „Veci stratili časť svojej romantiky,“ hovorí. „Kríza vytlačila lásku na podružné miesto. Sú tu iné veci, o ktoré je potrebné robiť si starosti. Je tu veľa žien, ktoré hľadajú niekoho, kto má peniaze, aby ich vzal na večeru alebo napríklad na dovolenku. Toho tu vidím veľa a je mi z toho smutno,“ dodáva.

O kúsok ďalej po pobreží je klub Buzukia, kde živá kapela hrá grécke zamilované pesničky. Dav popíjajúci vodku hádže spevákom červené karafiáty a pospevuje si spolu s nimi texty o zlomených srdciach a bôli. „Šetríme, aby sme sem mohli raz za pár mesiacov zájsť, a tešíme sa na to,“ hovorí tridsaťročná Katerina Fotopuluová, ktorá sedí pri stole spoločne s priateľmi. „Na viac nemáme peniaze. Vždy hovoríme o plánoch do budúcnosti, o tom, ako pôjdeme na dovolenku, ale nikto z nás nič také neurobí,“ dodala.

Katerina stále žije s rodičmi a sama seba opisuje ako dospelú, ktorá musí žiť ako tínedžer – a odsúvať skutočný život. V porovnaní s ďalšími Európanmi sú Gréci stále dosť konzervatívni. Pre mnoho žien je veľmi nepríjemná predstava, že by si priateľa priviedli domov, kde žijú s rodičmi. A to je v krajine, kde si veľa mladých nemôže dovoliť vlastné bývanie, naozaj veľký problém. „Vzťahy sú v tejto dobe zložité,“ hovorí Katerina. „Nikto ani nepomýšľa na to, že by sa vydával alebo ženil a mal deti.“

Matky šliapu chodníky, aby uživili deti

Niet divu, že grécka populácia sa čím ďalej tým rýchlejšie zmenšuje, ako uvádza miestny štatistický úrad Elstat. Od vtedy, čo Gréci podpísali prvú dohodu o balíku pomoci od EÚ a MMF, počet narodených detí prudko klesol. V roku 2010 sa v krajine narodilo takmer 115-tisíc detí a do roku 2013 tento počet klesol o takmer 20-tisíc.

Podľa pôrodníka Leonidasa Papadopulosa v posledných rokoch pribudlo nechcených potratov – podľa neho môže byť príčinou stres vyplývajúci zo strachu z budúcnosti. A spomína prípad ženy, ktorá u neho podstúpila umelé oplodnenie. Po čase prišla s plačom – pretože skutočne otehotnela, ale kvôli tomu prišla o prácu. Lekára žiadala, aby jej urobil potrat; on však tento zákrok odmietol vykonať.

Niektoré zo žien, ktoré majú deti a nevedia, ako ich uživiť, sa uchýlili k prostitúcii. To potvrdzuje aj Sula Alevriduová, ktorá vlastní legálne fungujúci nevestinec. Počet vydatých žien, ktoré sa k nej chodia uchádzať o prácu, sa podľa nej za posledných päť rokov zdvojnásobil. „Prosia a prosia, ale ako legálny bordel nemôžeme zamestnávať vydaté ženy,“ hovorí Sula. „To zákon zakazuje, a tak nakoniec skončia na ulici.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kríza #Syriza