Prečo si pokojné Česko nedokáže nájsť nudného prezidenta?

Pokojná Česká republika si zakladá na svojej povesti vyrovnaného srdca Európy. Prečo si však nedokáže vybrať nudného a nekontroverzného prezidenta? pýta sa európsky spravodajský server Politico v texte nazvanom Panovníci z Pražského hradu.

05.05.2015 15:41
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman narušil jednotu väčšiny lídrov krajín EÚ a rozhodol sa vyraziť do Moskvy na oslavy výročia konca druhej svetovej vojny, píše európsky server Politico.
debata (24)

Politico pripomína, že najnovšie si pozornosť vyslúžil Miloš Zeman, ktorý narušil jednotu väčšiny lídrov krajín EÚ a rozhodol sa vyraziť do Moskvy na oslavy výročia konca druhej svetovej vojny. „Iní to pokladajú za nevhodné. Ale Zeman, niekdajší komunista, ktorý sa netají svojimi proruskými sympatiami, tam plánuje byť, hoci tým spôsobuje ťažkosti štandardnejšej českej vláde,“ uvádza Politico.

Havel, Klaus a Zeman zanechali veľkú stopu

Všetci traja českí prezidenti, teda Václav Havel, Václav Klaus aj Miloš Zeman boli a sú výrazné osobnosti a ich stopa na svetovom javisku je podľa serveru väčšia, než by zodpovedalo desaťmiliónovej krajine ich pôvodu.

Václav Havel sa teraz stal národnou ikonou, no kým žil, doma ho vnímali menej jednoznačne, píše Politico.

Súčasného prezidenta Zemana Politico opisuje ako človeka, ktorého údajná náklonnosť k alkoholu sa snúbi so snahou vybaviť si účty s každým, hoci len s predpokladaným oponentom. Server pripomenína aj vulgárne výroky hlavy štátu vo verejnoprávnom rozhlase na adresu ruských punkeriek Pussy Riot, ktoré kritizujú tamojšieho prezidenta Vladimira Putina.

Zemanova cesta do Moskvy neprekvapuje

Spomenuté je čiastočné financovanie Zemanovej prezidentskej kampane ruským Lukoilom, aj jeho názory na ukrajinský konflikt ako na „občiansku vojnu“ a výzvy na ukončenie európskych hospodárskych sankcií voči Rusku. Takže prezidentova cesta do Moskvy je podľa serveru len malým prekvapením, aj keď Zeman nakoniec po medzinárodnom tlaku vynechá vojenskú prehliadku. Server Politico si tiež všimol nedávny spor Hradu s americkým veľvyslancom Andrewom Schapirom.

Server tiež pripomína, že na rozdiel od Poliakov, ktorí sú voči Rusku podozrievaví po stáročia, mali Česi dlhodobo k Moskve viac sympatií – od prijatia myšlienok panslavizmu v 19. storočí po pohľad na ZSSR ako možného spojenca v medzivojnovej do­be.

Pražská elita hľadá kandidáta

Je vraj však zložité predstaviť si Zemana ako prezidenta aj v ďalšom funkčnom období a podľa servera Politico už „pražská elita“ začala hľadať pre všetkých prijateľného a nudného kandidáta, ktorého by mohla ponúknuť verejnosti.

Každý, kto by chcel tipovať, by nemal zabudnúť na jedno meno, myslí si Politico a uvádza vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša. Pripomína, že Babiš usilovne popiera svoju údajnú spoluprácu s komunistickou tajnou službou aj fakt, že je miliardársky podnikateľ a mediálny magnát. „Predstava ešte silnejšieho panovníka na Pražskom hrade nikdy nevyzerala tak reálne,“ uzatvára server.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Václav Havel #Václav Klaus #Pražský hrad