Syna mexických imigrantov prijalo osem univerzít

Pre syna mexických prisťahovalcov, ktorí absolvovali iba základnú školskú dochádzku, by samo prijatie na vysokú školu bolo úspechom. Sedemnásťročný Fernando Rojas však prekvapil, keď sa dostal na všetkých osem najprestížnejších amerických univerzít, napísala agentúra AP.

10.06.2015 15:00
Univerzita Yale Foto:
Univerzita Yale v New Heavene
debata (7)

„Nemyslel som si, že sa na niektorú dostanem. Keď som sa dostal na všetkých osem, bolo to požehnanie a prekliatie zároveň, pretože som si musel vybrať. Bol som nadšený a pritom som sa bál,“ opísal svoje pocity Rojas.

Najprv prišiel vo februári telefonát z univerzity v Yale. Počas niekoľkých týždňov potom nasledovali telefonáty, e-maily a listy z Brownovej univerzity, Columbijskej univerzity, Cornellovej univerzity, Harvardovej univerzity, Pensylvánskej univerzity, Princetonskej univerzity a Dartmouthskej univerzity. Rojasa okrem spomínaných vzdelávacích zariadení, ktoré sú známe pod súhrnným označením Ivy League (Brečtanová liga), prijali aj na Stanfordovu univerzitu a ďalšie dve školy v blízkosti bydliska – Kalifornskú univerzitu a Kalifornskú štátnu univerzitu.

Fernando Rojas je jedným zo štyroch detí 59-ročného Raula Rojasa a 56-ročnej Márie Rojasovej, ktorí sa prisťahovali do kalifornského mesta Fullertone z mexického Jaliska začiatkom 80. rokov. Mária je krajčírka a Raul strojník. Fernando Rojas pri úvahách o budúcom štúdiu usúdil, že keď si podá prihlášku na všetkých osem elitných škôl, je šanca, že by sa na jednu mohol dostať. Podľa učiteľov je to húževnatý, iniciatívny, súťaživý študent. „Jeho najväčšou motiváciou je ukázať rodičom, že ich tvrdá práca sa vyplatila,“ hovorí jeden z vyučujúcich Sal Tinajera.

Po návšteve niekoľkých univerzitných areálov sa Rojas nakoniec rozhodol pre Yale. Ročné školné tam predstavuje 64-tisíc dolárov, väčšinu však pokryje štipendium a federálny grant, študent sám zaplatí 6-tisíc dolárov. „Veľmi sa mi páčil Princeton. Bol to krásny kampus, ale prostredie tam bolo stresujúce. Stanford bol zase príliš veľký,“ uviedol Rojas.

Fernandova matka povedala, že si spočiatku neuvedomovala, čo jej syn dosiahol. Ale keď im domov začali volať novinári, pochopila to. Rojas pripisuje svoje akademické úspechy tvrdej práci a vedeniu svojich starších súrodencov. „Išiel som na strednú školu a presne som vedel, čo sa odo mňa čaká,“ vyhlásil. Na univerzite by sa zrejme rád zameral na latinskoamerické štúdiá, pre budúcu kariéru by sa mu páčilo povolanie právnika alebo pôsobenie v medzinárodných vzťahoch.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #univerzity #prisťahovalec #ivy league