Vrátia cárovi stratené deti?

Posmrtne rozdelená rodina posledného ruského cára by sa mala čoskoro znova spojiť. Mikuláša II., jeho manželku a päť detí boľševici popravili v lete 1918. Rodičia a tri dcéry našli po osemdesiatich rokoch dôstojné miesto posledného odpočinku. V cárskej krypte Petropavlovského chrámu v Petrohrade však zostali dve voľné miesta. Tam by mali byť o tri týždne na návrh vládnej komisie uložené telesné pozostatky cároviča Alexeja a jeho sestry Márie.

25.09.2015 11:00
debata (8)
zväčšiť Cárska rodina niekoľko rokov predtým, ako ju... Foto: SITA/AP
Cárska rodina, Petrohrad, Rusko, Mikuláš II. Cárska rodina niekoľko rokov predtým, ako ju boľševici popravili. Cárovič Alexej (druhý sprava) a veľkokňažná Mária (druhá zľava) by 18. októbra mali byť pochovaní v Petrohrade po boku rodičov a sestier.

Kosti cára a cárovnej a ich dlho nezvestných dvoch detí sú už od štvrtka skúšobne pokope. Predbežne sa „stretli“ v moskovskom laboratóriu, kde budú podrobené porovnávacím genetickým testom. Biologické vzorky predvčerom exhumovaného panovníckeho páru tam doputovali z cárskej hrobky, úlomky kostí cároviča a jeho sestry zo štátneho archívu, kde boli doteraz uskladnené v obyčajnej škatuli.

O pravosti fragmentov niet pochýb

Vládna komisia o pravosti fragmentov kostí dvoch cárových detí, ktoré boli exhumované na Urale v roku 2007, čiže o 16 rokov neskôr, ako telesné pozostatky zvyšku imperátorskej rodiny, nemá nijaké pochybnosti. Vyšetrovanie, ktoré zahŕňalo aj opakované analýzy DNA, sa už v roku 2011 skončilo jednoznačným konštatovaním, že ide o následníka trónu Alexeja a veľkokňažnú Máriu. Nie je toho veľa, čo z nich zostalo po tom, čo ich znetvorené telá boľševici poliali kyselinou a spálili v lese len niekoľko desiatok metrov od miesta, kde podobne zahladzovali stopy po vyvraždenom zvyšku rodiny. Celkovo sa našlo 44 obhorených fragmentov kostí vo veľkosti od niekoľkých milimetrov do niekoľkých centimetrov a sedem úlomkov zubov.

„Vyšetrovatelia nepochybujú o tom, že všetky skúmané pozostatky prináležia členom cárskej rodiny,“ povedal pre denník Rossijskaja gazeta hovorca vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin. „Nejde o pokus revidovať už existujúce dôkazy a fakty, ale len o snahu uspokojiť žiadosť ruskej pravoslávnej cirkvi,“ dodal.

Ortodoxná cirkev je opatrná

Ortodoxná cirkev pristupuje k overovaniu pravosti cárskych pozostatkov mimoriadne opatrne. Keďže jej zástupcovia sa na identifikácii kostí Mikuláša II. nezúčastnili, dodnes oficiálne neuznala, že v cárskej krypte spočinul práve posledný ruský imperátor so svojimi príbuznými. V terajšej komisii už Moskovská patriarchia má svojich ľudí. Navyše si presadila, že v rámci porovnávacej analýzy budú popri genetickom materiáli cárskeho páru a ich predpokladaných dvoch detí skúmané aj ďalšie vzorky, o ktorých cirkev nemá pochybnosti. Ide o vzorky krvi z plášťa cára Alexandra II., starého otca Mikuláša II., v ktorom bol pri bombovom atentáte smrteľne zranený, ako aj pozostatky cárovninej sestry, ktorá je pochovaná v Jeruzaleme.

Potomkovia a stúpenci cárskej dynastie Romanovovcov tiež trvajú na absolútne nespochybniteľných dôkazoch. „Sme silne veriaci a keďže naša cirkev už mučenícku cársku rodinu svätorečila, ich telesné pozostatky sa stali svätými relikviami. Bolo by svätokrádežou, keby sa ľudia klaňali pred nepravými relikviami,“ vysvetlil pre Pravdu dôvod rezervovaného postoja rojalistov dlhoročný predseda ruského monarchistického združenia v Amerike Piotr Koltypin-Vallovskoj.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš II. #ruský cár #boľševici #Romanovovci #analýza DNA