Americkí miliardári dali svoje šekové knižky do služieb konzervatívcov

Charles a David Kochovci, každý s majetkom vo výške 43 miliárd dolárov obsadili štvrtú priečku v rebríčku amerických miliardárov. A počas desiatich rokov dávajú títo diskrétni šéfovia svoje šekové knižky do služieb amerických konzervatívcov, upozornila agentúra AFP.

07.12.2015 14:59
debata (16)

Ich konglomerát Koch Industries, ktorý pôsobí v chemickom priemysle, petrochémii a elektronike, je s obratom viac ako 100 miliárd dolárov podľa časopisu Forbes druhou najväčšou americkou spoločnosťou, s ktorej akciami sa neobchoduje na burze.

Bratia, ktorí len zriedkavo poskytujú rozhovory, riadia sieť stoviek darcov, ktorí zdieľajú ich cieľ znížiť úlohu federálnej vlády, zmenšiť dane a reguláciu predpismi a nesúhlasia s politikou demokratického prezidenta Baracka Obamu.

Cieľom je konkurovať oficiálnym stranám

Títo darcovia sa stretávajú dvakrát ročne na veľmi exkluzívnych schôdzkach pod záštitou organizácie Freedom Partners a financujú desiatky konzervatívnych organizácií. Podľa Charlesa Kocha je cieľom vybrať a minúť 250 miliónov dolárov na volebný cyklus 2016 a konkurovať oficiálnym stranám.

„Vieme, že tie peniaze sú dobre investované a starostlivo spravované,“ povedal AFP James Von Ehr, generálny riaditeľ spoločnosti Zyvex podnikajúci v oblasti nanotechnológií a jeden z milionárskych členov siete od roku 2009.

Darcov držia v tajnosti

Jednu z najmocnejších organizácií tejto siete, Američania za prosperitu (Americans for Prosperity), založili bratia Kochovci v roku 2004. Využíva postavenie neziskovej organizácie, ktorá smie držať svoj zoznam darcov v tajnosti, na rozdiel od politických výborov, ktoré sú prísne regulované a musia pravidelne zverejňovať svoje účty a mená prispievateľov.

Oficiálne by sa tieto organizácie nemali pliesť do politiky, ale združenie Američania za prosperitu v roku 2012 zaplavilo televízne obrazovky spotmi proti Obamovi. To viedlo demokratov ku kritike záplavy „temných peňazí“ v americkej politike od miliardárov, ktorí zarobili na nízkych daniach a oslabenie environmentálnych noriem.

Chcú skoncovať s „kamarátskym kapitalizmom“

Bratia Kochovci hovoria, že chcú skoncovať s pomocou podnikom a „kamarátskym kapitalizmom“, a kritizujú aj „spolčenie“ vlády, zákonodarcov a podnikov, ktoré porušuje hospodársku súťaž poskytovaním dotácií na základe osobných preferencií či momentálnej módy.

Ultraliberálne postoje zlákali stovky konzervatívcov, ako je James Von Ehr, ktorý sa úplne stavia proti „zasahovaniu štátu do hospodárskej súťaže“. Sklamala ho Republikánska strana, keď za vlády bývalého prezidenta Georgea Busha (2000–2008) nechala prudko narásť vládne výdavky. Pripojením sa k sieti Kochových milionár dúfa, že znásobí palebnú silu svojich dolárov.

Veľká moc politiky

„Míňam peniaze, aby som umožnil zvolenie politikov, ktorí zabránia, aby som bol obťažovaný, aby boli obťažované malé a stredné podniky a zabránia obmedzovaniu slobody,“ hovorí James Von Ehr. „Dôvod, prečo je tu toľko peňazí v politike, spočíva v tom, že politika má v našej spoločnosti príliš veľkú moc. Všetci sa chcú chrániť. V mojom prípade chcem chrániť svoju firmu pred zvýhodňovaním (konkurencie) a chrániť svoju osobnú slobodu,“ dodal .

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Forbes #Koch Industries #konzervatívci