Čínsky kouč učí umenie banketu a triezvosti

Čínski študenti, pevne zvierajúci poháre naplnené červeným vínom, končia svoje posledné cvičenie tohto roka: prípitok vypitý do dna za bdelého dozoru svojho učiteľa, kouča banketu. Píše o tom agentúra AFP.

05.01.2016 09:20
Čína, Rok koňa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Bohaté hostiny s hojnosťou alkoholu sú v Číne neodmysliteľné tak vo sfére politiky, ako aj vo sfére obchodu. Rituál však má svoje vlastné pravidlá a ich neznalosť môže viesť k tomu, že stratíte tvár alebo dokonca zmeškáte nejakú zmluvu.

Pre tých, ktorí majú strach z oficiálnych recepcií, založil bývalý organizátor svadieb Siou Wej-liang Školu umenia komunikácie v Harbine na severovýchode Číny. Obchodníci a úradníci sa tu učia, ako sa vyrovnávať s prípitkami, ktoré sú takmer povinným rituálom na dosiahnutie povýšenia alebo rešpektu nadriadených.

Štyridsaťročný Siou miernym hlasom, ale so spoteným čelom ubezpečuje, že za desať rokov odchoval viac ako 4-tisíc študentov. „Stôl pri bankete je miestom, kde Číňania zdieľajú svoje emócie,“ vysvetľuje.

Na jednom zo svojich kurzov nazvanom Triky a zákernosti banketu učí, ako si vybrať miesto pri stole, ako sa vystríhať chýb pri jedle a ako vo vhodnej chvíli predniesť prípitok. Umenie zdvorilo odmietnuť výzvu na pitie je tiež kľúčovým prvkom vzdelávania, zdôrazňuje Siou. „Niektorí ľudia vás budú tlačiť k tomu, aby ste pili viac, ako je vhodné, a oni tak dosiahli svoje ciele,“ vysvetľuje a dodáva, ako je dôležité vedieť odmietnuť bez toho, aby ste druhého urazili.

Obchodné stretnutia sa v Číne väčšinou konajú pri bohatom stole a sú prešpikované prípitkami tradičným čínskym alkoholickým nápojom paj-ťioua. Spísané boli o ňom celé knihy, medzi nimi aj príručka Sociálne vzťahy vybudované vďaka alkoholu. Je tu presne definovaná úloha každého stolovníka, mužov i žien.

„Ženy majú mať na bankete akúsi podpornú úlohu. Musia odložiť svoju hrdosť a využiť svoju inteligenciu, aby banket v poriadku prebehol,“ píšu autori publikácie.

Mnohí v Číne vystupujú proti tejto kultúre nadmiery alkoholu a Siou Wej-liang poznamenáva, že sa jeho študenti, muži aj ženy, desia pri pomyslení na oficiálnu hostinu.

„U Číňanov sa niektoré problémy môžu riešiť len pri večeri,“ hovorí Čuang Kche-lu, študentka tejto školy a v civile riaditeľka odbytu. Po 12 lekciách vie, aké vety má použiť, aby taktne odmietla pitie, a hovorí, že sa jej uľavilo.

Funkcionári vládnej Komunistickej strany Číny uzatvárajú dohody už desiatky rokov pri hostinách, kde sa v hojnosti podáva paj-ťioua. Túto prax verejnosť odsudzuje, pretože sa za alkohol vydávajú obrovské sumy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #banket