Obnosené šaty z Izraela idú v Pásme Gazy na dračku

Palestínčanky z utečeneckého tábora Nusajrát v Pásme Gazy sa prehrabávajú hromadami obnoseného šatstva. Na tunajší blší trh chodia každý týždeň a vôbec im neprekáža, že oblečenie pochádza z Izraela. Rozhodujúca je cena, všetko ostatné je v rukách božích, povedala agentúre AP jedna zo zákazníčok, ktorá kúpila len za 20 šekelov (necelých 5 eur) košele pre všetkých päť svojich detí.

24.02.2016 14:00
debata (14)
Palestínske ženy si na blšom trhu v Nusajráte... Foto: SITA/AP, Khalil Hamra
Gaza, palestína, Izrael, žena, oblečenie, trh, Palestínske ženy si na blšom trhu v Nusajráte prezerajú hromady obnoseného šatstva z Izraela.
Pásmu Gazy vládne už takmer desať rokov radikálny Hamas, ktorý v Izraeli radia k teroristickým organizáciám. Územie je pod izraelskou blokádou a s pádom vlády egyptského prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013 prišiel Hamas o svojho protektora na južnej hranici. Egypt uzavrel tamojšie tunely, ktoré držali mnoho rokov ekonomiku v Pásme na nohách. Postupne sa z nich stala výnosná obchodná cesta, dovážalo sa nimi takmer čokoľvek vrátane automobilov.

Teraz sú však tunely zatvorené a k slovu sa znovu dostávajú obchodníci s kontaktmi v Izraeli. Na trhovisku v Nusajráte sa predáva obnosené šatstvo každý týždeň. Umm Chalílová sa podobne ako ďalšie zahalené Palestínčanky vybrala nakupovať, bez ohľadu na to, že šaty predtým nosili Izraelčania. Argument výhodnej ceny má pred politikou prednosť. „Nová košeľa stojí v obchode aj 100 šekelov, tu som ich nakúpila pre všetkých päť svojich detí za 20 šekelov. Vyperieme to a zveríme sa bohu,“ hovorí. Jej manžel je obkladač, ale teraz patria k polovici občanov Gazy, ktorí nemajú prácu.

Mesačne z Izraela dovezú tony šiat

Hovorca ministerstva hospodárstva vlády Hamasu Tárik Lubbad povedal, že počas vojny s Izraelom v roku 2014 bolo zničených mnoho tovární, preto museli zvýšiť dovoz. Záujem o obnosené šatstvo je veľký, na radosť ľudí, ako je obchodník Fáiz Mikdád, ktorý dováža z Izraela každý mesiac 20 ton šiat a predáva ich na trhoviskách po celom Pásme. Jedna tona ho vyjde približne 4-tisíc šekelov. Mikdád je jedným zo siedmich obchodníkov špecializovaných v Gaze na dovoz šiat. Je vraj najstarší, s izraelským partnerom obchoduje už 40 rokov.

Mikdád je jedným z 2 300 občanov Pásma, ktorí majú povolenie vstupu do Izraela za účelom podnikania. „Jazdím tam dvakrát trikrát za mesiac,“ hovorí a ukazuje svoju povolenku. Hneď ako tovar dorazí, Mikdádovi ľudia ho roztriedia a najnovšie alebo značkové kusy dávajú bokom. Tento lepší tovar tvorí asi päť percent zásielok a predáva sa v zatvorených obchodoch, nie na vonkajších trhoch.

Mikdád sa zaoberá aj obyčajným predajom, pri ktorom končia spory medzi zákazníkom a predávajúcim. Nedávno k nemu poslali päťdesiatročnú ženu, ktorá bola čírou náhodou jeho príbuzná. Vybrala si niekoľko kúskov, ale odmietla za ne zaplatiť požadovaných desať šekelov. Mikdád jej zľavil na sedem, nakoniec to dohodol na päť. „Predtým ľudia mali peniaze a kupovali len lepší tovar. Teraz sa predá všetko – čisté i zlé a aj to, čo stojí jeden alebo dva šekely. Kupujú všetko, pretože nie je práca,“ dodal Mikdád.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #oblečenie