Karikaturista: Americké voľby budú bojom medzi testosterónom a estrogénom

Matt Wuerker zachytáva dianie v americkej politike ako karikaturista už posledných 35 rokov. V súvislosti s blížiacimi sa americkými prezidentskými voľbami poskytol denníku Die Zeit rozhovor.

07.09.2016 14:30
Donald Trump Foto:
Prezidentský kandidát Donald Trump.
debata (3)

Matt Wuerker považuje súčasné politické dianie v USA za skutočne fascinujúce. Donalda Trumpa označil za alfa-samca, ktorý sa bije do hrude a Hillary Clintonová sa podľa jeho názoru prezentuje matersky. „Voľby budú bojom medzi testosterónom a estrogénom, medzi krikom a spoluprácou. A podľa toho je rozdelená aj naša krajina“, dodal Wuerker pre Die Zeit.

Trumpa pokladá za oveľa excentrickejšieho, nepredvídateľnej­šieho ako Hillary, ktorá je v porovnaní s kontroverzným miliardárom nudná, čo karikaturistovi sťažuje prácu.

Vzostup Donalda Trumpa Wuerker pripisuje zlyhaniam americkej zahraničnej politiky v Iraku a v boji proti teroristickým skupinám a z nich prameniacej frustrácii Američanov z týchto neúspechov.

Na otázku, či sa o popularitu excentrického magnáta postarali aj médiá, Wuerker odpovedal: „Ako sa kto presadí v internetovom svete médií, závisí od počtu klikov. Môžete napísať článok o najnovšom, šialenom vyjadrení Trumpa alebo triezvo analyzovať stav americkej zahraničnej politiky. Jeden z týchto textov bude mať milión čítaní, druhý 5 000. Čo majú médiá robiť?“

Trump vyhlásil, že ak by sa dostal do Bieleho domu, upustil by od momentálne platných zákonov chrániacich novinárov pred trestným stíhaním. Pre Wuekera je táto alternatíva pre karikaturistu samozrejme neprijateľná.

Ako karikaturista by Wuerker chcel v novembri vidieť v prezidentskom kresle Trumpa, avšak ako občan, napriek tomu, že podľa vlastných slov „nie som žiadny fanúšik Hillary“, sa mu pri pohľade na Trumpa rozhoduje ľahko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Matt Wuerker