Islamská móda naberá v Turecku na sile

Modelka si upravuje oblečenie, s hlavou hore a s náznakom úsmevu pozrie do kamery a fotograf začne stláčať spúšť. V tomto ateliéri na ázijskej strane Istanbulu je ale všetko inak: nie sú tu žiadne šaty dokonale priliehajúce k telu. Tu modelky vyzdvihujú moslimskú módu s voľnými šatami a so šatkou na hlave.

03.10.2016 15:00
moslimka, hijab, islam Foto: ,
Moslimské modelky vyzdvihujú moslimskú módu s voľnými šatami a so šatkou na hlave.
debata (9)

V Turecku, ktoré je prevažne moslimskou krajinou a ktorému vládne Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, zaznamenáva módne odvetvie zavádzajúce rovnováhu medzi módou a náboženskými hodnotami čím ďalej tým väčší úspech.

Islamský módny trh by mohol podľa rady islamskej módy a dizajnu so sídlom v Dubaji zarobiť v najbližších rokoch približne 500 miliárd dolárov (takmer 450 miliárd eur).

V ateliéri sa namaľované a elegantne sa nesúce modelky snažia vystaviť na obdiv oblečenie bez toho, aby ukazovali okrem tváre a rúk tiež telo. V dnešnej ponuke sú dlhé tuniky a žiarivé večerné šaty doplnené topánkami na vysokom podpätku. Strih je prostý, ale farby sú živé.

Fotografie budú publikované v katalógu Modanisa, čo je predajný web venovaný tureckej islamskej móde. Sprevádzkovali ho v roku 2011 a za niekoľko rokov sa stal jedným z najvýznamnejších v módnom priemysle. Modanisa ponúka 30 000 produktov 300 značiek, či už ide o denné oblečenie, športové potreby, večerné šaty, topánky a iné doplnky. Tovar dodáva do 75 krajín.

Podľa šéfa spoločnosti Kerima Tureho nebol kedysi rozdiel v obliekaní medzi dvadsaťpäťročnou a päťdesiatročnou ženou, pretože nebolo na výber. Stránky Modanisa podľa neho umožnili situáciu zmeniť.

Na svojom webe okrem iného ponúka aj plavky zahaľujúce telo, teda burkiny, o ktorých sa vedú vášnivé spory vo Francúzsku, kde sa ich niektoré mestá snažili zakazovať, než im to súdy znemožnili. Tieto plavky sa predávajú za 27 až 99 eur.

Podľa Tureho ide o otázku voľby, nie symbolu. „Nechápem, ako môže krajina, ktorej sloboda je jedným z jej pilierov, zakazovať islamské plavky,“ dodal. Odvtedy, čo sa na burkiny práve pre spory obrátila pozornosť, sa podľa neho objednávky z Francúzska zvýšili o 15 až 20 percent.

O burkinách sa vo Francúzsku vedú vášnivé spory. Foto: SITA/AP
plavky, burkini O burkinách sa vo Francúzsku vedú vášnivé spory.

V Istanbule, ktorý si kladie za cieľ stať sa centrom obchodu, sa konala prvýkrát v máji módna prehliadka venovaná islamskej móde. Podľa návrhára Osmana Özdemira zažíva tento sektor vzostup už niekoľko rokov a posilnil ho aj príchod svetových značiek na trh. Dolce&Gabbana predstavila tento rok pre moslimské zákazníčky na Blízkom východe kolekciu šiat zvaných abája a hidžáb, ktoré zakrývajú vlasy. „Verím, že Istanbul bude udávať tón islamskej módy,“ zažartoval Özdemir.

Na konci augusta turecká vláda umožnila prvýkrát policajtkám v uniforme nosiť závoj. Pre indonézsku poradkyňu a dizajnérku Franku Soeriovú, ktorá sa podieľala na organizácii týždňa módy v Istanbule, nie je islamský spôsob určený na to, aby povzbudzoval ženy k zahaľovaniu, ale aby sa presadzovali vo svojom vlastnom módnom štýle.

„Naše posolstvo je povedať, že sme skromné ​​a chceme sa samy zahaľovať, ale tiež máme radi módu. Je to náš štýl, je nutné ho prijať,“ povedala Soeriová, ktorá nosí čierny závoj.

Vo štvrti Fatih stoja islamské módne obchody jeden vedľa druhého a rad billboardov vychvaľuje ochranný odev.

„Zakryla som si hlavu pred tromi rokmi, ale nechcela som sa obliekať ako moja matka,“ hovorí šestnásťročná Seyma. „Dnes už zoženiem všetky šaty, ktoré chcem,“ dodáva.

Strih šiat je väčšinou prostý, no farby sú živé. Foto: Reuters, BEAWIHARTA
hijab, moslimka, islam Strih šiat je väčšinou prostý, no farby sú živé.

Turistky z arabských krajín rozširujú istanbulskú klientelu. „Zoženiem tu všetko na každý deň, nohavice, tričká a mnoho ďalších vecí. Nemám nič a všetko nakúpim tu,“ povedala Dalia, mladá žena zo Saudskej Arábie.

Tento módny trend má však aj svojich odporcov, ktorí veria, že móda, aj tá najskromnejšia, je nezlučiteľná s prikázaniami islamu. „Islam káže o cnostnej moslimskej identite a spotrebe podľa potreby. Ale móda je pravý opak, vytvára bludný kruh, ktorý podporuje konzumný spôsob života,“ tvrdí Hülya Şekerciová z konzervatívneho združenia Özgür-Der. „A oblečenie navrhnuté podľa tejto módy sa nezlučuje s naším spôsobom odievania. To je dôvod, prečo sme proti móde a módnym prehliadkam,“ upozorňuje.

Profesor politológie na Bosporskej univerzite v Istanbule Hakan Yaldiz má o tvorivosti islamskej módy pochybnosti. „Často ide o čistú napodobeninu: dizajnéri vezmú normálne šaty, ktoré zahalia až po krk, aby to bolo v súlade s islamskými normami,“ povedal. „Bude to trvať najmenej 20 rokov, než sa uvidí, či sa objaví Versace islamskej módy,“ dodal.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #islam #Istanbul #módna prehliadka